Dynamiczne tworzenie wartosci POST

0

Bardzo mi zalezy na tym, zeby zrobic mechanizm, ktory po stronie klienta (JS) stworzy mi pewne wartosci POST.

Klikamy na <input type="button"> ktory ma podpieta metode OnClick, nastepnie f-cja w JS zawiera przykladowa zmienna x="test";. W jaki sposob to przeslac?

Teraz mi przyszlo do glowy, ze moglbym stworzyc ewentualnie <form> z ukrytym inputem, przypisac do niego wartosc (jak najlepiej to zrobic?) i "submitowac" :) formularz.

Sa moze jednak lepsze rozwiazania?

0

a musi być postem czy może być getem?

0
jmail napisał(a)

a musi być postem czy może być getem?

W sumie get ujdzie, ale do przesylania rozbudowanego stringa chyba bardziej wlasciwy jest post ;).

0

a chcesz miec zwrot z serwera (odpowiedz) ?

0
piechnat napisał(a)

a chcesz miec zwrot z serwera (odpowiedz) ?

Nie, strona moze sie zwyczajnie przeladowac, tak jakbym wcisnal submit. To jest meritum problemu, rozwiazania typu response to juz ewentualnie dalszy etap.

1
<script>

  function postData(url, obj) {
    var frm, ipt;
    frm = document.createElement('form');
    document.body.appendChild(frm);
    for (var v in obj) {
      with (ipt = document.createElement('input')) {
        type = 'hidden';
        name = v;
        value = obj[v];
      }
      frm.appendChild(ipt);
    }
    with (frm) {
      action = url;
      method = 'post';
      submit();
    }
  }

  onload = function() {
    postData('http://server.pl/script.php', {
      zmienna1 : 'cos1',
      zmienna2 : 'cos2',
      zmienna3 : 333,
      dupa : 'blada'
    } );
  }

</script>
0

Dziekuje Ci piechnat - dopiero teraz moglem sprawdzic w dzialaniu. Pico bella [green]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1