[Ogólne]Zmienna globalna dla całego serwisu

0

Cześć, mam serwis netowy. Pliki do niego należące, to np:

index.html, start.js, podstrona.html, podstrona.js, podstrona2.html, podstrona2.js, licznik.php, licznik.lic, show_count.php, menu.js

Sytuacja wygląda tak.

Strony *.html są zrobione analogicznie, np:

<html>
<body>
<komorka tabeli ;)><script language="JavaScript" src="menu.js"></script></komorka tabeli>

<komorka tabeli ;)><script language="JavaScript" src="nazwa.js"></script></komorka tabeli>
</body>
</html>

Gdzie nazwa.js to odpowiednia nazwa pliku js, np: podstrona.js

licznik.php to skrypt zliczający liczbę odwiedzin i zapisujący tą liczbę do pliku licznik.lic, a następnie wyświetlający zwiększoną liczbę.

show_count.php to skrypt, który odczytuje z pliku licznik.lic liczbę odwiedzin(nie zwiększa jej) i wyświetla ją.

Odwołanie do licznik.php jest tylko w pliku index.html, natomiast w pozostałych *.html jest odwołanie do pliku show_count.php

Ale jest to chyba nieergonomiczne rozwiązanie, że podczas przechodzenia na podstronę, plik licznik.lic jest otwierany i czytany(aczkolwiek zapewnia to aktualizację licznika "na bieżąco" jakby).

Chciałem zrobić tak, żeby liczbę odwiedzin zapisać do jakiejś zmiennej globalnej dla serwisu, a potem podczas przechodzenia na podstrony, żeby się do niej właśnie odwoływać, a nie do pliku. Czy da się to w jakikolwiek sposób zrobić?

Od razu zaznaczam, że z programowania internetowego znam jedynie: html, js i css.

0

znaczy żeby raz odczytało licznik i zapisało w ciasteczku albo w sesji ? ale to by było bez sensu bo druga osoba wejdzie jednocześnie to zmienne będą się już kłócić nie mówiąc o tym że w rozwiązaniu z ciastkiem (co jest absurdalne z deczka) każdy by mógł licznik wyzerować lub zmienić jego wartość, jak tak ci przeszkadza odczytywanie i zapisywanie do pliku przy każdym przejściu na podstronę to zacznij używać mySQL

BTW jak znasz tylko HTML,CSS i JS to jak zrobiłeś licznik w PHP ?

0
Adamo napisał(a)

BTW jak znasz tylko HTML,CSS i JS to jak zrobiłeś licznik w PHP ?

Potrzeba matką wynalazku :D

Znalazłem kodzik gdzieś w jakimś kursie w necie i leciutko go przerobiłem na swoje potrzeby :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1