[html] zabezpieczenie przed zapisywaniem strony

0

Czy jest możliwość zabezpieczenie strony przed zapisem w plikach tymczasowych? Chodzi mi o sam dokument html, obrazki mogą się zapisywać.

0

<HTTP-EQUIV="PRAGMA" CONTENT="NO-CACHE">

0
<?php
 header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate");
 header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0", false);
 header("Pragma: no-cache");
?>
0

Osobiście nie nazwałbym tego zabezpieczeniem, tylko uprzejmą prośbą skierowaną do przeglądarki, by nie zapisywała przesłanego dokumentu w cache. Wydaje mi się, że pomiędzy wskazówką a blokadą istnieje spora różnica. Wystarczy przeglądarka ustawiana tak, by takie nagłówki ignorować, albo wręcz nie potrafiąca ich zinterpretować.

Wiem, czepiam się :P

0
ssnake napisał(a)
<?php
 header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate");
 header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0", false);
 header("Pragma: no-cache");
?>

Po co ten post? Gdzie autor napisał, że używa PHP? Wyraźnie widzę HTML w temacie i w treści postu.

0

Mogę uzyć php, jeśli to coś zmieni. Ale czy ten kod wprowadza coś nowego, czy to samo, co poprzedni?

0

Ma wyższy priorytet ale i tak wyjdzie na to, co Adam napisał. Jak przeglądarka nie zechce posłuchać to i tak stronę zapisze.

0

ten pierwszy nie ma <META ... więc dlatego ci nie działa, ten drugi jest z poziomu php, ale możesz równie dobrze zrobić w formie htmla dając to przed dwukropkiem do meta http-equiv a to po dwukropku do content, drugi sposób zadziała na większej ilośći przeglądarek

0
Marooned napisał(a)

Po co ten post? Gdzie autor napisał, że używa PHP? Wyraźnie widzę HTML w temacie i w treści postu.

autor czasami pisze, ze chodzi mu o JAVA a tak naprawde chodzi mu o JavaScript...
napisałem bo mogło się przydać - tak na wszelki wypadek - żeby jak ktoś będzie szukał w przyszłości takiego rozwiązania dla PHP to będzie w archiwum

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1