zapis do pliku

0

witam,
własnie piszę sobie programik w php, który z pliku tekstowego wczytuje do tablicy tytuły książek, sortuje tablicę, i zapisuje listę do pliku wyjściwoego.
Plik wejściowy:

Krzyżacy
Pan Tadeusz
Pan Wołodyjowski
Ogniem i mieczem
Potop
Quo Vadis
Przedwiośnie
Szwedzi w Warszawie
Znachor
Faraon

Plik wyjściowy to:

FaraonKrzyżacy
Ogniem i mieczem
Pan Tadeusz
Pan Wołodyjowski
Potop
Przedwiośnie
Quo Vadis
Szwedzi w Warszawie
Znachor

i właśnie tu jest problem. dlaczego faraon i krzyżacy sa w jednej linii?

kod programu:

<?php $plikWE = "./zWE.txt"; $plikWY = "./zWY.txt"; $tablica = array(); $licznik = 0; $uchwyt = fopen($plikWE, "r"); while (!feof($uchwyt)) { $tablica[$licznik] = fgets($uchwyt, 128); $licznik++; } fclose($uchwyt); sort($tablica); $uchwyt = fopen($plikWY, "w+"); for ($i=0; $i<count($tablica); $i++)="$i++)" {="{" fwrite($uchwyt,="fwrite($uchwyt," $tablica[$i]);="$tablica[$i]);" }="}" fclose($uchwyt);="fclose($uchwyt);" ?="?">
0

Prawdopodobnie dlatego, ze po Faraonie nie ma nowej linii, wiec po posortowaniu tez jej nie wyswietla.

pozdrawiam
johny

0

ale kiedy sprawdzam po sortowaniu pierwszy element tablicy, to mi wyświetla poprawnie:

polecenie echo $tablica[0] daje wynik Faraon, a nie FaraonKrzyżacy

0
jasko napisał(a)

ale kiedy sprawdzam po sortowaniu pierwszy element tablicy, to mi wyświetla poprawnie:

polecenie echo $tablica[0] daje wynik Faraon, a nie FaraonKrzyżacy

Tak, bo pierwszy element to Faraon, ale BEZ entera. Drugi to Krzyzacy + enter, trzeci to Ogniem i mieczem + enter, ale ze poprzedni byl z enterem, to ten jest w nowej linii. Wszystkie elementy nastepuja zaraz po sobie, wiec Krzyzacy jest zaraz po Faraonie wlasnie dlatego, ze tylko po Faraonie nie ma entera.

pozdrawiam
johny

0

nie bardzo wiem, co mam zmienić w kodzie [wstyd]

0

W kodzie nic. W pliku wejsciowym daj enter po Faraonie.

pozdrawiam
johny

0

faktycznie!!! jak mogłem o tym zapomnieć??? [green]

DZIĘKI!!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1