Pobieranie danych i wyświetlanie

0

Cześć!

Chciałbym napisać sobie skrypt który ułatwiałby mi pracę, a mianowicie wchodził na dany adres (wynik z wyszukiwarki) i pobierał dane.

Mam taki skrypt:

<?
$poczatek = "<TABLE border= CELLSPACING=0 WIDTH=100% ALIGN=center>";
$end="</table>";
$f=fsockopen("adres.com",80,$e,$e2,10);
fwrite($f,"GET /index.php?go=search&haslo=aaaa HTTP/1.1
Connection:Close
Host:adres.com

");
while(!feof($f)){
$odp.=fgets($f,128);
}
fclose($f);
$poc=strpos($odp,$poczatek);
$kon=strpos($odp,$end,$poc);
echo substr($odp,$poc,$kon-$poc).$end;
?>

Konkretnie w większości przypadków chodzi o wyciągnięcie tabelki i przeformatowanie jej wg. własnego stylu. Lecz, skrypt którym się posługuję nie w pełni mi odpowiada i nie mam pomysłu na rozwiązanie problemu, który chciałbym przedstawić, otóż:

Po wyświetleniu tabelki ściągniętej z adresu adres.com/index.php?go=search&haslo=aaaa tabelka wyświetlana jest w formatowaniu wizualnym - jej wygląd - jest taki jak na danej stronie (a chciałbym tak jak pisałem, przeformatować wygląd do własnych potrzeb no i miło by było gdybym mógł to zakodzić wg własnych potrzeb - bo tabelek nie lubie :) ). Dodatkowo linki które są pobierane są w postaci http://localhost/pobieranie.php?go=file&a=blabla zamiast: http://adres.com/?go=file&a=blabla.
Dodatkowym utrudnieniem jest dla mnie pobieranie przez powyższy skrypt całej tabeli, a są rpzypadki w których potrzebuję pobrać tylko dwie kolumny.

Podsumowywując

Czy ktoś ma pomysł - ew. gdyby podał przykład byłoby świetnie, na skrypt który wchodziłby na dany adres (tak jak podałem powyżej) i pobierał tylko potrzebne dane z możliwością własnego formatowania ?

0

I tak i tak musisz pobrać całą stronę. Wybiórczych danych nie pobierzesz. A to co zrobisz w skrypcie, to już zależy wyłącznie od Ciebie.

0

ok czyli tak:

skrypt pobiera stronę powiedzmy do katalogu /temp/ ale jak wyciągnąć z niej informacje w taki sposób jak potrzebuje tego ja?

0

nie pobierasz do żadnego tempa tylko tak jak robisz, a jak wyłuskać poszczególne dane to ściśle zależy od tamtej strony

0

ok, strona jak strona zwykla niczym nie wyrozniajaca sie strona w html, z ktorej potrzebuje wyciagnac tabelke

0

wyrażenia regularne lub strpos+substr i się bawisz.

0
nav napisał(a)

wyrażenia regularne lub strpos+substr i się bawisz.

Ok, poszukam - dziękuję.
Widziałeś może jakiś przykład zastosowania tych funkcji ?
Z chęcią bym zobaczył jak wygląda zastosowanie tego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1