Zamiast IFRAME w XHTML

Odpowiedz Nowy wątek
2005-12-02 17:04
lider
0

Tworze homepage. Design przewidziałem tak, że strona mieści się na ekranie bez skrollbarów. Mój problem polega na tym czy można stosować iframe w xhtml 1.1. Jeżeli nie to co w zamiast pływających ramek mam zastosować. Myślałem nad jakimś skryptem, któryby wczytywał tekst do odpowiedniego div'a. Pomóżcie.

Pozostało 580 znaków

2005-12-02 17:44
0

tak http://www.w3schools.com/tags/tag_iframe.asp


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2005-12-02 18:54
0

Iframe w XHTML 1.1? Nie ma czegoś takiego. Jedynie XHTML 1.0 Frameset można zastosować jeżeli się chce używać ramek.

http://www.mozillapl.org/forum/about-5117.html

Pozostało 580 znaków

2005-12-02 19:36
0
Ktos napisał(a)

Nie ma czegoś takiego.

Jeszcze nie widzialem by ktos tak doslownie stosowal punkt odniesienia pod katem tego czy cos istnieje czy nie ;P.

Niestety, tak sobie wymyslili i w swiecie xhtml 1.1 iframe nie istnieje (czy tez "nie ma czegos takiego" ;)). Tak, wiem - idiotyczne to - tracisz obiekt ktory jako jedyny mogl pokryc np. selecta w IE, mogl miec przy tym id i tak dalej. Ale nie o to pytales.

Coz, jedynym rozwiazanie dla Ciebie jest umieszczenie tego co potrzebujesz w divie z overflow: auto. Wszelkie inne rzeczy jak podmiania zawartosci tego diva bez przeladowania calej strony, bazowac musza juz np. na JS.

Pozostało 580 znaków

2005-12-03 10:02
lider
0

Dzięki za odpowiedź, teraz przydałby mi się taki gotowy skrypt. Możecie coś zaproponować?

Pozostało 580 znaków

2005-12-03 10:59
0

Skrypt do czego? Do podmiany treści? To zastosuj coś takiego:
document.getElementById('id_diva').innerHTML='tutaj to, co chcesz, by było w ramce';
Oczywiście możesz zastosować tablicę z tekstami do podstawienia i w parametrze funkcji podstawiającej tekst podać indeks w tej tabelce.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2005-12-03 11:34
lider
0

Jeżeli dobrze myśle to podane rozwiązanie ma jedną wadę. Gość odwiedzający stronę będzie musiał pobrać odrazu całą jej zawartość (tzn. wszystkie podstrony). Może da to się jakoś z php połączyć?

Pozostało 580 znaków

2005-12-03 12:01
0

Niestety, takie czasy - albo coś jest użyteczne i funkcjonalne albo zgodne ze standardami - Ty musisz wybrać którą ścieżką podążać...


Pozostało 580 znaków

2005-12-03 12:10
0

Ale kto Cie zmusza do xhtml 1.1 ? Uzyj tego co jest Ci potrzebne w danej chwili, czyli xhtml 1.0 Frameset !


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2005-12-03 13:11
0
Marooned napisał(a)

Niestety, takie czasy - albo coś jest użyteczne i funkcjonalne albo zgodne ze standardami - Ty musisz wybrać którą ścieżką podążać...

Nie, myślę, żeby się dało zrobić coś zgodnego ze standardami a jednocześnie będącego użyteczne i funkcjonalne :)

OT: Skojarzyło mi się z: Są dwie ścieżki Mocy. Ty musisz wybrać, którą chcesz podążyć, mój młody padawanie ;)

Pozostało 580 znaków

2005-12-03 15:02
0

Ma tą wadę/zaletę. Drugą opcją jest odczytywanie całej stronki z serwera, tylko z odpowiednim parametrem w include. Trzecią odpowiednie połączenie XML+XSLT+CSS. Jak? W pliku XML generowanym przez serwer przekazujesz tylko dane ze "środka" strony. Resztę strony (menu, nagłówek, stopkę i te sprawy) trzymasz w dokumencie XSLT (zawsze jednym i tym samym). Dzięki temu przeglądarka pyta się o dokument XML, ściąga tylko to, co jest nowego, a XSLT ze wszystkimi nie zmieniającymi się danymi wyciąga sobie z własnego Cashe. To rozwiązanie jednak nie zadziała na Operze (która nie potrafi wyświetlić XML'a z XSLT), no ale to już nie wina World Wide Web Consorcium, że Opera nie zalicza się do przeglądarek obsługujących najnowsze standardy (nawet IE sobie z tym o dziwo radzi ;) ).


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0