[JS] Wczytywanie tagów do róznego textarea

0

Słuchajcie mam trzy textarea jeden o nazwie specyfikacja drugi opisdodatkowy i ostatni o nazwie zawartosc przesylki.

Pod kaztym polem (textarea) mam coś takiego:

<INPUT class=button style="FONT-WEIGHT: bold; WIDTH: 25px" onclick="AddText(\'b\');" type=button value=b> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 25px; FONT-STYLE: italic" onclick="AddText(\'i\');" type=button value=i> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 25px; TEXT-DECORATION: underline" onclick="AddText(\'u\');" type=button value=u> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 40px" onclick="AddText(\'li\');" type=button value=li> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 45px" onclick="AddText(\'center\');" type=button value=center> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 30px" onclick="AddText(\'h1\');" type=button value=h1> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 35px" onclick="AddText(\'h2\');" type=button value=h2> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 30px" onclick="AddText(\'h3\');" type=button value=h3> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 35px" onclick="AddText(\'h4\');" type=button value=h4>
<INPUT class=button style="WIDTH: 30px" onclick="AddText(\'h5\');" type=button value=h5> 
<INPUT class=button style="WIDTH: 35px" onclick="AddText(\'h6\');" type=button value=h6>	

Problem jest to ze mam skrypt w js który obsługuje mi tylko jedno okienko ale ja potzrebuje mieć te przyciski co wyrzej pod każdym textarea zeby dodawały!
Poniższy skrypt dodaje tylko do jednego niestety nie wiem jak zrobić do pozostałych dwóch!

<script language='JavaScript'>
var Bodysygnatura = document.panel.specyfikacja;

function insertText(theText) {
	if (Bodysygnatura.createTextRange && Bodysygnatura.curPos) {
		Bodysygnatura.curPos.text = theText;
	} else {
		Bodysygnatura.value += theText;
	}
	Bodysygnatura.focus();
}

function AddText(wrap) {
	if (Bodysygnatura.curPos) {
		insertText(\"<\" + wrap + \">\" + Bodysygnatura.curPos.text + \"</\" + wrap + \">\");
	} else {
		insertText(\"<\" + wrap + \"></\" + wrap + \">\");
	}
}

function updatePos(obj) {
	if (obj.createTextRange) {
		obj.curPos = document.selection.createRange().duplicate();
	}
}
</script>
0

Ja <ort>niewiem</ort> jak to zrobić i inni widze ze tez mają taki kłopot z tym. ort! ja <ort>niewiem</ort> jak ci pomóc!

0

Na stałe w kodzie odwołujesz się do jednego TextArea:

var Bodysygnatura = document.panel.specyfikacja;

Zamiast tego w funkcji AddText przekazuj w drugim parametrze id danego TextArea, do którego chcesz wstawić tekst.

Teraz zamiast

var Bodysygnatura = document.panel.specyfikacja;

daj

var Bodysygnatura = document.getElementById(tu_parametr);
0

No dobra rozumie o co ci choi ze drugi parametr ale tam oprócz addtest jeszcze są dwie funkcje które wykorzystują zmienną bodyspecyfikacja!

Tak, więc jak je zmodyfikowac?

0
  1. no właśnie na to pytanie odpowiedziełem poprzednio
  2. dlaczego miałbym dalej odpowiadać, skoro nie raczysz poprawiać ortów w swoich postach?
0

a propoS błędów do to ja jestem dyslektykiem i nic ci niezrobie! Prosze odpowiedz!

0
vcs napisał(a)

a propoS błędów do to ja jestem dyslektykiem i nic ci niezrobie!
Dysleksja nie ma nic wspólnego z robieniem błędów ortograficznych!
A jaśli nie umiesz pisać, to słownik w dłoń i do dzieła. Popraw błędy albo nikt Ci nie odpowie (o co w tym miejscu proszę).

vcs napisał(a)

Prosze odpowiedz!
Fakt - masz dysleksję czyli problemy z czytaniem (szczególnie mojego poprzedniego postu).

0

Ty mrazem mam poprawione błędy! Dziękuje, że mnie ktoś pilnuje na forum. :)


Czy ktoś mi urzyczy swojej wiedzy ?

0

hmm... bo widzisz nikomu sie nie chce analizowac cudzych skryptow, mi tez wiec napisalem to od nowa:

http://piechnat.iglu.cz/download/textarea_test.html

jeszcze dokladnie tego nie testowalem ale na oko wyglada poprawnie no i zalatwilem denerwujace mnie, w tego typu skryptach, uciekanie kursora na koniec tekstu po wstawieniu czegos i scrollowanie na gore pod Mozilla...

0

Nieoto mi chodziło jakbys wstaił ten mój zgóry to by jeszcze lepiej działał!


Ja ort! trzy inne textarea w tym samym form tylko ze inne przyciski ort! kazdego textarea.

0

ok, a wiec po pierwsze nie pisz dwoch postow pod rzad bo musze je ciagle sklejac po drugie wez przyklad co Ci podalem (http://piechnat.iglu.cz/download/textarea_test.html) i przerob wedlug instrukcji:

  • zmien poczatki funkcji insertText i pasteMarkup:
  function insertText(text) {
    var elm = document.forms.my_form.my_textarea;

  function pasteMarkup(tag, btn) {
    var elm = document.forms.my_form.my_textarea;

na:

  function insertText(id, text) {
    var elm = document.getElementById(id);

  function pasteMarkup(id, tag, btn) {
    var elm = document.getElementById(id);

w swoich textarea dodaj atrybuty id, przyklad:

  <textarea name="my_textarea1" id="my_textarea1"></textarea>

  <textarea name="my_textarea2" id="my_textarea2"></textarea>

  <textarea name="my_textarea3" id="my_textarea3"></textarea>

a w zdarzeniach onclick przyciskow dodaj do funkcji pierwszy argument informujacy o id textarea do ktorego ma zostac dodany znacznik czy tekst, przyklady:

  <input type="button" onclick="pasteMarkup('my_textarea1', 'b', this)" value="B">

  <input type="button" onclick="pasteMarkup('my_textarea2', 'url', this)" value="Url">

  <input type="button" onclick="insertText('my_textarea3', ':)')" value=":)">

i to tyle...

[dopisane]

tylko po co ja o tym pisze jak juz Marooned Ci to napisal [sciana]

0
piechnat napisał(a)

tylko po co ja o tym pisze jak juz Marooned Ci to napisal [sciana]
piechnat - on ma dysleksję (co sam stwierdził), więc nie umie czytać - co za tym idzie.. nasze produkowanie się w tym wątku jest bezcelowe

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1