ladowanie duzej bazy xml do mysql

0

mam sobie pliczek xml (130MB) i chcialbym go zaladowac do bazy MySQL (po zaladowaniu jakies 8MB). Czy polecicie jakies biblioteki, ktorymi obsluze taka baze?

Moze byc i w delphi, tzn w delphi przetwarzanie pliku xml na "zjadalny", czyli kazdy rekord w osobnej linii, pole oddzielone np znakiem srednika, lub dokolwiek, co sie da przyzwoicie podzielic na porcyjki. Jedyne co mi sie udalo, to sciagnac ze 3 programy do xml i kazdym z nich zawiesic kompa

moze inaczej: czy jest lepszy sposob, od mojego?

  1. program w delphi otwiera plik in.xml i plik out1.xml, do out1 wpisuje naglowek
  2. pomija naglowek i przepisuje wszystko linijka po linijce do out1.xml, az natrafi na znacznik otwierajacy najwieksza tabele
  3. zamyka out1.xml, otwiera outN.xml, wpisuje tam naglowek
  4. przepisuje X "rekordow", zamyka outN, otwiera out(N+1), wpisuje naglowek i tak w kolko
  5. jak wszystko przepisze, to kolejno uploaduje na serwer via php, ktory od razu parsuje pliczki i wrzuca w baze

(6). po pol godzinie wrzucania plikow user sie dowiaduje, ze w 124723 linii brakuje srednika, jak za starych, dobrych perforowanych czasow :D

0

navicat http://www.navicat.com/download.html 30 dni trial

0

Miałem ten sam problem tylko XML parokrotnie większy.
Najpierw chciałem przerobić ten plik XML za pomocą XSLT i dodatkowego parsera w JavaScript - nawet szukałem takiego programu.

Potem napisałem program w C# do tego celu. Łykał XML i wypluwał SQL. Załatwił sprawę znakomicie [obsługa XML w C# jest wyśmienita].

0

navicat odpada - import ma byc co miesiac, wykupienie licencji tez nie jest dobrym pomyslem

moze zrobie motyw z tym C#, o ile nauka tego jezyka trudna nie bedzie :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1