[JS]Jak usunąć WSTECZ z przeglądarki ?

0

Witam, jak zablokowac zeby nie bylo mozliwe dac wstecz? Da sie?

0

Nie da się.
Ale można zrobić tak, że po użyciu "wstecz" strona wygaśnie i będzie potrzebne np. ponowne logowanie [tak jest na stronie banku BZWBK]

0

eee tam od razu sie nie da. Oczywiscie, Marooned ma racje. Nie zablokujesz przycisku wstecz ale mozesz uzyskac efekt podobny. W tagu body dajesz opcje onunload="document.location.href='adres_strony'" i zadne wstecz ani nawet wpisanie innej strony w pasku adresu nie pomaga. Oczywiscie mozna to ladnie przerobic np porownujac z tym czy strona do ktorej sie cofamy = history.go(-1) czy jakos tak lub przerobic odpowiednie dodatkowymi warunkami.

0

Wyłączasz JS i "wstecz" działa ;)

0

chcialbym tylko zauwazyc ze tego typu operacje sa bardzo uciazliwe pozniej dla kogos kto przeglada Twoja strone i stosowanie takich bajerow bardzo zniecheca potencjalnych uzytkownikow ten temat byl rowniez na w3c poruszany jak i same przekierowania ktore nie raz nawet i mnie potrafily wyprowadzic z rownowagi jak ktos sobie wymyslij odswiezanie strony przy kazdym kliknieciu na wstecz powracalem do tego samego linku mozna krotko mowiac wtedy oci...c z radosci
dlatego jak juz projektujesz strone nie stosuj takich hackow bo naprawde pogarsza to ogolna nawigacje na niej uzytkownikowi wygodniej jest kliknac na wstecz jakby chcial sie gdzies cofnac niz szukac wlasnych linkow ktorych Ty zdefiniowales wykorzystaj zalety przegladarki na swojej stronie a nie staraj sie ich dodatkowo maskowac ten sam przyklad mozna podac dla naprawde dennego otwierania nowych stron/linkow w nowym oknie przegladarki na szczescie w XHTML strict wypieprzyli ten dosyc niepraktyczny atrybut bo w zasadzie kazdy moze zrobic ta operacje w koncu opcja jest wbudowana w przegladarce czy chcesz otworzyc dany link w nowym oknie czy w tym samym wiec raczej staraj sie korzystac z udogodnien jakie daje przegladarka

0
Maker napisał(a)

na szczescie w XHTML strict wypieprzyli ten dosyc niepraktyczny atrybut bo w zasadzie kazdy moze zrobic ta operacje w koncu opcja jest wbudowana w przegladarce czy chcesz otworzyc dany link w nowym oknie czy w tym samym wiec raczej staraj sie korzystac z udogodnien jakie daje przegladarka

Strasznie niezrozumiałego posta napisałeś jak dla mnie :)

Ja tu tylko tak apropos standardów W3C i JavaScriptu - jeśli ktoś wpadnie na inteligentny pomysł "oszukiwania" walidatora poprzez robienie różnych rzeczy poprzez JS (na przykład target _blank w XHTML Strict) to chciałbym zacytować tylko słowa Patrysa:

Na koniec podkreślę jeszcze raz, że walidator jest narzędziem dla osoby budującej witrynę, a nie dla odwiedzających. Oszukiwanie go to jak okłamywanie własnego doradcy i pomocnika, a wklejenie żółtego guziczka za wszelką cenę nie ma najmniejszego sensu

0

Ja tam otwieram nowe okna przez JS. Dzięki temu jestem w zgodzie z przeglądarką i XHTMLem :)

<script>
  function win(o) {
    open(o.href, '', '');
    return false;
  }
</script>
<a href="http://www.google.pl" onclick="return win(this)">Google</a>

co do tematu: jak masz dwie strony A i B i nie chcesz żeby działało wstecz z B do do A to w A mozna dac: location.replace(B)

