(JavaSkrypt, CSS) CSS w zależności od przeglądarki.

0

Więc... Zgubiłem skrypt, który detektował przeglądarkę i używał odpowiedniego CSSa. help, potrzebuję szybko!! ;( Bo mi się strona źle na Firefoxie wyświetla, a to wina CSS. wiem, że cioś takiego jest. Dziękuje serdecznie,
Adam

0

Rozwidlanie kodu jest złe! Łatwiej będzie napisać poprawny CSS wyświetlający się w Firefoksie i Operze, a dla IE zrobić ładowanie czegoś poprawionego (ew. zepsutego) przez komentarze warunkowe.

Ale jeśli chcesz tak, to proszę bardzo, tutaj jest o wykrywaniu przeglądarek:
http://developer.mozilla.org/pl/docs/Wykrywanie_wersji_i_programowanie_dla_wielu_przegl%C4%85darek

PS. Gdy tworzę stronę, to częściej mam sytuację, że pod IE jest źle niż pod Firefoksem ;)

0

Dobra, pzryjmijmy, że rozumiem...
OKej, ale tym razem jest odwrotnie. Firefox mi nie wyświetla czcionki Verdany, i źle uruchamia DIVy, na których jest zbudowana strona. ;P
UN

0

Z tego co zauważyłem, to jeśli CSS jest poprawny (sprawdz w3c validatorem) wszystko wyświetla się w firefoxie tak jak powinno. Natomiast często IE nie radzi sobie właśnie z wyświetlaniem poprawnych arkuszy stylów i trzeba używać różnych "sztuczek" żeby było inaczej.

0
pootek napisał(a)

Z tego co zauważyłem, to jeśli CSS jest poprawny (sprawdz w3c validatorem) wszystko wyświetla się w firefoxie tak jak powinno. Natomiast często IE nie radzi sobie właśnie z wyświetlaniem poprawnych arkuszy stylów i trzeba używać różnych "sztuczek" żeby było inaczej.

Zauważ że IE nie obsługuje w pełni nowszych wersji CSS (2 i 3) a nie mam pewności czy 1.0 też nie jest w jakiś sposób okrojone.

A sztuczki... Oczekuję na IE 7, może tam będzie troszkę lepiej.

0

Pokaż swój kod CSS, może coś poradzimy. Bo czcionkę Verdana stosuję bardzo często i działa ;) Divy też.

A co do IE 7 - sporo poprawiono, nadal wiele do poprawy. Ale akurat CSS 1.0 to jest obsługiwany chyba cały :)

0
<style type="text/css"> </style>

prosie. Nie wiem, czy rozumiecie...
UN

0

Nie rozumiemy. Ale błedy widzimy.

P.one {
        font-family: ;
        font-size: 11pt;
        color: #4E7A94;
        weight: bold;
}

Font-family się zgubiło :P

a:hover.eins {
        font-family: Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif;
        font-size: 8pt;
        color: #E6EFEF;
        background: #4E7A94;
        font-weight: bold;
}

Powinno być a.eins:hover

a:hover.drei {
        font-family: Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif;
        font-size: 9pt;
        color: #4E7A94;
		background: #E6EFEF;
        font-weight: bold;
}

i tu jak wyżej.

#a1 {
        position: absolute;
        left: 50px;
        top: 100px;
        width: 700px;
        background-image: url(FRCenter.gif);
        height: 24;
        background-color: #4E7A94;
}

height nie ma jednostek. To nie HTML, tu musisz podać, że to piksele czy co tam jest.

#a2 {
        position: absolute;
        left: 0;
        top: 16;
}

Jednostki!

#a4 {
        margin-bottom: -3;
        align: bottom;
        width: 700;
}

Jednostki!

#a5 {
        margin-left: 10;
        width: 685;
}

J/w

#a5sub {
        margin-left: 5;
        width: 695;
}

J/w

Nie wiem, czy te poprawki pomogą, ale powinny pomóc. Firefox jest czuły na błedy webmastera, IE - niezbyt. Raczej pozwala na śmieciowy kod.

0

Polecam najpierw http://jigsaw.w3.org/css-validator/ potem pisać, że coś jest nie tak ;)

0

Składam raport: Nie pomogło. ;P

A macie pomysł na Verdanę?? Bo mi Firefox zamiast Verdany wyświetla mi Times New Roman. ??
UN

0

Wrzuć gdzieś tę stronę na serwer i zapodaj adresem.

0

Mam.

www.adamo.fr.pl/gim47

No co, strona mojego gimnazjum. Sam robie. ;P
UN

0

Zmaż dwie pierwsze i ostatnie linie w pliku CSS. Tagi HTML musisz używać, gdy definicje stylów są w HTML, ale nie kiedy są w osobnym pliku.

Wtedy zadziała. Choć polecam nauczyć się sprawnie korzystać z CSS validatora, ułatwia życie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1