korzystanie z innej bazy danych

0

Sytuacja wygląda następująco, mam już gotowy sklep internetowy, jednak ceny do niektórych produktów chcę wziąźć z drugiego sklepu na tym samym serwerze (z drugiej bazy danych).

Najprostszym chyba sposobem będzie stworzenie pliku który w zależności od jakiegos parametru GET (np. id) bedzie wypisywana cena produktu z bazy danych. To jest proste. Pozostaje jednak pytanie co wpisać w formularzu w polu cena.
Wpadlem na pomysł aby wpisać np include(plik.php?id=x, gdzie x to jakaś liczba).

$cena=include(plik.php?id=x)

takie coś jest złe, trzeba coś użyć ze strumieniem ale co ?

0

Użyj buforowania

ob_start();
include('plik.php?id=x');
$cena=ob_get_contents();
ob_clear();
ob_end();

0

Nie zrozumiałeś mnie chyba.

Mam plik cena.php:

<? //wykonywana instrukcja wupisuje z bazy mysql cene produktu wg zmiennej $_GET['id'] ?>

Drugi plik product_view.php

<? $cena='include"cena.php"'; //nie moge zastosować: echo $cena; //bo nie dziala więc jak to wpisać zmienna cena musi pobierać instrukcje z pliku cena.php, nie może być inaczej, więc nie próbujcie wymyślać innych rozwiązań zmieniających plik cena.php ?>
0

zdecydowanie $_GET['id'] nie będzie zawierało tego, co chcesz tam przekazać przez include.

include "wkleja" blok kodu w miejsce wywołania. Stąd po prostu napisz
$id=x;
include('cena.php');
i w cena.php używaj tego $id zamiast $_GET['id']

a jeśli cena.php wyświetla cenę, to moja poprzednia metoda jest w pełni poprawna.
Natomiast jeśli w cena.php masz "return cena" to możesz zastosować swoją metodę - $cena = include(...);

Jeśli to dalej nie to, to ja już nie wiem co chcesz osiągnąć...

0

nie o to mi chodzilo. do zmiennej cena mam przypisany tekst: include"cena.php"

0

Nie mozesz uzyc fopen, fread?

0

Wolverine czy ty umiesz czytać czy nie?

Napisałem, że w pliku tym drugim mam funkcje php a nie ciag znaków.

0

no to exec'uj, wykorzystaj połączone podpowiedzi nav'a:

ob_start();
$_GET['id'] = 'x';
include('plik.php');
$cena = ob_get_clean();

albo po prostu zrób to tak jak należy czyli skopiuj i edytuj na swoje potrzeby plik który chcesz includować

nie o to mi chodzilo. do zmiennej cena mam przypisany tekst: include"cena.php"

można też fopen / fwrite jak napisał Wolverine o ile podasz pełny url, ale to jest bez sensu bo apache będzie tworzył połączenie niepotrzebnie i w ogóle

no jak przypisałeś to masz, bałbym się tego języka gdyby było inaczej
ten wątek się nawet do Newbies nie nadaje ...

0

Najprostszym chyba sposobem będzie stworzenie pliku który w zależności od jakiegos parametru GET (np. id) bedzie wypisywana cena produktu z bazy danych. To jest proste.

czyli masz np skrypt.php?id=1 ktory wypluje cene tak? Wiec otwierajac plik http://example.com/plik.php?id=costam i czytajac z niego odczytasz wlasnie ta wypluta cene.

W ogole nie wiem po co ci jakis drugi plik, otwierasz druga baze w tym samym skrypcie i juz jesli masz do niej dostep.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1