jak zrobic chat?

0

interesuje mnie takie rozwiązanie żeby wpisywane prze useró treści pojawiały się na wszystkich komputerach które są na danej stronie. innymi słowy, żeby strona chatu odswieżała się wtedy gdy ktoś coś wpisał, a nie statycznie co jakiś interwał czasu (choć to też jest jakieś rozwiązanie ale tylko jakieś). Jakie są techniki zrobienia czegoś takiego ?

0

W samym php pozostaje napisanie aplikacji typu serwer, lekka dlubanina w ustawieniach i zastosowanie technologii typu AJAX.

Ze standardowych rozwiazan mamy:

  • Flash + serwer w jsp
  • Java
  • ActiveX
0

W PHP można inaczej :D [rotfl]

Odświeżająca się ramka z plikiem tekstowym i formularz z editem -> wysłanie dopisze nasz tekst do pliku tekstowego [green] (no co, chat jest :P)

0

zgadza się ale odswieżanie ramki moży być drażniące (ale rozwiązanie jest, na razie takie stosuję :)

0

moim zdaniem najlepiej dac po prostu chat na strone :)

i nie mysle tu o polshacie (alez to szit), ale o zwyklym IRCu - polecam jirc czy jakos tak - jak ktos sie nie zna to sie nie zorientuje ze to IRC...

jak to wyglada zobacz tu: http://9210.communicator.com.pl/m_chat.htm

0

a ja mam inne rozwiązanie kiedyś robiłem dynamicznego shoutBoxa i zrobiłem coś takiego(źródeł nie mam więc tylko teoria mi zostaje do wyłożenia bo pisać mi się nie chce):

połączenie javascript html i php

w htmla wstawiamy iframa z ustawionym stylem display:none i id='ramka',
wstawiamy jakiegoś diva z id='chat';

za pomocą skryptu js ładujemy do nieo stronkę php powiedzmy wiadomosc.php i wyciągamy to co znajduje się w iframie przez getElementById('ramka').innerHTML

i dodajemy do obiektu chat

wygląda to mniej więcej tak

document.getElementById('chat').innerHTML+=getElementById('ramka').innerHTML;
i w ten sposób na końcu elementu chat zostaje dodany tekst zwrócony przez element ramka czyli nasz skrypt wiadomosc.php, a plik ten po prostu zwraca jakiś komunikat jeśli jest jeśli nie to nie zwraca nic, a jak sprawdzać czy ćoś już było wyśiwetlone?
Do tego proponuję wykorzystać sesje

tyle

jak bede miał trochę czasu to może zrobię i podeślę kodzik :)

0

nul - "technologicznie" nie wiele to zmienia, ale rozwiazanie calkiem kreatywne i latwe w implementacji, choc troche chalupnicze [green] .

0

jesli sie polapiesz w zrodlach to mam taki czat, powiem nie skromnie ze jest to najlepszy czat w PHP+JS jaki widzialem, mimo iz nadal nie chce mi sie go skonczyc:
piechnat.prv.pl -> Menu: Projekty -> Piechnat WebChat (haslo: konewka)
Zrodlo: http://piechnat.iglu.cz/download/webchat.zip

0

robisz JTextArea w javie. jTextBox. jList. jButton. Ładujesz to wszystko na JPanel. i już :)

najlepiej moim zdaniem puścić to w javie :) i walnąć na bazie danych przechowywanie listy użytkowników :)

stuknij PW to ci pomogiem :)

0

ja tam javy na stronach nie lubię bo raz miałem taki problem z zainstalowaniem mimo godzinnych prób że pomógł tylko reinstal systemu, a javy np w winXP nie ma standardowo ... w php to dobre rozwiązanie, funkcjonalnością w połączeniu z javascript może nawet przewyższać (nie wiem jak ale tak se napisałem) ten w javie (no dorównać no ;P)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1