ładowanie tekstu na stronę

0

chcę załadować na stronę jakiś tekst z pliku, plik ma 1000000 bajtów więc ładowanie trochę trwa...
Da się napisać coś takiego żeby pokazywało ile aktualnie się załadowało bajtów z tego 1000000 ??

0

Mógłbyś do tego zastosowac Ajaxa,wtedy strona funkcjonowałąby sobie własnym życiem, a 'w tle' ładował się plik, do np. jakiegos diva, czy frame'a, w którym pisałbyś ile się już załadowało.

Swoją drogą... niezły plik... nie można było do teog SQL zaprzęgnąć?

0

jeśli w php najpierw napiszesz

Header('Content-length: ' . TUTAJ_DLUGOSC_PLIKU_W_BAJTACH);

to pasek postępu w przeglądarce powinien dobrze pokazywać aktualny stan

int13h napisał(a)

Swoją drogą... niezły plik... nie można było do teog SQL zaprzęgnąć?

tak ! im więcej programów i socketów po drodze tym szybciej będzie. wrzuć ten plik zakodowany base64 do zewnętrznej bazy mySQL na jamaice i zrób skrypt tak żeby dane pobierało jeszcze przez serwer proxy

0

można by skorzystać z bazy SQL, ale tu właśnie o to chodzi żeby przesłać z serwera do klienta taką ilość danych.
na łączu 512kb/s zajmuje to 15 sekund, na 1Mb/s o połowe szybciej... :-) testuje w ten sposób parametry łącza :d :d
i chciałem w trakcie przesyłania (testu) wyświetlić aktualny stan przesyłanych danych (czyli procent postępu testu)

Pierwszą wypowiedź napisałem nie logując się wcześniej, , ,

0

Właśnie - takie coś mógło by nieźle zadziałać w mojej galerii przy uploadzie zdjęć. Czy ktoś ma może skrypt takiego preloadera?

0
R_Przemek napisał(a)

połowe szybciej

chyba dwa razy szybciej? czy moze polowe czasu? :>

jesli mi sie dobrze wydaje, PHP wykonuje skrypt rownolegle z wysylaniem danych - wnioskuje tak po tym, ze jezeli pobiera sie duzy plik przez php i jakies dane zapisuja sie zarowno przed, jak i po "linijce" odpowiadajacej za wyslanie pliku (np. echo($packet[$i]) czy cokolwiek), to przy przerwaniu sciagania (user abort), pierwsza zmiana jest, drugiej nie ma... ale moge sie mylic, sam to sprawdz - ja tu tylko podsuwam pomysl ;)

@wowo przy uploadzie wykorzystuje sie calkiem co innego - tak jak w rapidshare: program cgi zapisuje na poczatku pobierania caly rozmiar pliku do bazy, a potem skrypt (php?) sprawdza rozmiar odbieranego pliku i przez ajax wyswietla na stronie postep

0

tomkiewicz, spotkałeś się już z gotowym komponentem tego typu? Bo ja na Ajaxie się póki co nie znam ;-)

0

ktorego typu? download, czy upload? upload to oczywiscie rapidshare, a z download sie chyba nie spotkalem, ale to nie znaczy, ze takie cos jest niewykonalne :P

jak nie mlotem go, to palka - jezeli sie nie da przez ajax (chociaz ja tam bym sprobowal napisac taki skrypt, jakby mi byl potrzebny), to mozna chociazby za pomoca flasha, czy nawet javy (w javie to takie cos widzialem - w downloadzie borlanda)...

0

Downloadu mu nie trzeba, bo jest pasek postępu przy ściąganiu pliku w każdej przeglądarce ;-)

Chodzi mi o upload plików na serwer i elegancki progress bar do tego.

0

tomkiewicz przytocz jeszcze raz tą Twoją myśl, bo nie załapałem do końca ...
Jest w każdej przeglądarce pasek postępu przy ściąganiu pliku i przy ładowaniu strony też, ale chciałem żeby było to wyświetlone na stronie.

tak sobie pomyślałem może by tak sprawdzać ile aktualnie zajmuje strona i odejmować to od rozmiaru pliku a następnie wyświetlać aktualny stan podczas ładowania...

0

moze nie jeszcze raz, tylko rozwinac ;)

  1. na stronie opdala sie skrypt javascript (mierzący szybkosc), ktory rozpoczyna sciaganie pliku testowego - skryptu php
  2. skrypt php w trakcie wysyłania pliku (petla z echo() i flush()) zapisuje postep np. do bazy danych
  3. na stronie inny skrypt javascript pobiera (jak w rapidshare) co np. sekunde postep wysylania z bazy i wyswietla na stronie

pytanie tylko, czy rzeczywiscie skrypt php czeka z tym flush, az klient odbierze dane? jezeli nie, to moze da sie to zrobic w cgi, a jak nie, to moze bylaby mozliwosc postawienia programiku w delphi, ktory by robil za serwer www (edit: w takim przypadku, to jestem pewien, ze to by dzialalo)? :)

EDIT 2:

wowo napisał(a)

Downloadu mu nie trzeba

czytaj dokladniej - jemu wlasnie o download chodzi :P

tak jak pisalem - upload zrob jak na rapidshare i bedzie git :). Juz zreszta gdzies na forum opisywalem, jak to mozna zrobic

R_Przemek napisał(a)

tak sobie pomyślałem może by tak sprawdzać ile aktualnie zajmuje strona

nie jestem pewien, ale mysle, ze tego w javascripcie nie ma, chociaz moge sie mylic :P. Takie rozwiazanie byloby najprostsze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1