[XHTML][FF] Style nie chcą działać

0

Próbuję zaadaptować stronę do XHTML 1.1. Zrobiłem sobie wg szablonu coś takiego:

	$output='';		
	$output.='<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>';
	$output.='<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">';
	$output.='<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">';
	$output.='<head>';				
	$output.='<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css"/>';
	$output.='<title>test</title>';
	$output.='</head>';
	$output.='<body>';
	$output.='coś tam';
	$output.='</body>';
	$output.='</html>';

Dodatkowo taki przykładowy styl css zawarty w pliku style.css:

body{
background-color: #ff00ff;
}

W rezultacie ff nie chce wyświetlać styli zawartych w pliku css, natomiast w ie nie ma problemu. Widziałem już kilka przykładów definicji arkusza stylów na różnych stronach, ale żaden nie chciał działać. Jak powinno to wyglądać poprawnie?

0
<style type="text/css" media="all">@import "./style.css";</style>
0
maniek_2 napisał(a)
<style type="text/css" media="all">@import "./style.css";</style>

takiej definicji w życiu nie widziałem, za to używam <link rel..... i działa na kazdej przeglądarce i jest zgodne z xhtml... może coś masz pochrzanione z ustawieniami firefox'a ? Deklaracja "<link rel(..)/>" MUSI działać...

0

Niestety, przeglądarka dalej swoje...

0
thenkles napisał(a)

Niestety, przeglądarka dalej swoje...

jesli to prawdziwy XHTML a nie tryb zgodnosci wstecznej to chyba powinno byc:
<?xml-stylesheet type="text/css" href="style.css"?>

0
piechnat napisał(a)

jesli to prawdziwy XHTML a nie tryb zgodnosci wstecznej to chyba powinno byc:
<?xml-stylesheet type="text/css" href="style.css"?>

Nic nie zmienia... Być może w ogóle szablon dokumentu jest zły, albo sam css (odsyłam do pierwszego postu)? Aha, i co do trybu zgodności... Prawdopodobnie będzie potrzebny, jak ma działać na najpopularniejszych przeglądarkach (przynajmniej ie, ff, opera), prawda?

0
Kooba napisał(a)
maniek_2 napisał(a)
<style type="text/css" media="all">@import "./style.css";</style>

takiej definicji w życiu nie widziałem, za to używam <link rel..... i działa na kazdej przeglądarce i jest zgodne z xhtml... może coś masz pochrzanione z ustawieniami firefox'a ? Deklaracja "<link rel(..)/>" MUSI działać...

To malo widziales i malo sie znasz. Spojrz w zrodla tej strony:
http://www.alistapart.com/

Sama propaguje standardy sieciowe :)

0
maniek_2 napisał(a)
Kooba napisał(a)
maniek_2 napisał(a)
<style type="text/css" media="all">@import "./style.css";</style>

takiej definicji w życiu nie widziałem, za to używam <link rel..... i działa na kazdej przeglądarce i jest zgodne z xhtml... może coś masz pochrzanione z ustawieniami firefox'a ? Deklaracja "<link rel(..)/>" MUSI działać...

To malo widziales i malo sie znasz. Spojrz w zrodla tej strony:
http://www.alistapart.com/

Sama propaguje standardy sieciowe :)

To że czegoś nie widziałem jest normalne, nikt nie jest wszechwiedzący, nie musisz od razu na mnie najeżdżać. Chciałem tylko podkreślić ze to co ma w pierwszym poście jest poprawne (bo taka definicja również jest poprawna!) i być może problemu trzeba szukać gdzie indziej, poza kodem xhtml.

0

To podam jeszcze ciekawy fakt. Jak wstawię link do pliku css znajdującego się na jakimś tam serwerze (plik css z innej strony), to wszystko gra. Jak natomiast skopiuję zawartość pliku do swojego style.css, to dalej nie działa. Obojętnie, czy wpisuję style.css, czy http://localhost/itd/style.css. O co chodzi?

0

Może zapodaj adres tej testowej stronki. Obaczy się...

0
Marooned napisał(a)

Może zapodaj adres tej testowej stronki. Obaczy się...

To nie ma sensu... właśnie sprawdziłem i okazało się, że jak wrzucę na docelowy serwer, to działa... A na localu nie chce. W czym problem, w content-type wysyłanym przez serwer?

//Dopisane
Dodałem do mime serwera rozszerzenie css jako text/css, ale nie pomogło.

//Dopisane2
Poradziłem sobie. Chodziło o to, że serwer na localu wysyłał nagłówek 304 i przeglądarka brała styl z pamięci podręcznej... Dalej nie wiem, czemu tak jest, ale grunt, że względnie działa, starczy tylko wyczyścić cache :0.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1