[CSS] Wysokosc bloku

Odpowiedz Nowy wątek
2006-04-01 15:38
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

0

Problem zwiazany jest z CSS'em i wysokoscia bloku. Przedmiotem problemu jest strona http://www.tvk.wroc.pl/~tvk324a/4p/

Jest ona zbudowana raczej standardowo:

  • header
  • content
  • footer

w conent sa kolejne bloki. Klasa content w CSS prezentuje sie nastepujaco:

.content
{
    padding:        0;
    margin:         0;
    height:         650px;
    background-color:       #FFFFFF;        
}

I tu jest problem. Musze recznie okreslac wysokosc bloku 650px aby tlo tegoz bylo wypelnione kolorem bialym. Jezeli usune informacje o wysokosci to blok bedzie mial wysokosc 1px i nie bedzie bialego tla :( Jak to rozwiazac, aby nie trzeba bylo nadawac wartosci wysokosci?

I jeszcze jedna sprawa. Kazby blok ma naglowek (np. "Ankieta", "Warsztat") a obok nazwy jest malutka ikonka. Lepiej zostawic to tak jak jest (czyli znacznik ) czy moze w pliku CSS ustawic background-image aby ta ikonka pojawiala sie w danym bloku?

Pozostało 580 znaków

gon
2006-04-01 17:19
gon

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Tak na pierwszą próbę jak dałem Twojemu elementowi content zamiast wysokości jakiś float to bloki w środku zaczęły go rozciągać. Dużo tych zagnieżdżonych divów i trudno się połapać :)

Pozostało 580 znaków

2006-04-01 17:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

nie analizowałem dokładnie kodu strony bo jest trochę długi, ale jeżeli idea problemu jest taka jak na przykładzie poniżej:

<div style="background:red">
  <div style="background:green;float:left;width:25%">Left<br><br><br></div>
  <div style="background:blue;float:right;width:25%">Right<br><br></div>
  <div style="background:gold">Center</div>
</div>

to jeśli chcemy teraz żeby blok z tłem czerwonym był wysokości najdłuższego bloku wewnątrz niego (w przykładzie jest to Left) to chyba najłatwiej wstawić tam jeszcze warstwę która go rozciągnie, to znaczy:

<div style="background:red">
  <div style="background:green;float:left;width:25%">Left<br><br><br></div>
  <div style="background:blue;float:right;width:25%">Right<br><br></div>
  <div style="background:gold">Center</div>
  <div style="clear:both"></div>
</div>

ale pewnie problem jest bardziej złożony, jak już pisałem nie wnikałem w kod strony dogłębnie :-/


Pozostało 580 znaków

2006-04-01 18:09
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

I jeszcze jedna sprawa. Kazby blok ma naglowek (np. "Ankieta", "Warsztat") a obok nazwy jest malutka ikonka. Lepiej zostawic to tak jak jest (czyli znacznik ) czy moze w pliku CSS ustawic background-image aby ta ikonka pojawiala sie w danym bloku?

W przypadku takich obrazkow czysto dekoracyjnych raczej powinno się je umieszczać w CSS niż w znacznikach .

Pozostało 580 znaków

2006-04-01 18:23
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

0

Hehe, piechnat dokladnie! Pomoglo, dzieki wielkie :)

Pozostało 580 znaków

2006-04-01 18:45
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

0

Oj chyba za wczesnie sie pochwalilem :/ Nie chce dzialac takie cos na IE :/

//mi przykład piechnata działa na IE - M

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0