[xml] 4 zagniezdzenia

0

mam takie zadanie. ale nie prosze o gotowe rozwiazanie ajedynie o mala podpowiedz co dac za temat i jak to zagniezdzic?

1 Stwórz dokument XML z dowolnymi danymi (sensowne dane)
2 Przygotuj plik css tak, aby wyświetlić powyższy dokument w ładnej formie graficznej.
3 Dokument XML powinien zwierać minimum 30 różnych elementów oraz powienien mieć minimum 4 poziomy zagnieżdżenia od elementu głównego do ostatniego w drzewie.

to co np mozna tak wstawic jakis komis czy o co to dokladnie chodzi. generalnie siedze w php wiec nie za bardzo jeszcze czaje xmla

0
wwww2 napisał(a)

mam takie zadanie. ale nie prosze o gotowe rozwiazanie ajedynie o mala podpowiedz co dac za temat i jak to zagniezdzic?

1 Stwórz dokument XML z dowolnymi danymi (sensowne dane)
2 Przygotuj plik css tak, aby wyświetlić powyższy dokument w ładnej formie graficznej.
3 Dokument XML powinien zwierać minimum 30 różnych elementów oraz powienien mieć minimum 4 poziomy zagnieżdżenia od elementu głównego do ostatniego w drzewie.

to co np mozna tak wstawic jakis komis czy o co to dokladnie chodzi. generalnie siedze w php wiec nie za bardzo jeszcze czaje xmla

Ad 1)
Możesz zapisać strukturę jakiejś książki jako pliku XML (a'la standard DocBook)

Ad 2)
Plik XML ma strukturę jak XHTML, tylko nazwy znaczników się zmieniają, także CSSa pisze się jak dla XMLa tylko selektory w CSSie nie mają nazw znaczników XHTML tylko tego stworzonego dokumentu XML
Przykład:
XML:
<ksiazka>
<strona>
<tytul>Rozdział 1</tytul>
<tresc>
Treść stony w książce
</tresc>
</strona>
</ksiazka>

CSS:
tytul {
color: #ff0000;
font-weight: bold;
}

tresc {
color: #000000;
font-weight: normal;
padding-left: 2em;
padding-right: 2em;
}

Ad 3)
Książkę można podzielić na wiele elementów np.
książka -> spis tresci | lista stron | przypisy itp.
spis tresci -> listę rozdziałów
rozdział -> numer | tytuł | stronę od której się zaczyna

Tutaj podałem już chyba zagnieżdżanie o głębokości 3 a można podzielić jeszcze bardziej

Można tak dać np. książki w ksiągarni, spis rzeczy na magazynie firmy wielobranżowej, chociażby cennik pizzerii ;) itp.

0

dzieki wielkie :)
zrobilem wlasnie tak jak mowiles
SKLEPY
SEKTORY
SKLEP
NAZWA
TOWAR

i wyszlo extra :) dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1