----==== Konkurs DHTML ====----

Odpowiedz Nowy wątek
2006-04-02 02:16

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

Witam.

Kłopoty z serwisem w zeszłym tygodniu uniemożliwiły przeprowadzenie konkursu. Mam nadzieje, że teraz będzie wszystko w porządku :]

Chciałem zakomunikować, że jutro (to jest 3 kwietnia 2006, poniedziałek) o godzinie 20:00 przedstawię ponownie mały Konkurs DHTML. Zapraszam wszystkich użytkowników forum do wzięcia w nim udziału. Zadanie będzie jedno i proste. Będzie trzeba stworzyć odpowiedni URL i wstawić go w swoim poście w tym wątku. Niestety nie ma przewidzianych żadnych nagród ;)

Do jutra :)


Pozostało 580 znaków

2006-04-03 20:06

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

Zaczynamy.

Wszystko zapisane jest tutaj:
http://piechnat.iglu.cz/konkurs/

Ja tylko dodam, że wygrywa ten, kto pierwszy wstawi post z poprawnym (klikalnym) odnośnikiem. Liczy się data napisania postu lub ostatniej modyfikacji w razie konfliktu.
Jeśli chodzi o jakieś porady to najlepiej zapisać sobie plik na dysku w miejsce dokument.write() wstawić odpowiedni kod, a jak już będzie działał to należy go zapisać tak żeby nie naruszał zabezpieczeń, przepuścić przez funkcję escape(), wpakować do URLa i wstawić na forum. Życzę powodzenia.

Czas start.


Pozostało 580 znaków

nav
2006-04-03 20:26
nav

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Warszawa

0

404 Stránka nenalezena

//juz gotowe, pomylilem adres z przejecia - m.p :D


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2006-04-03 22:53
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 59 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

łeeeeee, czemu takie proste ;(

Rozwiązanie


Pozostało 580 znaków

2006-04-03 22:54

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Marooned napisał(a)

łeeeeee, czemu takie proste ;(

Rozwiązanie

ma się pokazać komunikat że zadanie rozwiązane :>
ja już mam ale w FF nie wiem czemu nie działa ... w IE i Operze działa [sciana]

albo mi nie działa na FF albo robi masakrę ze strony i nie zostaje nawet tło chociaż pisze że zadanie wykonane prawidłowo :/ albo link zajmuje o 3 bajty za dużo - to chyba specjalne pułapki


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-04-03 23:00
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 59 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

a, ups.. ale dziwne.. zadanie było schować warstwę - widać, skrypt wykrywający rozwiązanie nie przewidział mojej wersji :)
no ale oki... szukam dalej :(

[<font color="red">edited</span>]

ROTFL, mam takie coś:
na FF nie ma bannera ale i nie ma napisu, że ok
na IE jest banner i napis, że jest ok :D


Pozostało 580 znaków

2006-04-04 00:15

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

eh, poddaje się, już prawie 1,5h z tym walczę, respect dla tego kto wpadnie na rozwiązanie (samemu :>) gdyby w tych "zabezpieczeniach" nie było chociaż jednego z tych elementów ... poza \r i \n bo to mi nie przeszkadzało


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-04-04 00:17

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

...no cóż Marooned, zarżnąłeś mnie z tym important, właśnie na takie techniki, których mógłbym nie przewidzieć dodałem kontrolę poprawności i wyświetlenie napisu

nie przewidziałem wszystkich możliwych rozwiązań, to był szybki konkurs, powstał pod wpływem chwili, najważniejsze to żeby pod IE i FF nie było górnej warstwy, żeby skrypt kontrolujący nie znalazł takiego elementu na stronie, a jak się do tego dojdzie to już nie ma znaczenia...

[dopisane]

gdyby w tych "zabezpieczeniach" nie było chociaż jednego z tych elementów ... poza \r i \n bo to mi nie przeszkadzało

no to jest mozna powiedziec druga czesc, o ile ktos mnie nie przechytrzy to trzeba tu zastosowac pewnego radzaju skladnie w JavaScript, praktycznie nigdy nie uzywana :)


Pozostało 580 znaków

2006-04-04 00:58

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
piechnat napisał(a)

no to jest mozna powiedziec druga czesc, o ile ktos mnie nie przechytrzy to trzeba tu zastosowac pewnego radzaju skladnie w JavaScript, praktycznie nigdy nie uzywana :)

no to to na pewno nie jest "pewnego radzaju skladnia" ale skoro ty mi tak bezczelnie setTimeout blokujesz to w ten sam sposób można doprowadzić do samobójstwa:

Chamskie rozwiązanie

[rotfl]

Problem z tym że nie stosowałem nigdy składni której się nie używa ;P znaczy nie wiem o co chodzi ... niecierpliwie czekam na rozstrzygnięcie konkursu i pokazanie słusznego sposobu


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-04-04 01:07

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Co do rozwiązania Marooneda: Jest prawidłowe z punktu widzenia opisu (ukryć warstwę), ale nie z punktu widzenia weryfikatora (usunąć z drzewa DOM). Co do rozwiązania Adamo: IMHO prawidłowo, ale niech Piechnat się wypowie :)


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-04-04 01:12
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 59 minut temu

Lokalizacja: Poznań

0

Uhh.. chylę czoła :|
Robiłem wszystko bez '=' - byłem przekonany, że %3D będzie tak samo zinterpretowane i w ogóle nie brałem pod uwagę :/

A piechnat mówiąc o 'pewnego rodzaju składni' miał zapewne na mysli funkcję fromCharCode - zgadłem? :)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0