[html] Problem z iframką

0

Witam !

Mam na stronie menu w iframce, zeby jak mam coś w nim zmienic nie zmianiac na kazdej stronie tylko jeden raz. I jak kliknę w link, zadana strona otwiera się w iframce z menu. Co mam zrobic, zeby strona otwierala sie w glownym oknie ?
Problem mozna zobaczyc na www.jup.pl
Z góry dzięki.

Pozdrawiam !

Ps. Moze ktos ma lepszy pomysl na ulatwiona aktualizacje menu?

0

jak masz link w menu np:

Artykuły

to musisz dac
Artykuły

i bedzie luz

0

Wszystkim rzadza zasady, htmlem tez. Osobiscie polecam nie uzywac IFRAME jako ze nie jest zgodne ze specyfikacja techniczna HTML4.0. W zamian mozna znacznie lepiej posluzyc sie warstwami (DIV). Ich uzycie jest mozliwe na wiele sposobow ale polecam do tego uzycie dreamweavera - najbardziej profesjonalnego programu do robienia serwisow internetowych.

RK

0

Właśnie w tym problem, że jest tylko jedna iframak z tym wlasnie menu.
A pliki mają się otwierać w głownym oknie(normalnie).

Romek - ale mi chodzi o uproszczenie sprawy poprzez ewentulana zmianę menu w jednym pliku a nie w 50... nie widze innej mozliwosci niz menu w oddzielnym pliku i iframka

0

To w takim razie daj target="_top". Ale tak czy inaczej, jest to dość kiepskie rozwiązanie. Nie masz na przykład PHP??

0

nie kazdy ma serwer z php jesli nie ma mozna uzyc ramek
w takim razie musisz zrobic 3 ramki

z logo na gorze
i nizej lewa i prawa
i wedy dasz nazwy i wsyztskie wladujesz do prawej czyli glownej ramki

0

Wielkie dzięki Adam.Pilorz - wlasnie o to mi chodzilo.
A co do php to oczywiście mam ale nie wiem jak moglbym cos takiego w php zrobic, to byl moj jedyny pomysl na uproszczenie aktualizacji menu. Dziękuję i pozdrawiam !

0

utworz sobie w bazie tabelke o nazwie MENU
w niej pola ID,NAPIS,CEL,LINK

ID generujesz automatycznie ID
NAPIS to napis w MENu np forum,linki,new itd
CEL to nazwa ramki
LINK to zwykly link do strony

<?php

 function connect()
  {
    

    mysql_connect($host,$database_login,$database_pass) or
    die("Prawdopodobnie chwilowy brak mozliwosci polaczenia sie z baza danych");
    mysql_select_db($database_name);
  }



connect();
$zapytanie = "SELECT * FROM menu ORDER by id ";
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie);


while($wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj)) {

echo "  <P class='MENUITEM'> <a HREF='".$wiersz['link']."' class='MENUITEM'  target='".$wiersz['cel']."' >".$wiersz['napis']." </A> </P> ";

}


?>	   	

a jak nie masz bazy zrob to na plikach

0

Witam

Zamiast IFRAME można też dołaczyć scrypt JS w żądanym miejscu. Np header.js footer.js mainmenu.js i zmieniasz tylko te pliki. Ma to swoje wady:
-w czasie edycji WYSWIG jakegoś pliku nie widać nagłówka, menu i stopki
-wrzucanie tego do plików *.js nie jest wygodne
-przy zagnieżdżeniu stron jest problem z linkami -adresy są wzgledne

Ale czasmi to jest dobre, gdy nie można użyć php jest to jakieś rozwiązanie

Szkoda że nie można ładować stron bezpośrednio do warstw, same się "rozciągają" na wysokośc a z IFRMAE trzeba kombinować.

0
niuuuch napisał(a)

utworz sobie w bazie tabelke o nazwie MENU (...)

To już przesada. Do zwykłego menu nie trzeba bazy danych. Ale jak chodzi o to, jak takie menu zdobić na php, to najprościej tak:
W miejscu iframe dajesz

<? include('menu.php'); ?>

, zamieniasz rozszerzenia na php i masz. No i do tego w menu nie dajesz nagłówka itp., tylko to, co miałeś WEWNĄTRZ znacznika <body> w stronce z menu.
Oczywiście można to zrobić inaczej, ale to jest takie najprostsze przejście z jednego do drugiego.

0
LX napisał(a)

Szkoda że nie można ładować stron bezpośrednio do warstw, same się "rozciągają" na wysokośc a z IFRMAE trzeba kombinować.

Oczywiscie ze mozna ladowac do iframe i tez same sie rozciagaja :)
sm mam taki skrypt i dzial bez zarzutow

0

Poprzestane jednak na iframce, bo wszystko mi juz działa. Na php sie kompletnie nie znam i nawet się do tego nie zabieram, bo lubię "rozumiec" moją stronę..
Dzięki wszystkim


niuchacz - zarzuć mi tego skrypta..
Z góry dzięki
Moj mail: [email protected]

0
LX napisał(a)

Szkoda że nie można ładować stron bezpośrednio do warstw, same się "rozciągają" na wysokośc a z IFRMAE trzeba kombinować.

mozesz skorzystac z uprzejmosci kogos z kontem z php i umiescic tam skrypt ktory da Ci mozliwosc dynamicznego ladowania zawartosci diva:

http://piechnat.iglu.cz/download/http_get/

0

Przeciez pisałem, że mam PHP !!

//ale to nie do Ciebie tylko do LX było - m.p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1