Logowanie na ciastkach

0

Witam was serdecznie!

Mam pewien problem, otóż nie mogę napisać logowania opartego na ciastkach, a mianowicie:


        require 'admin.conf.php';
    $login = $_REQUEST['login'];
    $pass = $_REQUEST['pass'];

    function loguj()
    {
        if ($login == $admin['login'] and $pass == $admin['pass'])
        {
            setcookie('admin', $pass);
        }
        else
        {
            echo 'Logowanie nieprawidłowe!';
            exit;
        }

    }

    $ciacho = $_COOKIE['admin'];

    if ($ciacho != $admin['pass'])
        {
            echo 'Ciasto, różne niż hasło admina!';
            exit;
        }

    loguj();

Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość!

0

Spróbuj dodać:

function loguj()
{
  global $login, $pass, $admin;
0

a ja bym radzil zrobic na sesjach - latwiej, bezpieczniej i ladniej:)

0

no niekoniecznie, bo niektóre serwery pracujące w trybie safe php (wrrr) po prostu olewają $_SESSION.
global w funkcjach robi czasami problemy, a możnaby wstawić

function loguj($login,$pass)

a poniżej

loguj($_GET['login'],$_GET['pass'])

nie prościej?

0

Poza tym, nie przechowuj hasła admina w ciastku! Zgroza :)
Takie coś było na 4p ok. 4 lat temu [diabel]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0