[JS] Jak sprawdzić focus?

0

Jak sprawdzić czy jest focus w danym obiekcie/oknie, tak aby zaznaczony tekst nie stracił zaznaczenia:)?

I jak ogolnie sprawdzić, że użytkownik dał focus w wybranym obiekcie?

0
m@ri napisał(a)

Jak sprawdzić czy jest focus w danym obiekcie/oknie

Oknie sie nie da, chyba ze ty otwozyles to okno,
Na obiekcie:
document.selection.createRange().duplicate()
Ogolnie sluzy to do pobierania zaznaczonego textu, ale w "skrajnych" przypadkach (:D) mozna tego uzyc do pobrania pozycji kurora np w textarea, lub do porania jaki objekt ma focusa.
Ale i tak stosowal bym onfocus i onblur, poniewaz te dzialaja tez na NS, a selection, nie (nie wiem jak jest teraz z najnowszymi, np FireFox'em)

m@ri napisał(a)

I jak ogolnie sprawdzić, że użytkownik dał focus w wybranym obiekcie?

<input onfocus="alert('hihi')">
onblur - jak opusci

0

bardziej mi chodzi o sytuację, gdy mam np. dwa obiekty textarea czy divy i po wcisnieciu button "chce wiedzieć" czy był w focus w jednym obiekcie czy w drugim? czy w ogole gdzie indziej?

0

jak klikasz button to focus się przenosi na button więc nawet jak sprawdzisz focus to będzie na buttonie, jest chyba coś takiego jak textarea1.focused ale proponuję zadeklarować zmienną np:
var fokusniete=0;
potem w onFocus pierwszego textarea dałbym fokusniete=1 a w onBlur - fokusniete=0, a w drugim textarea w onFocus dać fokusniete=2 a onBlur taki sam i w buttonie tylko sprawdzać wartość fokusniete</u>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1