Umieszczanie XML/XSLT jako kawałka strony HTML

0

Elo :)

Mam sobie stronkę w HTML (czy to ma być HTML 4.0 czy XHTML jest mi obojetne) i chciałbym, aby pewien jej fragment był napisany w XML/XSLT.

Pierwsze co mi się nasuwa, to ramka pływająca <IFRAME> ze wskazaniem na plik XML.

Ale moje pytanie brzmi: czy to jedyne rozwiązanie? Czy dobre? Może są inne, których nie znam :)

0

No tak - inne podejście - ino ma taką 'malutką' wadę :) -> IE only [sprawdziłem]

A co do iframe - to działa dobrze, ale ma wady, które mi przeszkadzają.
Mianowicie trzeba podać wymiary, a jak treść przekroczy zadany rozmiar, to pojawiają się scrolle. Mi natomiast bardziej zależy na wpisaniu treści xmla w treść strony tak, jakby tam była od razu.

0

Jest pewna doza tajemnej wiedzy nie dla mnie ;) i mowi cos o wywolaniach XHTML specjalnie do tych celow, kombinujac cos z JS. Poszukam gdzie i w jakim kontekscie o tym czytalem.

0

roSzi - może chodzi o dynamiczne ładowanie i parsowanie XMLa?
np.: http://www.bayes.co.uk/xml/tutorial/paging/slider.xml

niestety - tu znów ukłon w stronę IE - ale tylko na nim to działa...

jak widać na przeglądarkach != IE utrudniają życie jak mogą.. ech

0
Panczo napisał(a)

sprawdź to:

http://xmljs.sourceforge.net/index.html
Osz w mordę - tyle zachodu aby zrobić taką z pozoru prostą rzecz... ;) Ale obadam, może się nieco to przytnie.

Nadal jestem otwarty na propozycje :)

0

To w najgorszym wypadku walnij całość w XML/XSLT :P

A tak poważnie, to chętnie skorzystałbym z takiego rozwiązania, bo coś podobnego chodzi po głowie i nie wiem właśnie czy nie walić wszystkiego w XML/XSLT czy może jednak jest jakaś możliwość osadzić XML w XHTML.

0

Osobiście jestem zachwycony XSL'em i sam szukałem możliwości osadzania go w XHTML'u.. ale ma on poważną wadę, opera go nie obsługuje (a mimo wszystko opery używa dużo ludzi - w tym ja) :(

0

To ja może dopowiem do czego to ma być (oczywiście w późniejszym czasie zapewne w innych miejscach bym tego użył).

Tu jest znana większości lista:
http://www.marooned.neostrada.pl/4prog/
Ciężko się ją uaktualnia - zamiast tego zrobiłem jej odpowiednik w XMLu:
http://www.marooned.neostrada.pl/4prog/4p.xml
Ale, że na pierwszej stronie nie tylko lista jest ale i dodatkowe info, to zamiast klepać je do szablonu XSLT chciałem pozostawić je w (X)HTMLu a tylko listę "includować".

To gwoli informacji :)

0

To jest właśnie ten ból, albo całość w XML-u, albo trzeba kombinować.
Najpewniejsze to Server-side i funkcja print, ale bezsensu obciążać serwer więc może zmień tylko xsl-a aby generował stronę tak jak podaleś w przykladzie pierwszym, a dane pobierał tylko z XML-a

//gwoli ścisłości: na neostradzie nie ma języków server-side :/ - M

0

Moze zamiast kombinowac skorzystaj z javascript?

0
Malcolm napisał(a)

Moze zamiast kombinowac skorzystaj z javascript?
A gdzie ja kombinuje? Ja właśnie nie chcę kombinować. Co ten post wnosi do dyskusji? :|

Większość rozwiązań w JavaScript działa wyśmienicie w IE, ale nigdzie indziej.
Panczo podał pewne rozwiązanie, które jednak robi co innego - ale może uda się to dostosować. Jednak to dużo pracy i odłożyłem jego pomysł na czas po sesji.

Dziwię się po prostu, że coś wydawać by się mogło tak banalnego stwarza takie problemy. Może W3C nie pomyślało o takim łączeniu? :>

0
Marooned napisał(a)

Większość rozwiązań w JavaScript działa wyśmienicie w IE, ale nigdzie indziej.

Z tym sie akurat nie zgodze, looknij na to http://alladyn.art.pl/

Co prawda niewiele to ma wspolnego z xml ale moze na warstwach cos fajnego wykombinujesz. Cale 2kb dodatkowo na stronke ale za to bedzie dzialac praktycznie na wszystkich przegladarkach.
Polecam przegladnac dzial dokumentacja 4 punkt.

0
Malcolm napisał(a)
Marooned napisał(a)

Większość rozwiązań w JavaScript działa wyśmienicie w IE, ale nigdzie indziej.

Z tym sie akurat nie zgodze, looknij na to http://alladyn.art.pl/

Co prawda niewiele to ma wspolnego z xml
Właśnie! Nie ma to nic wspólnego z XML! :)
Pisząc o tym, że JS działa wyśmienicie tylko na IE nie mówiłem o różnych skryptach, ale właśnie o dynamicznym ładowaniu i parsowaniu XML/XSLT [bo o tym jest wątek].

Podałeś ciekawą stronkę, ale totalnie nieużyteczną (niestety) w tym problemie...
dzięki za chęci...

0

nie wiem co to ma do tematu ale :]

Marooned napisał(a)

roSzi - może chodzi o dynamiczne ładowanie i parsowanie XMLa?
niestety - tu znów ukłon w stronę IE - ale tylko na nim to działa...

eee... wszystkie wspolczesne przegladarki maja mozliwosc pobierania i parsowania zewnetrznych plikow XML

Dryobates napisał(a)

czy może jednak jest jakaś możliwość osadzić XML w XHTML

wiadomo o co chodzi ale dziwnie brzmi, w koncu tak jak i kwadrat jest prostokatem tak tez XHTML jest XMLem ;)

0

Odświeżę wątek tylko po aby zamknąć temat.
A ponieważ nie ma chyba drugiego wątku traktującego o tym zagadnieniu, to może się przydać innym.

Wszelkie przedstawione propozycje są albo IE only albo wiążą się z dość sporym nakładem pracy.

Zdecydowałem się na stronę w całości na XML+XSLT+CSS.

Pojawił się w tym momencie nowy problem - strona jest na serwerze neostrady, gdzie domyślnym plikiem jest index.html i tego zmienić się nie da - więc jak po wejściu na adres http://..../4prog pokazać XML?
Znów zdecydowałęm się na najprostsze rozwiązanie - przekierowanie poprzez dodanie tagu
<meta http-equiv="refresh" content="0 ;url=4p.xml">

Na stronie index.html jest również odnośnik do 4p.xml gdyby ktoś korzystał z przeglądarki nie obsługującej przekierowania.

EOT

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1