[CSS] Podwójna pozioma linia [gruba + cienka]

0

Elo

Urwanie głowy z tym przeklętym IE...

Potrzebuję zrobić [bez użycia obrazka] podwójną linię, ma to wyglądać tak

==== linia o grubości 5px
przerwa o grubości 1px
---- linia o grubości 1px

Na Firefoxie wykonałem to na 3 różne sposoby [jakie mi do głowy przyszły], jednak żadnego z nich nie udało mi się dopasować pod IE (opery nie mam aby przetestować).

Czy ma ktoś pomysł jak to wykonać?
Moje podejścia:

1)
<hr style="height: 5px; background-color: #FC9C00; color: #FC9C00; border-style: none; margin-bottom: 1px"/>
<hr style="height: 1px; background-color: #FC9C00; color: #FC9C00; border-style: none; margin-top: 1px"/>

2)
<hr style="height: 7px; color: #FC9C00; border-style: solid none; border-width: 5px 0px 1px 0px"/>

3)
<div style="height: 1px; color: #FC9C00; border-style: solid none; border-width: 5px 0px 1px 0px; margin: 0px; padding: 0px"></div>
0

a tak probowales? :)

<style>
#mrnd_line {
  height: 1px;
  line-height: 1px;
  border-color: #FC9C00; 
  border-style: solid none; 
  border-width: 5px 0px 1px 0px;
}
</style>
<div id="mrnd_line">&#160;</div>
0

WOW, działa... 8-|
Muszę przeanalizować czym się od mojego różni i czemu na to nie wpadłem :)

Widzę, że użyłeś kolor obramowania a nie zwykłego.. ale to, o czym totalnie nie wiedziałem, a co uregulowało odstęp to atrybut line-height - człowiek się przez całe życie uczy :)

jeszcze jakby ktoś na Operze mógł to sprawdzić :)

thx!

0

...pod Opera 8.1 działa, właśnie ta spacja ( ) jest potrzebna pod nią...

...jest jednak nadal jeden blad pod IE, jak sie pod to wstawi jakas warstwe, to robi sie miedzy nimi odstep i zaden margin czy padding nigdzie nie pomaga...

0

można też tak i tu nie powinna mieć problemów żadna przeglądarka:

</td></tr> </td></tr> </td></tr> </table> ```

u mnie na ff i ie działa. pod operą nie sprawdzałem ale wiem że podobne kody interpretuje bez problemu

0

Właśnie tabelek staram się już ustrzegać :) [strona XHTML 1.0 Transitional valid :)]

Na IE tam gdzie chcę to mi działa, więc sprawa załatwiona [browar]

//czy informatycy nie chodzą spać :D [sciana] - m.p

//ciiiii [właśnie [13:50] wstałem 8-|] - M

0
Marooned napisał(a)

Właśnie tabelek staram się już ustrzegać :) [strona XHTML 1.0 Transitional valid :)]

Standard nie zabrania używania tabelek :)

Chociaż w tym wypadku używanie tabelek to spory nadmiar. Chyba najbardziej logicznym powinno być użycie hr, bo to przecież ma być linia pozioma :)

Szkoda, że IE jest takie ułomne jeżeli chodzi o CSS. Jak ja bym chciał, aby IE7 w końcu porządnie obsługiwało CSS.

0
Dryobates napisał(a)

Standard nie zabrania używania tabelek :)

Chcesz do kłótni znowu doprowadzić? ;)

Szkoda, że IE jest takie ułomne jeżeli chodzi o CSS. Jak ja bym chciał, aby IE7 w końcu porządnie obsługiwało CSS.

Żebyś się nie przeliczył. IE7 będzie sobie znacznie lepiej radzić z CSS (choćby pełna obsługa selektorów CSS 2.1 i nawet CSS3 w kawałkach), ale nadal silnik renderujący (Trident) jest tak <ort>złabo </ort>napisany, że wiele błędów będzie nadal. No i wciąż kwestia box-modelu (choć w trybie standardów IE ma już włączony box-model wg. W3C - i chwała za to), który rozwala strony kompletnie...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1