[FF] Tag option z właściwością selected

0

Trafiłem właśnie na jeden z tych dziwnych, niewytłumaczalnych i niezrozumiałych problemów. Zrobiłem sobie w php selecta z kilkoma optionami, jeśli option pasuje do tego, co jest w bazie danych, to otrzymuje właściwość selected, żeby było to domyślnie wybrane. Jednak okazuje się, że firefox nie chce uwzględnić mojego zaznaczenia kiedy strona jest generowana przez skrypt. Co ciekawsze, po skopiowaniu źródła i wstawieniu do nowego pliku html, wszystko jest w porządku :|.

Tutaj opis tego samego problemu:
http://www.webmasterworld.com/forum13/3660.htm

O co chodzi?

0

A czy to na pewno jest zgodne ze wszelkimi standardami, tzn. sposób w jaki to selected dajesz? :>

0
<option [...]="[...]" selected="true">

Dodatkowo działa to, gdy plik nie jest generowany przez php :/.

0

thenkles... na 4p większość (docelowo wszystkie) selecty są tak wybierane i w FF to działa - zobacz np. "nowy temat" wybrany z jakiegoś działu - w selekcie będzie on wybrany (źródła Coyote masz dostępne)

0

I to robi sprawę jeszcze dziwniejszą...:P Dobra, to ja może dam kawałek mojego kodu, może zrobiłem jakiś totalnie prosty błąd? :0

	echo('<select name="joined_m">');		
	for($i=1; $i<=12; $i++){
		echo('<option value="'.$i.'"');
		if($i==(int)$joined_m){
			echo(' selected="true"');
		}		
		else{
			echo(' style="background-color: #ff00ff"');
		}
		echo('>'.$i.'</option>');
	}	   
	echo('</select>');

Ten kolorek jest po to, żeby sprawdzić, czy porównanie wychodzi dobrze. No i na tym etapie jest ok, kolorują się wszystkie itemy oprócz jednego.Co więcej, jak zmienię selected na disabled, to też działa, jak powinno. Eny ajdija?

0

tego, ma być chyba selected="selected"

0
Qyon napisał(a)

tego, ma być chyba selected="selected"

Dzięki, rzeczywiście miało być selected. Niech mi ktoś tylko wytłumaczy, dlaczego działało z true kiedy strona nie była generowana przez skrypt? :)

0

nagłówki? skrypt wysyła text/html, a normalnie odczytywał jako application/xml+xhtml? może ff pracował w quirks mode zamiast w standards mode i dlatego to działało?

0

Można jeszcze łatwiej... Jeżeli dana pozycja ma być wybrana to dopisujesz samo selected. Czyli: <option selected="selected"></option></i>

0

Patyk - przecież o tym mowa. Robi się <option selected="selected"> sposób podany przez ciebie jest niezstety niezgodny z XHTML

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1