Perl i Python

0

Witam all !
Chcialem sie zapytac Was ktory z tych jezykow (perl, python) ma wieksze mozliwosci, ktory jest latwiejszy, do czego sluza i czy dzialaja pod Winszitem i jeszcze jak ktos by wiedzial w jakim jezyku sa bardziej szukani programisci. Od razu mowie ze ucze sie ciagle delphi ;) i zaznaczam ze szukalem na google itd. i konkretnej odp. nie znalazlem wiec kieruje do was to pyt. dlatego ze jest to forum na wys. poziomie i w ogóle extra :)

0

Przeczytaj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Python
http://pl.wikipedia.org/wiki/Perl

Powinno Ci to pomóc w wyborze.

<offtopic>

A moja bardzo subiektywna sugestia: z perl'a i pythona wybierz php :P

Sugestia nr 2: ktoś (cyba królik) w temacie z cyklu "Jaką ksiażke/środowisko/język polecacie do nauki" napisał ze programiści dzielą sie na dwie grupy

  a) na tych którzy zastanawiają sie jakiego języka sie uczyć, jakie środowisko wybrac, którą książke kupić, co im sie bardziej opłaca i pisza o tym tematy
  b) na tych którzy po porstu robią swoje - czyli programują

Zastanów sie nad tym :P

</offtopic>
0
BolekTrojan napisał(a)

Witam all !
Chcialem sie zapytac Was ktory z tych jezykow (perl, python) ma wieksze mozliwosci, ktory jest latwiejszy, do czego sluza i czy dzialaja pod Winszitem i jeszcze jak ktos by wiedzial w jakim jezyku sa bardziej szukani programisci. Od razu mowie ze ucze sie ciagle delphi ;) i zaznaczam ze szukalem na google itd. i konkretnej odp. nie znalazlem wiec kieruje do was to pyt. dlatego ze jest to forum na wys. poziomie i w ogóle extra :)

Łatwiejszy jest IMO Python, jest też coraz bardziej popularny i poszukiwany. I na pewno działa pod Windows (Winszit... nienawidzę takich określeń ale to tak OT ;)). Perl nie wiem, pewnie też. Do czego służą? Do robienia programów. Popularnym zastosowaniem Perla są CGI, Pythona... e, jest sporo programów napisanych w nim i skryptów pomagających w czynnościach administracyjnych.

I jak to się powtarza. Najważniejsze jest zrozumienie programowania. A potem to już będzie z górki :)

Tak btw to zastanów się jeszcze nad wspomnianym PHP, ewentualnie Ruby.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1