[xhtml/css] Środkowanie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-14 16:25

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Witam
Mam następujący problem. Chcę zrobić stronkę w xhtml. Jak wiadomo wersja STRICT nie posiada już znacznika CENTER. Chcę mieć na środku (horyzontalnie) DIV'a z zawartością, ale co bym nie robił, to wszystkie przeglądarki z wyjątkiem IE wyrónują mi do lewej. Zgodnie z poradami stosowałem do BODY w arkuszu styli właściwość text-align:center ale nic nie daje. To samo jeśli wstawiam kontener DIV z szerokością i wysokością ustawioną na 100% i jemu przypisuję text-align:center a w środek wstawiam drugi kontener np. z szerokością ustawioną na 800px.. Opera, Netscape i Mozilla wywalają mi wszystko do prawej. Próbowałem nawet w Javascripcie, ale tam mam doatęp tylko do szerokości ekranu a nie szerokości okna więc nie wycentruję za grzyba. Być może ktoś zna sposób na to?

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.


<p>Linux is like vigwam. No Gates, No Windows only Apache inside.</p>
<p>Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić</p>

Pozostało 580 znaków

2006-11-14 16:45

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

a próbowałeś margin: 0 auto; ?


Piszę programy w językach: C, C++, Java, Python, Bash, PHP, SQL.
Przyjmuję zlecenia

Pozostało 580 znaków

2006-11-14 16:58
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

0

Połączyć to trzeba - i text-align i margin AklimX-a :)

body
{
  text-align: center;
}

#jakis_div
{
  margin: auto;
}

To pierwsze dla IE 5. To drugie dla każdej innej przeglądarki. A jeśli chcesz wyśrodkować w pionie... to nieco gorzej, ale się da.

Pozostało 580 znaków

2006-11-14 18:43

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

http://riddle.jogger.pl/2006/04/19/wszystko-co-chcesz-wiedziec-o-centrowaniu-w-css/


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 08:29

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

THX za pomoc :-)


<p>Linux is like vigwam. No Gates, No Windows only Apache inside.</p>
<p>Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić</p>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0