nazwa katalogu pliku lub nazwa tabeli w db jako zmienna

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-10 19:00
daniel m (miedziol)
0

Witam,
mam problem ktory postaram sie wam jak najlogiczniej strescic
chce zrobic stronke dla hmmm podobną np. do <url>j3st.pl</url>.

Stworzylem plik index.html na ktorym tworzy sie swoj profil. podczas jego tworzenia tworzy sie katalog o nazwie profilu, a w katalogu plik index.php. podczas tworzenia profilu tworzy sie takze nowa baza danych. plik index.php to skopiowany plik szablon.php ponizej przedstawiaam kod z pliku index.php

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<meta name="Description" content="something about me ;-)">
<meta name="Author" content="Daniel">
<title>I am what I am</title>
</head>
<body>
<form action=index.php method=post>
<table border="0">
<tr>
    <td>Dodaj siebie</td>
    <td><input type="text" name="name" tabindex="0"></td>
    <td><input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij"></td>
</tr>
</table>
</form>
<?php 
IF(isset($wyslij)) {
    $connection=mysql_connect("localhost","root","")
        or die ("Nie można podł&#177;czyć się z serverem");
    $db=mysql_select_db("iam",$connection)
        or die ("Nie można wybrać bazy danych");
    $zapytanie = 'CREATE TABLE '.$name.' (id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, nick VARCHAR(15) NOT NULL, message BLOB NOT NULL, PRIMARY KEY (id))';
    $result = mysql_query($zapytanie) 
        or die("Zapytanie niepoprawne");              

    IF($result) {
        mkdir($name);
        $zapytanie = copy("szablon.php", "".$name."/index.php");
        echo "Twoje konto zostalo utworzone. Adres twojej strony to: <a href='".$name."'>http://www.".$name.".iam.com</a>";
    }

}
?>
</body>
</html>

a oto zawartosc pliku szablon.php

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<meta name="Description" content="something about me ;-)">
<meta name="Author" content="Daniel">
<title>
<?php

$name = ???

echo "webpage about ".$name.". I am what I am"
?>
</title>
</head>
<body>
<?php
echo $name;
?>
</body>
</html>

i teraz mam problem. bo nie wiem jak wyciagnac name. w pliku szablon.html przy $name postawilem ???. tam powinna byc jakas funkcja lub cos co wyciaga nazwe z katalogu lub nazwe tabeli z bazy danych. jezeli macie inne pomysly to takze jestem otwarty. jezeli wiecie jak wyciagnac nazwe z nazwy pliku to tez mozecie napisac to wtedy zmienie zasady dzialania strony.

pozdrawiam
Daniel M :)

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 19:10
0

Nie masz czasem dostępu do mod_rewrite? Bo takie tworzenie katalogu dla każdego użytkownika (o bazie danych nie wspominając) to trochę nonsens...


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 19:18
danek m (miedziol)
0

hmmm tworzenie katalogu zrobilem po to by kazdy mial swojego ladnego linka z ladnym aliaskiem np. www.MOJNICK.iam.pl
moglbys szerzej objasnic znaczenie tej funkcji?

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 19:40
0

mod_rewrite to nie funkcja, to moduł Apache'a. Poszukaj w serwisie, jest artykuł o tym.

A domena iam.pl jest zarejestrowana przez Instytut Adama Mickiewicza, więc rozejrzyj się raczej za inną.


php if ($crazy) sqrt() or die;

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0