[HTML] Jedna tabela a w niej dwie inne :P

0

Witam o co mi chodzi:

mam jedna tabele w ktorej musze umiescic dwie kolejne tabele czyli
jedna glowna a w niej jedna tabela co bedzie ciagle u gory i jedna tabela co bedzie ciagle na dole pomiedzynimi przerwa.

Jak takie cos wykonac bo mnie to chyba przerasta 8-|

kazda pomoc mile widziana.

user image

0

moze tak

Pierwsza tabela
przerwa
druga tabela tabela

po prostu zagniezdz to wszystko w tabelach, mozna na pewno latwiej ale ja nie wiem jak ;) <lol>

0

Spróbuj coś takiego:

<center><table width="100%" height="100%" border rules="none">
<tr><td align="middle" valign="top" height="100" NOWRAP>logo lub cos innego...</td></tr>
<tr><td align="middle" valign="bottom">NxGG RULEZ<br>www.nxgg.devtown.net</td></tr>
</table></center>

Zamiast tekstu możesz oczywiście powstawiać jakieś tabelki, itp. :D

0

Nie no rewelka [green]

Patyk: na Ciebie zawsze mozna liczyc :D o to mi chodzilo ;) [browar]

"wymiatash" :P :d

0

Ja jestem dziwny, to wiem, ale się i tak zapytam - a po co komu tabelkę w tabelce robić?

0
Ktos napisał(a)

Ja jestem dziwny, to wiem, ale się i tak zapytam - a po co komu tabelkę w tabelce robić?

A bo Ty jakiś dziwny jesteś.. [rotfl] Bo czasem łatwiej coś podzielić na przykład i dać inny styl.

0
Ktos napisał(a)

Ja jestem dziwny, to wiem, ale się i tak zapytam - a po co komu tabelkę w tabelce robić?

Jak masz jakis inny pomysl aby tabela mi sie nie rozwalala to ja chetnie zobacze :)

dokladnie mi chodzilo o to :) wiec jedyne jak na razie rozwiazanie co dzial to wlasnie dwie tabele w jednej ;/

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=85312

0
Szczawik napisał(a)
Ktos napisał(a)

Ja jestem dziwny, to wiem, ale się i tak zapytam - a po co komu tabelkę w tabelce robić?

A bo Ty jakiś dziwny jesteś.. [rotfl] Bo czasem łatwiej coś podzielić na przykład i dać inny styl.

@Szczawik:
Śmiej się śmiej ;)
Do dzielenia i dawania innych stylów przecież służą div i span, czyż nie?

@mitring:
Przetestowałem to Twoje coś pod Fx i pod IE (7, bo innego nie mam) i nawet z tą zamianą "TUTAJ BŁĄD" na to, co podałeś, to nie mam problemów, nic się nie rozwala, wygląda tak samo.

0

Ja używam divów do tego i style. Zrobiłbym tak:

<div style="position:absolute; width:100%; height:100px;">Naglowek</div>
<div style="position:absolute; width:100%; top:100px; left:0px; right:0px; bottom:100px;">Czesc glowna</div>
<div style="position:absolute; width:100%; height:100px; bottom:0px;">Stopka</div>

Oczywiscie te 100px mozesz zamienic na dowolną wysokość logo i stopki. Powinno działać dobrze. U mnie działa. Nawet IE potrafi obsłużyć rozmieszczanie divów za pomocą CSSa.
Inaczej:

<div style="position:relative; width:100%; height:100px;">Naglowek</div>
<div style="position:relative; width:100%;">Czesc glowna</div>
<div style="position:relative; width:100%; height:100px;">Stopka</div>

To w przypadku gdyby strona zajmowała więcej niż okno i potrzebne scrollowanie.

0

Jak by co to możesz jeszcze rzucić okiem tutaj.

0
piechnat napisał(a)

Jak by co to możesz jeszcze rzucić okiem tutaj.
Czegoś takiego szukałem: http://royy.net/~piechnat/download/layouts/layout3.html
Problem w tym jak to się zachowuje na IE jeśli zwężysz stronę - bloki przeskakują :/
Dlatego zostałem przy zawsze działających tabelkach.

0

i wykrakalem :|

ja chyba roz....wale cos :[

IE napisał(a)
logo
NxGG RULEZ
www.nxgg.devtown.net
   
height="315"</b> align="left" valign="top">   
   

Wszystko dziala ale [!!!] jak sa wpisane wartosci (zaznaczone bold) jak ich nie ma to strona sie rozpada a skad ja mam wiedziec ile zajmie mi art na stronie ;( jak wstawie wartosci OK ale jak ktos wstawi dluuuuugi text to ...... [???] [!!!] 8-|

<font color="red">[edit]</span>
Wpienilem sie az tak [green] ze na latwizne polazlem i zrobilem to na styl CSS. Ale jak ktos wiedzie i nie bedzie sie wstydzil to ja chetnie poznam rozwiazanie na to :) 8-0

<style type="text/css">
.logo_fk {
	background:url(logo.png) no-repeat;
	vertical-align:bottom;
}
</style>
0

Jeśli napiszesz trochę jaśniej, to może damy radę pomóc...

a to logo_tk to co to ono?

jakiś div?

działa Ci ten kod Css pod IE?

0
Herodot napisał(a)

Jeśli napiszesz trochę jaśniej, to może damy radę pomóc...
a to logo_tk to co to ono?
jakiś div?
działa Ci ten kod Css pod IE?

no wiec tak ;)

mam tabele w lewej tabeli musi byc LOGO na gorze a od dolu w strone gory linki i pod FireFoxem jest OK ale pod IE wszystko sie rozwala cala tabela ma inne wymiar kilka postow wczesniej jest moja tabela ktora sie wywala pod IE jesli w centrum jest duzo textu.

Zamiast tabeli w tabeli co bylo rozwiazaniem na 5min :/ zrobilem styl wlasnie DIV i mam w tle LOGO na samej gorze a wszystkie texty leca od dolu do gory. I to dziala pod FF i IE.

Wybacz ale nie wiem jak to opisac dokladniej. :/

0

już próbuję

  1. poprosze cały kod stylów css

  2. Czysty html u mnie wyświetla się względnie poprawnie

  3. Wielkości width="100" oraz width="100%" oznaczają to samo, jeśli potrzebujesz wielkości pixelowej pisz "100px" (nie pt, bo to do drukowania)

  4. Znacznik rules jest potomkiem table i jest przestarzały - css daje o wiele więcej

  5. U mnie wygląda tak (czy tak miało być?):
    user image

  6. Podejrzewam że problemy stwarza css, a raczej jego niedopasowanie do IE
    </image>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1