Jak pokazać teraźniejszy czas [4 novice]

iYYa24

Napisałem tutaj jak co 100 milisekund pokazywać teraźniejszy czas. Poprostu wżućcie ten kod do programu:

uses crt, dos;                  { deklarowanie modułów }
var
  godz, min, sek, sek100 : word;{ zmienne które będą nam potrzebne }
begin
  repeat              { pętla... }
    gettime(godz, min, sek, sek100);{ procedura pobierania czasu,
                                      mieści się w module DOS }
    clrscr;                         { funkcja czyszcząca ekran
                                      zawarta w module CRT }
    write(godz,':',min,':',sek,':',sek100); { wypisywanie zawartości zmiennych }
    delay(100);                     { zatrzymuje program na 100 milisekund }
  until keypressed;   { ...dopóki nie zostanie naciśnięty klawisz }
end.
 
{poprawki by ŁF}
FAQ

10 komentarzy

{Poprawki by ŁF}

[rotfl]
Czy ten o trudnym nicku (jakiś iYYa24) nie mógł poprawić tego FAQ? :)


Co się tak roi od komentarzy? Czy nie mogłeś napisać po prostu napisać komentarza tylko przy gettime?
I jeszcze ten program nie jest doskonały ponieważ używasz clrscr w pętli z delay 100ms i może się ciąć. Wersja lepsza:

uses crt, dos; {W module CRT jest ClrScr, w DOS jest GetTime}
var
  godz, min, sek, sek100 : word;
begin { Może iYYa24 także tu umieści komentarz? ;p }
 clrscr;
 repeat
  GetTime(godz, min, sek, sek100); { Pobranie czasu}
  write(godz:2,':', min:2,'/', sek:2,'-', sek100:2); { Zapis ZmiennaInt:2 oznacza że z założenia jest dwucyfrowa, proponuję sprawdzić w praktyce }
 until keypressed;
end.
{poprawki by doctype and ŁF}

EJ musio !!! Ja ten program napisałem tylko do odmierzania czasu.Takiego programu jak ty chcesz nie miałem w planach !!!

Ja bym sie chciał tylko jednego doczepić... a mianowicie tego...iYYa24 napisał "Ty też jesteś początkującym...inaczej byś nie kliknął w ten link" ja osobiście sprawdzam każdego newsa... i nie koniecznie jestem początkujacy...taki nawyk :D

faq to jedna sprawa, a prymitywizm kodu to druga. nie ucz innych złych nawyków - lebel, goto, błędy i brak formatowania kodu, nieprawidłowe znaczniki komentarzy... porażka. dlatego pozwalam sobie poprawić (właściwie to napisać od nowa) Twój kod.

No, wypadało by znać przeróżne techniki.

Troche to dziwne. 1) po co skaczesz jak można zrobic łajla albo ripita 2) po co komu taki kod?

To prawda że jestem początkującym i pisałem ten faq dla początkujących. Ty też jesteś początkującym...inaczej byś nie kliknął w ten link :)

1) wystarczy że poprostu wrzuce ten kod do programu ? extra, nie ma to jak programowanie.
2) skoro komentarze dałeś dla początkujących to znaczy ze dałeś je sam dla siebie...

Ej! Jak ja mam to wrzucić do programu jak tam jest pętla. No to sobie pomyśl albo będzie cały czas pokazywał się twój zegar i mój program będzie stał w miejscu, albo mój program będzie się wykonywał a twój zegar będzie stał w miejscu.
[dopisane]
mÓwię o tym, że gdybyś zmienił trochę tą procedurę i podczepiłbyś ją pod przerwanie to ja mógłbym pracować w swoim programie i czas dalej by mi się wyświetlał.