Jak zabezpiecyć plik na serwerze?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-01 23:26
Krzyś Migdalek
0

przykładowo, mamy na stronie plik : jakiś.php. Jeżeli wpiszemy w przeglądarkę www.adrestrony/jakiś.php - to nam wyświetli jego zawartość. Ale jak zrobić, żeby po wpisaniu tego adresu, wyskakiwał monit o podanie hasła i po porawnym jego wpisaniu strona zostala wyświetlona a po nie poprawnym wpisaniu, wyszła np inna strona, że brakautoryzacji.

Proszę o pomoc
Dziękuję

w PHP oczywiście. (nie w javascript)

Pozostało 580 znaków

2006-09-01 23:28
0

Obsługa htaccess albo sprawdzanie przez sam skrypt strony, czy został includowany czy wywołany bezpośrednio.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-01 23:35
Krzyś Migdałek
0

htaccess próbowałem, wychodzi problem, a czy mógłbyś napisać coś więcej o tej drugiej metodzie?

Pozostało 580 znaków

2006-09-01 23:44
0

Można to zrobić tak:

import_request_variables("P", "irv_");
if (isset($irv_haslo) && ($irv_haslo=='supertajnehaslo'))
{
// pokaz strone
}
else
{
// wyswietl formularz do logowania z polem <input type="password" name="haslo" /> wysyłający metodą POST
}

Jeśli po pojedynczym zalogowaniu inne podstrony też mają działać bez logowania, poczytaj o sesjach lub ciasteczkach.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-01 23:51
0

Poszukaj jakiegoś skryptu logowania (których jest od groma na google), bądź napisz sobie sam.

// heh, spoznilem sie troche


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0