zapis do pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-19 22:16
jaśko
0

witam,
własnie piszę sobie programik w php, który z pliku tekstowego wczytuje do tablicy tytuły książek, sortuje tablicę, i zapisuje listę do pliku wyjściwoego.
Plik wejściowy:

Krzyżacy
Pan Tadeusz
Pan Wołodyjowski
Ogniem i mieczem
Potop
Quo Vadis
Przedwiośnie
Szwedzi w Warszawie
Znachor
Faraon

Plik wyjściowy to:

FaraonKrzyżacy
Ogniem i mieczem
Pan Tadeusz
Pan Wołodyjowski
Potop
Przedwiośnie
Quo Vadis
Szwedzi w Warszawie
Znachor

i właśnie tu jest problem. dlaczego faraon i krzyżacy sa w jednej linii?

kod programu:

<?php
$plikWE = "./zWE.txt";
$plikWY = "./zWY.txt";
$tablica = array();
$licznik = 0;

$uchwyt = fopen($plikWE, "r");
while (!feof($uchwyt))
{
  $tablica[$licznik] = fgets($uchwyt, 128);
  $licznik++;
}
fclose($uchwyt);
sort($tablica);

$uchwyt = fopen($plikWY, "w+");
for ($i=0; $i<count($tablica); $i++)
{
  fwrite($uchwyt, $tablica[$i]);
}
fclose($uchwyt);

?>

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 22:19
0

Prawdopodobnie dlatego, ze po Faraonie nie ma nowej linii, wiec po posortowaniu tez jej nie wyswietla.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 22:24
jasko
0

ale kiedy sprawdzam po sortowaniu pierwszy element tablicy, to mi wyświetla poprawnie:

polecenie echo $tablica[0] daje wynik Faraon, a nie FaraonKrzyżacy

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 22:28
0
jasko napisał(a)

ale kiedy sprawdzam po sortowaniu pierwszy element tablicy, to mi wyświetla poprawnie:

polecenie echo $tablica[0] daje wynik Faraon, a nie FaraonKrzyżacy

Tak, bo pierwszy element to Faraon, ale BEZ entera. Drugi to Krzyzacy + enter, trzeci to Ogniem i mieczem + enter, ale ze poprzedni byl z enterem, to ten jest w nowej linii. Wszystkie elementy nastepuja zaraz po sobie, wiec Krzyzacy jest zaraz po Faraonie wlasnie dlatego, ze tylko po Faraonie nie ma entera.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 22:52
jasko
0

nie bardzo wiem, co mam zmienić w kodzie [wstyd]

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 22:56
0

W kodzie nic. W pliku wejsciowym daj enter po Faraonie.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 23:02
jasko
0

faktycznie!!! jak mogłem o tym zapomnieć??? [green]

DZIĘKI!!!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0