[CSS] rozjechana tabelka ;(

0

Juz mi sie wydawalo ze poskromilem IE, strona wlasciwie gotowa, a tu taki numer, ze prawie sie rozplakalem i zaczalem walic glowa o sciane ;(

URL: http://prace.wasilczyk.pl/m_login.htm

w normalnych przegladarkach wszystko wyglada ladnie:

user image

w IE tabelka sie w dziwny sposob rozlazi:

user image

bylbym wdzieczny, jakby ktos przynajmniej zasugerowal, gdzie moze byl blad [glowa] ja mam dosc na dzisiaj :/

0

ueee, tabelki :|

zamień kod w znaczniku <form> na:

<label for="login">Login:</label><input type="text" class="loginformfield" id="login" name="login" />
<label for="haslo">Hasło:</label><input type="password" class="loginformfield" id="haslo" name="haslo" />
<input type="submit" class="stretch" value="Zaloguj" />


potem zmień nazwę klasy ?stretch? na ?loginformfield? (zalecenie W3C - semantyczne nazewnictwo stylów) i dodaj styl width dla selektora label.
0

czasami zle interpretuje wyrazenie "dane tabelaryczne" [glowa]

poza tym wiem juz chyba gdzie byl blad - w IE jest bug, ze jak zadna komorka w kolumnie nie ma zdefiniowanego na sztywno wymiaru (w tym przypadku wystarczylo wywalic class w jednym z pol) to kolumna sie zweza :/

tak czy inaczej thx za podpowiedz

0

ale to są dane tabelaryczne - chodzi tylko o to żeby tabelek nie używać do robienia layoutu ale do tego do czego są przeznaczone czemu ma się ich nie używać - to jest normalna tabelka tylko jedna kolumna jest "edytowalna"

0
Adamo napisał(a)

ale to są dane tabelaryczne - chodzi tylko o to żeby tabelek nie używać do robienia layoutu ale do tego do czego są przeznaczone

Przepraszam że tak wchodzę w słowo ale dopadła mnie refleksja.

Wszyscy piszą, że Tabele są do danych tabelarycznych (swoją drogą ciekawe, kto to słowo wymyślił) a ja tak sobie myślę, że to jest nie do końca prawda. Moim zdaniem najbardziej charakterystyczną cechą Tabeli jest to, że posiada kontenery, które są od siebie zależne. To właśnie przede wszystkich odróżnia Tabelę od innych elementów HTML'a. Więc jeśli komuś zależy na layout'cie, którego poszczególne części są od siebie uzależnione pod względem wielkości, (tzn gdy jedna część się zwiększy to druga zmniejszy w obrębie podanego wymiaru i będą dostosowywać się do wielkości danych itp. własności) to jedynym rozwiązaniem z jakiego może skorzystać jest właśnie Tabela. Inna sprawa, że pewnie najpierw powstało narzędzie a potem potrzeba no, ale nie można teraz wytłumaczyć webmaster'om, że konstrukcja, którą sobie wymarzyli jest zła z założenia i powinni zaprojektować coś bardziej statycznego. Niestety obecnie przez CSS nic się takiego nie zrealizuje. Można osiągnąć taki efekt przez JS, ale nie wszyscy tolerują takie techniki. W takich przypadkach nie widzę nic złego w używaniu Tabeli póki nie wejdą w życie Tabele tworzone przez CSS.

Sorry za OT :-)

0

a gdzie użytkownicy PPC, czy chocby telefonow komorkowych?

ostatnio zdenerwowala mnie pewna sytuacja - w trasie szukalem adresu stacji benzynowej Neste. Posiadam nowoczesna przegladarke z JS, a nawet obsluga javy, czy flasha

co sie okazalo? na stronie maja prześliczne menu w JS, ktore mozna obslugiwac tylko i wylacznie za pomoca onmouseover - jak ktos mi wyjasni, jak sie to obsluguje rysikiem - ma u mnie browar

0

ale co ma tabelka do javascriptu? to że ktoś skopał usability przez javascript nie wnosi nic do dyskusji o tabelkach :P

faktycznie na div'ach czasem jest ciezko, a argumentacja za nimi przemawiająca jest czesto mętna i nie zadowalająca...

zeby nie bylo ja robie w div'ach ale czasem mam ochote rzucić je w cholere..

trzeba zachowac równowage, w sumie nia kazda strona musi byc dostępna dla: linksa, telefonow, niewidomych i jeszcze czegos tam, gdybym robił ogromny portal o grze na peceta ktora w dodatku chodzi tylko na najnowszym windowsie to nie bawił bym sie w divy bo wiadomo ze na taką strone nie będą wchodzić ludzie niewidomi czy posiadający Internet Explorer'a 2.0.. wiadomo ze jest jeszcze kwestia konserwacji kodu która przemawia na korzysc divów, ale jeśli otrzymanie zamierzonego efektu kosztowało by zbyt dużo pracy w porównaniu z tabelką, argument przestał by być zasadny

0

@tomkiewicz: już co najmniej drugi raz czytam tą twoją wzruszającą historyjkę ale to nie jest wina czy wada javascriptu tylko wada umysłowa autorów strony - ja zawsze robię stronę pięknie w javascripcie - ale też przy wszystkim są metody alternatywne - standardowe przy których wkracza HTML i PHP jeśli coś zawiedzie

a rysikiem sobie coś przeciągnij na to to powinieneś mieć onmouseover - jak nie będzie to znowu wada oprogramowania twojego urządzenia ;P

sugerujesz że lepiej menu robić w javie czy flashu niż z pomocą javascriptu ?

a poza tym w ogóle nie o tym jest wątek i nawet w tą stronę nie zeszedł OT więc nie rozumiem

0

do js nie ma nic, ale wlasnie do "usability" - na takim PPC strona w divach sie duzo lepiej wyswietla, niz strona tabelkowa

chodzi o to, ze strona firmy takze nie musi byc dostepna dla telefonow, PPC, czy niewidomych - przeciez to mniej niz 1% odwiedzajacych. Malo ktora firma zawraca sobie pupe takimi drobiazgami jak obnizenie ilosci klientow o 1%

EDIT:
@Adamo: no musze sie wyzalic :P. Ale ok, juz nie bede zanudzal :)
I co niby mam przeciagnac na to menu rysikiem? I to, ze przeciaganie nie dziala jak onmouseover jest wada oprogramowania, to niby mozna przyznac, ze windows kazdej serii to jedna wielka wada, ale akurat ten mysle, ze najlepszy jest :P

sugeruje, ze skoro browser obsluguje jave i flasha, to zacofana nie jest :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1