[xml][css] niedzialajace klasy

0

mam 2 pliki:

index.xml

<?xml-stylesheet type="text/css" href="style.css"?>
<body>
	<x class="h1">Hello World!</x>
</body>

oraz style.css

body {color: red}
.h1 {font-size: 45px}

dlaczego tekst nie jest napisany duza czcionka?

0
Karolaq napisał(a)

dlaczego tekst nie jest napisany duza czcionka?
u mnie jest duza na FF na IE nie sprawdzalem

0

dla IE < 7 w ogóle nie istnieje nic takiego jak <?xml ?> w plikach html i musisz dla niego dać normalne odwołanie w link np do arkusza stylów

0

no tyle tylko, ze mi na Fx i na operze nie dziala :/ jaka macie wersje Firefoksa?

0

U mnie na Fx 1.5.0.6 też nie powieksza.

Adamo: Ale to jest XML, nie HTML jak byś nie zauważył :)

0

sprawa bardzo dziwna, mi działa dobrze na IE6, na Fx i Operze jest czerwony napis ale nie powiekszony.

dodałem prolog xml, zmieniłem w css .h1 na x.h1 i nic..

moze to kwestia konfiguracji przeglądarki, albo tylko IE obsługuje poprawnie takie coś, w koncu nawet na w3c school jest napisane

Note: Formatting XML with CSS is NOT the future of how to style XML documents. XML document should be styled by using the W3C's XSL standard!

[dopisane]
Utwierdzam sie w przekonaniu ze Firefox nie wpiera stylowania XML'a przez CSS

wejdzcie na strone http://www.w3.org/Style/styling-XML

przykłady "try it in your browser" dla class na IE działają na Fx i Operze nie

użyj arkusza XSLT i po kłopocie

0
Ktos napisał(a)

Adamo: Ale to jest XML, nie HTML jak byś nie zauważył :)

no, ale w tym przypadku każe się przeglądarce traktować je jako każdą inną stronę HTML czyli dla przeglądarki jeden wuj

0

Próbowałeś tak

<?xml-stylesheet type="text/css" href="style.css"?>
<body>
        <x ID="h1">Hello World!</x>
</body>
0

czuje się zignorowany

0

ja uznałem temat za zamknięty, tylko dopisałem się bo teraz dopiero zobaczyłem odwołanie co do ja, za to to co się pojawiło dalej starałem się nie komentować

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1