[JavaScript] pobieranie zawartości input'a

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-16 17:10
0

jak pobrać zawartość pola input type="text", takie coś:

var textInput = document.getElementById('text_input');
alert(textInput.getAttribute("value"));

Pobiera tylko domyślną wartość, zupełnie olewając to co tak naprawde jest wpisane w polu tekstowym.


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:20
Ad
0
var textInput = document.getElementById('text_input');
alert(textInput.value);

Działa?


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:41
0

Nie działa, dam cały kod


<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">

<html> <head> <script type="text/javascript"> function bar() { var textPara = document.getElementById('text_para'); var textInput = document.getElementById('text_input'); if (textPara && textInput) { alert(textInput.getAttribute("value")); //textPara.innerHTML = textInput.getAttribute("value") ; } else { alert("coś nie działa"); } } </script> </head> <body onload="">

Lorem ipsum dolor sit amet

<form id="frm" onsubmit="" action=""> <input type="text" name="text_input" value="wartość" id="text_input" /> <input type="button" value="podmien" name="przycisk" id="ok" onclick="javascript:bar();" /> </form> </body> </html>


Przy kazdym nacisnieciu buttona "przycisk" wyswietla sie "wartość" nie zalenie co wpiszesz w formularzu.

[dopisane]
ok,jednak działa ale <b>tylko na ie6</b>, na ff i operze jest problem..

<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:48
Ad
0

No właśnie...
Czy autorzy przeglądarek nie mogliby się umówić co do jednej specyfikacji?
Sorry, nie wiem jak to zrobić na FF/Opera.


Pozostało 580 znaków

2006-08-22 15:40
0

Umówili sie do jednej specyfikacji czyli DOM (document.all i document.layer w sumie juz nie istnieją) ale jak widać to jest teoria..

Nie wie ktoś gdzie lezy problem?


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-08-22 16:06
0

a co to za kombinacje onclick="javascript: cos()" ?? :|
albo

albo


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-08-22 16:08
0

a mi dziala textInput.value na ie ff i operze i nie wiem czemu by mialo nie dzialac akurat walsciwosc value inputa byla w przegladarkach chyba od zawsze i zawsze dzialala, na czym polega ten problem, jakis blad sie pojawia ?


Pozostało 580 znaków

2006-08-22 16:35
0

Adamo: a co jest nie tak z wywołaniem funkcji? Bo nie rozumiem

Piechnat: napisałem ze nie pojawia sie zaden błąd, po prostu textInput.getAttribute("value") w ff i Operze zawsze zawiera wartość domyślną value, nie zależnie od tego co jest wpisane w polu formularza, czyli <input type="text" name="text_input" value="&lt;b">wartość</b>" id="text_input" />

[edit]

zamieniłem textInput.getAttribute("value") na textInput.value i dziala [wstyd] thx piechnat

(ale i tak uważam ze IE zachowuje sie najrozsądnej :P)


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-08-22 17:17
0
Kooba napisał(a)

Adamo: a co jest nie tak z wywołaniem funkcji? Bo nie rozumiem

to że pisanie onclick="javascript: funkcja()" to tak jak pisanie

<script> javascript:document.status='ble'; </script>

czy czegoś w tym stylu :|


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-08-22 17:23
0

albo <style type="text/css"> w zewnętrznym arkuszu css (widziałem cos takiego:P) ;)

juz rozumiem, dzieki ;)


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-08-22 21:02
0
Kooba napisał(a)

napisałem ze nie pojawia sie zaden błąd, po prostu textInput.getAttribute("value") w ff i Operze zawsze zawiera wartość domyślną value, nie zależnie od tego co jest wpisane w polu formularza

[cut]

(ale i tak uważam ze IE zachowuje sie najrozsądnej :P)

nie uwazam tak :-P

jest roznica miedzy input.getAttribute('value') a input.value

taka sama jak miedzy element.getAttribute('style') a element.style


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0