Skrypt zakodowany?

0

Czytałem źródło pewnej stronki. Jak to zwykle bywa byłem ciekaw jak wygląda skrypt JavaScript na tej stronce. Tak jak zawsze pobieram adres i wchodzę i co widzę? Sami zobaczcie
http://republika.onet.pl/_s/skypanel007.js
Niebywałe. Nie trudno domyślić się, że nazwy są celowo tak określone. Czy spotkał się ktoś z was z czymś takim?

0

byc moze jakis 'klikacz' kodu tak generuje? Zobacz na strone generowana np. przez asp.net, tam tez czesto mozna spotkac losowe nazwy.

pozdrawiam
johny

0

Są obsfukatory które taką sieczkę z kodu robią. No cóż, czy sposób to jest dobry na zabezpieczenie kodu to trzeba samemu się zastanowić. Jak dla mnie - nie,

0

dobry dla ludzi, którzy się nie znają na skryptach/znają się bardzo mało
IMO, jednak ciekawe zabezpieczenie, zawsze przysporzy choć trochę trudności przy próbie zdobycia władzy nad stroną :)

0

nie tylko dla mało się znających
takie coś, czy samo zlikwidowanie wcięć to niezła męczarnia dla kogoś chcącego to odczytać

ale co to ma do próby zdobywania władzy nad stroną ? chyba nikt nie będzie dostępu do panelu admina robić js only ... nie twierdzę że w js nie da się zabezpieczyć danych, ale można je swobodnie odnaleźć choćby brute force - swobodnie bo nikt nie liczy nam ilości prób i nas nie zblokuje

w sumie nie da się niczego uniemożliwić ale można w nieskończoność utrudniać

0

Adamo mysle ze kubARek mial na mysli np. php
btw http://pobs.mywalhalla.net

0

Adamo - oczywiście, że tak. Ale dla każdego crackera każda część kodu strony to potencjalne miejsce, w którym można znaleźć dziurę. Wiem, co mówię. Są metody dużo bardziej wyrafinowane na włamanie się komuś do konta, aniżeli odgadnięcie jego hasła.

0

Ciężko to co pokazałeś nazwać zakodowaniem, jak już to jest to zaciemniony kod i zabezpiecza raczej przed lamerami ;-) Zakodowany kod byłby IonCubem, wtedy już raczej nic z tym nie zrobisz...

0

Może to nie jest to trudny kod, ale trzeba trochę go wymaglować ;-)

BTW. IonCube koduje php. Po co właściwe robić skoro i tak kodu php nie może ściągnąć żaden klient?

0

IonCube koduje nie tylko kod php, jest też wersja dla JavaScript/HTML

0
lord_didger napisał(a)

BTW. IonCube koduje php. Po co właściwe robić skoro i tak kodu php nie może ściągnąć żaden klient?

jezeli ktos chce sprzedawac aplikacje w php - licencje na uzytkowanie, a nie ma ochoty, zeby ktos to dalej rozpowszechnial pod wlasnym szyldem

EDIT: poza tym jak ktos sie wlamie na serwer, to bedzie mial utrudnione zadanie

0
kubARek napisał(a)

dobry dla ludzi, którzy się nie znają na skryptach/znają się bardzo mało

Chyba właśnie tacy kopjują cudzy kod i wstawiają na pałe u siebie.

0

Chyba właśnie tacy kopjują cudzy kod i wstawiają na pałe u siebie.

skopiuj/wklej, a potem się dziw czemu strona dziwnie chodzi ;] może pare rzeczy pozmieniają, ale będzie widać, że to oni tego kodu nie sprawili
choć tacy nie dbają o takie szczegóły jak poprawna strona

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1