(D)HTML w Windows Mobile 2003

0

Problem:
chcialbym, zeby w Windows Mobile (HP IPAQ) kolor tla pola zmienial sie w zaleznosci od tego co sie tam wpisze. W NORMALNYCH przegladarkach dziala podmiana stylu w obsludze zdarzenia onChange

<input class="normalna" id="id_1" name="name" type="text" value="cos tam" onChange="javascript:zmien_kolor();">

w funkcji zmien_kolor() jest

function getElement( aID )
{
    return (document.getElementById) ? document.getElementById(aID) : document.all[aID];
}

function zmien_kolor()
{
    document.getElement( "id_1" ).className = "kolorowa";
}

Problem w tym, ze to ... ehhh... urzadzenie i jego Internet Explorer - NIE OBSLUGUJE tego kawalka kodu. IE z tego... ehhh... urzadzenia nie widzi czegos takiego jak document.all. Funkcja wykrywajaca rodzaj przegladarki:

function browdet()
{
	if (document.all) type="IE";
	else if (navigator.userAgent.indexOf("Opera")!=-1 && document.getElementById) type="OP";
	else if (document.layers) type="NN";
	else if (!document.all && document.getElementById) type="MO";
	else type='??';
	return type;
}

zwraca "??".

[dopisane] Nie obsluguje tez <element>.className - ani w stosunku do <input>, ani .

Any suggestions? Walcze z tym juz 2 dni, MSDN bredzi ze document.all jest od wersji IE4, a to... ehhhh... urzadzenie sie przedstawia jako IE4 compatible.


P.S.
Tylko nie pytajcie, dlaczego sie ... dlaczego walcze z tym... urzadzeniem :D.
0

a moze rozwiazaniem byloby uzycie jakiejs normalnej przegladarki? :)
Polecam NetFront...

0
tomkiewicz napisał(a)

a moze rozwiazaniem byloby uzycie jakiejs normalnej przegladarki? :)
Polecam NetFront...

Poszedlem w tym kierunku :) NetFronta nie znam, ale np taka Opera dla WM kosztuje 24$... Coz, klienci beda musieli placic :) Niemniej - z czystej ciekawosci - chcialbym wiedziec, czy to sie da rozwiazac :)

Pozdrawiam

0

cos nie wydaje mi sie ze znajdziesz tu odpowiedz ;-P
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=91524

IE pod PDA teoretycznie obsluguje wiekszosc (lub moze nawet wszystkie) wlasciwosci o ile sa podane w tagu, jesli chce sie do nich dostac poprzez JS, to zaczynaja sie schody, bo zwraca tylko ich garstke (nie pamietam z glowy jakie, ale jak Cie to interesuje to moge sprawdzic i napisac)

Akurat rozwiazaniem (a moze obejsciem problemu) w Twoim wypadku byloby uzycie "expression" (choc nie wiem czy pda to obsluguje ;] )

BTW: na pewno nie strosuj koloru transparent ;-P Przetestowalem na wszelkie mozliwe sposoby i zawsze tlo jest w takim przypadku biale :d

BTW2: Jak znajdziesz jakies "normalne" rozwiazanie, to daj zanc, bo mi to tez sie przyda [green]

0
desperat napisał(a)

cos nie wydaje mi sie ze znajdziesz tu odpowiedz ;-P

No nie znalazlem na razie :-)

zaczynaja sie schody, bo zwraca tylko ich garstke (nie pamietam z glowy jakie, ale jak Cie to interesuje to moge sprawdzic i napisac)

Bede wdzieczny albo za wyliczenie z pamieci, albo za namiary na zrodlo - moze da sie to obejsc dookola :)

Akurat rozwiazaniem (a moze obejsciem problemu) w Twoim wypadku byloby uzycie "expression" (choc nie wiem czy pda to obsluguje ;] )

Sorry - nie jarze, mozesz rozwinac? :)

BTW: na pewno nie strosuj koloru transparent ;-P Przetestowalem na wszelkie mozliwe sposoby i zawsze tlo jest w takim przypadku biale :d

Wiem, juz sie na to nacialem - a wlasciwie moj kumpel grafik, od ktorego zazadalem designu w GIF-ach, bo to mialo mi dac mily dla oka transparent :D

BTW2: Jak znajdziesz jakies "normalne" rozwiazanie, to daj zanc, bo mi to tez sie przyda [green]

Na razie poznaje uroki Opery 4 Windows Mobile - nawet nawet, ale tworzenie tabelek, ktorych by to cholerstwo nie rozjechalo w 0.003 sekundy to mordega. Zwlaszcza ze i tak te tabelki musza sie miescic na 240pt... Wada - w sumie niezbyt uciazliwa - $24 wiecej do wydania. Zalety - obsluguje jak do tej pory wszystko z js, co w nia wpycham. Zachowuje sie osobliwie, jesli masz w formularzu pola hidden o wiekszej szerokosci niz kolumna tabeli - znalezienie tego kosztowalo mnie pare wiazanek pod adresem tworcow :D

Tak jak wspomnialem - bede bardzo wdzieczny za niamiary na jakas przyzwoita dokumentacje tego, z czego nie zostal wykastrowany jscript na IE :) Moze wtedy cos wiecej wymysle.
Pozdrawiam

0
Shreq napisał(a)

Tak jak wspomnialem - bede bardzo wdzieczny za niamiary na jakas przyzwoita dokumentacje tego, z czego nie zostal wykastrowany jscript na IE :)
niestety dokumentacji nie mam, tylko kodzik :]

<input id="noob" name="Name" type="text" value="" />
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
var s='';
obj=document.getElementById('noob');
for (i in obj) s+=i+';';
alert(s);
</script>

[green]
Zwraca tylko:
id, document, innerHTML, innerText, parentElement, children, style, currentStyle, offsetLeft, offsetTop, offsetWidth, offsetHeight, offsetParent, tagName, (i teraz wlasciwe dla inputa) type, value, name, accessKey, disabled, form, defaultValue, size, maxLength, readOnly

co do expression, myslalem ze mozna jakos dac w class, ale nie. Potestowalem troche, i nic nie wyszlo :/ teoretycznie jak bys mial zrodlo css'a to mozesz podmienic (obj.style.cssText) ale pod pda nie ma takiego obiektu jak document.styleSheets [glowa]

0

Coz
Obejrzyj sobie swoj podpis - SOA :D
Na moim IPAQ ten kawalek kodu TEZ nie chce pojsc. Wiec dalej nie wiem, co on wlasciwie ma zaimplementowane a co nie :)

No dobra, zmusilem go naokolo do pokazania wlasciwosci (wydebic metod nie umiem) - i pokazal mi dla pola input WYLACZNIE skladniki html-a

type
value
name
accessKey
disabled
form
defaultValue
size
maxLength

Zero wlasciwosci zwiazanych z CSS :/

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1