Na stronie jest xxx użytkowników online

0

Jak sprawdzić ilu jest zalogowanych użytkowników jeśli logowanie opiera się na sesjach?

0

po zalogowaniu ustaw w bazie przy uzytkowniku np. kolumne logged, w ktorej bedziesz trzymal czas ostatniej interakcji usera z serwisem, potem wystarczy zliczyc wszystkich, u ktorych te daty sa wieksze niz aktualny czas- na przyklad 5 minut

0

Dzięki, ciekawe rozwiązanie.

0
ZQ napisał(a)

Dzięki, ciekawe rozwiązanie.

Albo manual do PHP -> session_set_save_handler()
Znacznie skuteczniejsze - bez 5 minutowej niepewnosci :)

0

so ? co ta funkcja ma w ogóle wspólnego ? zawsze musi być jakiś czas "niepewności" bo php nie jest w stałym kontakcie z userem, chyba że na js to zrobisz utrzymywanie kontaktu, a to też nie masz pewności

0
Adamo napisał(a)

so ? co ta funkcja ma w ogóle wspólnego

Odsylam do manuala :)

0
Shreq napisał(a)

bez 5 minutowej niepewnosci :)

od kiedy sesja jest niszczona wraz z zamknięciem okna przeglądarki? Czas 5 minut podalem przykladowy - wazne, zeby co minimum 5 minut cos user na stronie robil... I jeszcze jedno - przy wylogowywaniu ustaw ta kolumne na 0!

0
tomkiewicz napisał(a)
Shreq napisał(a)

bez 5 minutowej niepewnosci :)

od kiedy sesja jest niszczona wraz z zamknięciem okna przeglądarki? Czas 5 minut podalem przykladowy - wazne, zeby co minimum 5 minut cos user na stronie robil... I jeszcze jedno - przy wylogowywaniu ustaw ta kolumne na 0!

http://pl2.php.net/manual/pl/function.session-set-save-handler.php
Generalnie - z sesji sie z reguly korzysta, mozna to nawet zupelnie zautomatyzowac. Rozwiazanie ktore podalem ma te przewage ze mozna wykorzystac cos, co sie i tak wpycha w kod.

0
Shreq napisał(a)
Adamo napisał(a)

so ? co ta funkcja ma w ogóle wspólnego

Odsylam do manuala :)

co ty za pierdoły pociskasz ? ta funkcja jest do zastąpienia automatycznej obsługi sesji - tyle, jeśli ci chodzi o to że nie będzie trzeba już nic więcej zapisywać nigdzie, tylko będzie wystarczyć policzenie sesji no to się zgadzam, ale "czas niepewności" dalej jest i ta funkcja już nie ma z tym nic wspólnego

0
Adamo napisał(a)

co ty za pierdoły pociskasz ? ta funkcja jest do zastąpienia automatycznej obsługi sesji - tyle, jeśli ci chodzi o to że nie będzie trzeba już nic więcej zapisywać nigdzie, tylko będzie wystarczyć policzenie sesji no to się zgadzam, ale "czas niepewności" dalej jest i ta funkcja już nie ma z tym nic wspólnego

Honey
Nareszcie zajarzyles o co mi chodzilo :)
Co do czasu niepewnosci - wypadlo przy redagowaniu postu. Jak wykorzysta sie dodatkowe biblioteki do obslugi polaczen z MySQL-em oraz protokolu HTTP - nie bedzie 5 min. Mala podpowiedz: jak dlugo polaczenie HTML jest uwazane za otwarte po zamknieciu przegladarki? Jak dlugo MySQL lub inna baza trzyma zadanie otwarcia polaczenia do bazy danych? :D Wiecej podpowiedzi nie bedzie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1