Logowanie na ciastkach

Odpowiedz Nowy wątek
:-)
2006-10-29 13:27
:-)
0

Witam was serdecznie!

Mam pewien problem, otóż nie mogę napisać logowania opartego na ciastkach, a mianowicie:


        require 'admin.conf.php';
    $login = $_REQUEST['login'];
    $pass = $_REQUEST['pass'];

    function loguj()
    {
        if ($login == $admin['login'] and $pass == $admin['pass'])
        {
            setcookie('admin', $pass);
        }
        else
        {
            echo 'Logowanie nieprawidłowe!';
            exit;
        }

    }

    $ciacho = $_COOKIE['admin'];

    if ($ciacho != $admin['pass'])
        {
            echo 'Ciasto, różne niż hasło admina!';
            exit;
        }

    loguj();

Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość!

Pozostało 580 znaków

2006-10-29 15:38
Moderator

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Londyn

0

Spróbuj dodać:

function loguj()
{
  global $login, $pass, $admin;

homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-10-29 23:59

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

a ja bym radzil zrobic na sesjach - latwiej, bezpieczniej i ladniej:)


Pozostało 580 znaków

2006-11-02 00:55

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

no niekoniecznie, bo niektóre serwery pracujące w trybie safe php (wrrr) po prostu olewają $_SESSION.
global w funkcjach robi czasami problemy, a możnaby wstawić

function loguj($login,$pass)

a poniżej

loguj($_GET['login'],$_GET['pass'])

nie prościej?


Stopki brak.

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 04:47
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

Poza tym, nie przechowuj hasła admina w ciastku! Zgroza :)
Takie coś było na 4p ok. 4 lat temu [diabel]


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0