0
piechnat napisał(a)

Ja tam otwieram nowe okna przez JS. Dzięki temu jestem w zgodzie z przeglądarką i XHTMLem :)

<script>
  function win(o) {
    open(o.href, '', '');
    return false;
  }
</script>
<a href="http://www.google.pl" onclick="return win(this)">Google</a>

Ale to jest właśnie zaprzeczenie całej idei! Teoretycznie zrobienie <script type="text/javascript"></script> też przejdzie przez walidator. I przeglądarka to obsłuży. Ale to jest NONSENS! O to w tym wszystkim chodzi, by użytkownik mógł ZDECYDOWAĆ, gdzie chce otworzyć stronkę. Czy w tym samym okienku, czy w nowym oknie, czy w nowej zakładce czy jeszcze gdzie tam sobie wymyśli. Ja osobiście klnę autora zawsze jak kliknę w link i mi się otwiera nowe okienko :[

0
Adam.Pilorz napisał(a)
piechnat napisał(a)

Ja tam otwieram nowe okna przez JS. Dzięki temu jestem w zgodzie z przeglądarką i XHTMLem :)

<script>
  function win(o) {
    open(o.href, '', '');
    return false;
  }
</script>
<a href="http://www.google.pl" onclick="return win(this)">Google</a>

Ale to jest właśnie zaprzeczenie całej idei! Teoretycznie zrobienie <script type="text/javascript"></script> też przejdzie przez walidator. I przeglądarka to obsłuży. Ale to jest NONSENS! O to w tym wszystkim chodzi, by użytkownik mógł ZDECYDOWAĆ, gdzie chce otworzyć stronkę. Czy w tym samym okienku, czy w nowym oknie, czy w nowej zakładce czy jeszcze gdzie tam sobie wymyśli. Ja osobiście klnę autora zawsze jak kliknę w link i mi się otwiera nowe okienko :[

w koncu jakas osoba ktora potwierdzila moje slowa jestem tego samego zdania jak i rowniez w3c ktore juz dawno to zauwazylo dlatego tez w strict miedzyinnymi ten atrybut powiedzial "papa"
Najnowsze przegladarki zreszta umozliwiaja znacznie wygodniejsze operowanie na zawartosci mozna otwierac nowe okno jak i np nowy panel w Operze czy tez FF uwazam jest to bardzo wygodne w kazdym razie dla mnie dzieki czemu moge sobie elegancko przechodzic i trzymac wszystko w jednym miejscu a tu nagle wchodzisz na jakis link na stronie i bencwal sobie wymusil nowe okno uwazam ten styl za jedna wielka pomylke...
tak samo jak i probe blokowania przejscia wstecz...

0

sie Glina wkurzy, temat zszedl na OT xD

A co do osobnego okienka to co jezeli chcemy wyswietlic wyniki sondy w nowym okienku? Ma sie taka mala rameczka wladowywac nam do okna przegladarki zastepujac aktualnie przegladana stronke?

0

Wywalenie target jest debilnym posunięciem, ale nie o tym jest wątek i proszę się trzymać tematu.

Jak ktoś chce, to niech założy nowy wątek "czy target jest dobry czy zły".

0
Adam.Pilorz napisał(a)

Ale to jest właśnie zaprzeczenie całej idei! Teoretycznie zrobienie <script type="text/javascript"></script> też przejdzie przez walidator. I przeglądarka to obsłuży.

a jedna nie bo w XHTML nie dziala document.write ;)

a co do mojego posta to wiem wiem, chodzilo mi tylko o to ze jak target jest niezgodne to po wstawieniu go do JS nadal bedzie niezgodne a przy uzyciu metody open jest tak jakos lzej na sumieniu :]

//piechnat! moder działu a kontynuuje OT :P wstydź się :D - M

0

Stworzyłem nowy wątek, tam przenosimy dyskusję:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=81926

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1