eksportowanie danych+kodowanie

0

Witam

Mam MySQL5, w pliku *.csv sa dane kodowane jako WINDOWS-1250, laduje je do tabeli z kodowaniem latin1, wykonuje odpowidnie operacje i z powrotem eksportuje do pliku, ale dane w nim zaawarte nie zawierają juz polskich znakow, co sie dzieje?

0

Latin1 != cp1250
ładuj plik w kodowaniu cp1250

0

Jeszcze raz, jeli plik startowy csv ma polskie znaki, to po zaladowaniu i wyeksportowaniu z bazy danych ma dac taki sam wynik...

Czyli z tego wniosek z kolumny tabeli mam ustawic na takie samo kodowanie jakie jest w pliku startowym...

0

Chodzi o to, że jeśli baza ma kodowanie latin1 to może nieobsługiwać jakiś tam znaków, które istnieją w cp1250. Po prostu kodowania powinny do siebie pasować.

0
Marooned napisał(a)

Po prostu kodowania powinny do siebie pasować.
Czyli zmien na kodowanie latin2.
Procz zmiany kodowania dla samej tabeli powinienes ustawic przy ustawieniach mysql'a domyslne kodowanie tez na latin2, bo inaczej przy polaczeniu (np przez php) musialbys ustawiac to recznie (wystawiac odpowiedni kod sql, co byloby uciazliwe).
Zapytasz zaraz na jaki latin2 ustawic bo jest ich kilka... z doswiadczenia wiem (przetestowal) ze nie ma to zbytnio znaczenia :] wazne zeby bylo latin2

0

desperat - żeś wyskoczył... jak filip z konopii :/
dlaczego ma ustawiać kodowanie latin2 skoro plik źródłowy ma w cp1250?

poza tym, jest kilka latin2 ?? 8-| 8-O
omg, latin2 to to samo co ISO 8859-2 - to jeden jasno określony zestaw znaków, nie ma innej wersji latin2 - skąd Ty takie bzdury bierzesz? :/

0
Marooned napisał(a)

nie ma innej wersji latin2

Mam PhpMyAdmin 2.8.0.3
a w nim do wyboru:

  • latin2 bin
  • latin2_croatian_ci
  • latin2_czech_cs
  • latin2_general_ci
  • latin2_hungarian_ci :)
0
Zawadzki14 napisał(a)
Marooned napisał(a)

nie ma innej wersji latin2

Mam PhpMyAdmin 2.8.0.3
a w nim do wyboru:

  • latin2 bin
  • latin2_croatian_ci
  • latin2_czech_cs
  • latin2_general_ci
  • latin2_hungarian_ci :)

ale to nie jest kodowanie bazy tylko metoda porównywania !
chodzi o to że jak weźmiesz porównywanie bin to liczy się kolejność w tablicy znaków, czyli "ą" będzie daleko za nawet "z", a jakby było latin2_polish cośtam to "ą" by było zaraz po "a", domyślnie jest general i to jest optymalne ustawienie (czyli widoczne różnice np przy rozkazie sortowania)

0

Rozróżnijcie proszę chararacter set od collation przed zabraniem głosu!
ech...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1