Jak pokazać teraźniejszy czas [4 novice]

iYYa24

Napisałem tutaj jak co 100 milisekund pokazywać teraźniejszy czas. Poprostu wżućcie ten kod do programu:

uses crt, dos;                  { deklarowanie modułów }
var
  godz, min, sek, sek100 : word;{ zmienne które będą nam potrzebne }
begin
  repeat              { pętla... }
    gettime(godz, min, sek, sek100);{ procedura pobierania czasu,
                                      mieści się w module DOS }
    clrscr;                         { funkcja czyszcząca ekran
                                      zawarta w module CRT }
    write(godz,':',min,':',sek,':',sek100); { wypisywanie zawartości zmiennych }
    delay(100);                     { zatrzymuje program na 100 milisekund }
  until keypressed;   { ...dopóki nie zostanie naciśnięty klawisz }
end.

{poprawki by ŁF}
FAQ

10 komentarzy

Ej! Jak ja mam to wrzucić do programu jak tam jest pętla. No to sobie pomyśl albo będzie cały czas pokazywał się twój zegar i mój program będzie stał w miejscu, albo mój program będzie się wykonywał a twój zegar będzie stał w miejscu.
[dopisane]
mÓwię o tym, że gdybyś zmienił trochę tą procedurę i podczepiłbyś ją pod przerwanie to ja mógłbym pracować w swoim programie i czas dalej by mi się wyświetlał.

1) wystarczy że poprostu wrzuce ten kod do programu ? extra, nie ma to jak programowanie.
2) skoro komentarze dałeś dla początkujących to znaczy ze dałeś je sam dla siebie...

To prawda że jestem początkującym i pisałem ten faq dla początkujących. Ty też jesteś początkującym...inaczej byś nie kliknął w ten link :)

Troche to dziwne. 1) po co skaczesz jak można zrobic łajla albo ripita 2) po co komu taki kod?

No, wypadało by znać przeróżne techniki.

faq to jedna sprawa, a prymitywizm kodu to druga. nie ucz innych złych nawyków - lebel, goto, błędy i brak formatowania kodu, nieprawidłowe znaczniki komentarzy... porażka. dlatego pozwalam sobie poprawić (właściwie to napisać od nowa) Twój kod.

Ja bym sie chciał tylko jednego doczepić... a mianowicie tego...iYYa24 napisał "Ty też jesteś początkującym...inaczej byś nie kliknął w ten link" ja osobiście sprawdzam każdego newsa... i nie koniecznie jestem początkujacy...taki nawyk :D

EJ musio !!! Ja ten program napisałem tylko do odmierzania czasu.Takiego programu jak ty chcesz nie miałem w planach !!!

{Poprawki by ŁF}

[rotfl]
Czy ten o trudnym nicku (jakiś iYYa24) nie mógł poprawić tego FAQ? :)


Co się tak roi od komentarzy? Czy nie mogłeś napisać po prostu napisać komentarza tylko przy gettime?
I jeszcze ten program nie jest doskonały ponieważ używasz clrscr w pętli z delay 100ms i może się ciąć. Wersja lepsza:

uses crt, dos; {W module CRT jest ClrScr, w DOS jest GetTime}
var
  godz, min, sek, sek100 : word;
begin { Może iYYa24 także tu umieści komentarz? ;p }
 clrscr;
 repeat
  GetTime(godz, min, sek, sek100); { Pobranie czasu}
  write(godz:2,':', min:2,'/', sek:2,'-', sek100:2); { Zapis ZmiennaInt:2 oznacza że z założenia jest dwucyfrowa, proponuję sprawdzić w praktyce }
 until keypressed;
end.
{poprawki by doctype and ŁF}