Walidacja email

0

Jak sprawdzic czy email jest poprawny(walidacja), w samym JavaScript chyba tego nie da sie zrobic, ma ktos jakis pomysl.

0

da sie w JS - porownaj z jakims wyrazeniem regularnym...
np:

<script type="text/javascript">
function check_login(mail){
  var filter = /^[^@/:; ][email protected]$/;

  if(!filter.test(mail))
      alert("To nie jest adres WP !");;
}
</script>

nie sprawdzalem tego kodu - to tylko przykład

0

ok dzieki wiem od czego zaczac, z tym wyr. regularnym to chyba tak nie fo konca dobrze, 2x jest malpa ?, musze poczytac o tym....

0
Maly85 napisał(a)

ok dzieki wiem od czego zaczac, z tym wyr. regularnym to chyba tak nie fo konca dobrze, 2x jest malpa ?, musze poczytac o tym....

^[^@/:; ][email protected]$

^ $ znak konca i poczatku badanego ciagu.

[] nawiasy kwadratowe okreslaja jaki znak moze sie pojawic w danym moemencie. Ale jezeli wystepuje daszek ^ to jest to zaprzeczenie. Czyli jaki znak nie moze sie pojawic.

  • ilosc znakow od jednego do ... niekoreslono.

@ dalej musi byc malpa

wp.pl no i koncowka wp.pl. Ale uwaga jest to blad bo nie do konca. Kropka w wyrazeniach oznacza dowolny znak procz nowj linii (chyba, ze zmienimy w opcjach). Dlatego dobrze jest dac: wp.pl

//po co opisujesz to kiepskie wyrażenie skoro podałem w pełni opisane dobre wyrażenie? - M

0

Mam jeszcze jedno pytanie, wiem ze to nie to forum, ale temat ten sam, w powyzszej odpowiedzi jest link na ktorym znalazlem komponent do Delphi TPerlRegEx (niedoszly programista w Delphi), moze ktos by napisal najprostsze przyklady, jak go obsluzyc. Na tej stronie szukalem ale nie znalazlem zadnej dokumentacji. Jestem laikiem w wyrazeniach regularnych....

0

Do Delphi tu masz darmowy komponent:
http://regexpstudio.com/
są tam też przykłady

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1