[MySQLl] Call to undefined function mysql_create_db()

0

Witam, mam bardzo dziwy problem:

$sql = mysql_connect ('localhost', 'root', 'brak');
mysql_create_db("zawodnicy");
mysql_select_db("zawodnicy"); 
$sql = mysql_close($sql);

Gdy otwieram ta strone, to:

Fatal error: Call to undefined function mysql_create_db() in E:\Program Files\WebServ\httpd\m\index.php on line 4

Uzywam WebServ (apache 2.0.52; php 5.0.3; MySQL 4.0.23).

PS. Zeby bylo jeszcze ciekawiej to cms'y kozystajace z tej funkcji chodza bez problemow :/

0

A robisz to u siebie na localhost czy jakim zewnetrznym serwerze?

Domyslam sie ze na zewn. i po prostu tamtejsza wersja php pozbawiona jest tej funkcji.

looknij na wersje php, bedziesz wiedziec jakie funkcje sa niedostepne.

0
emte napisał(a)

A robisz to u siebie na localhost czy jakim zewnetrznym serwerze?

Domyslam sie ze na zewn. i po prostu tamtejsza wersja php pozbawiona jest tej funkcji.

looknij na wersje php, bedziesz wiedziec jakie funkcje sa niedostepne.

Predzej bym byl sklonny stwierdzic, ze uzytkownik ma zabrane prawa do tworzenia nowych baz.

0
emte napisał(a)

A robisz to u siebie na localhost czy jakim zewnetrznym serwerze?

Domyslam sie ze na zewn. i po prostu tamtejsza wersja php pozbawiona jest tej funkcji.

looknij na wersje php, bedziesz wiedziec jakie funkcje sa niedostepne.

U siebie (napisalem co mam)

Twardy napisał(a)

Predzej bym byl sklonny stwierdzic, ze uzytkownik ma zabrane prawa do tworzenia nowych baz.

Serwer mam postawiony na wlasnym kompie i pzrez phpMyAdmin nie ma problemu z utwozreniem bazy (cms'y tez nie maja problemu z jej utwozreniem)

0
Twardy napisał(a)
emte napisał(a)

A robisz to u siebie na localhost czy jakim zewnetrznym serwerze?

Domyslam sie ze na zewn. i po prostu tamtejsza wersja php pozbawiona jest tej funkcji.

looknij na wersje php, bedziesz wiedziec jakie funkcje sa niedostepne.

Predzej bym byl sklonny stwierdzic, ze uzytkownik ma zabrane prawa do tworzenia nowych baz.

No tak... ale skoro wywala blad "Call to undefined function mysql_create_db()..."
[???]

cys_ek napisał(a)
emte napisał(a)

A robisz to u siebie na localhost czy jakim zewnetrznym serwerze?

Domyslam sie ze na zewn. i po prostu tamtejsza wersja php pozbawiona jest tej funkcji.

looknij na wersje php, bedziesz wiedziec jakie funkcje sa niedostepne.

U siebie (napisalem co mam)

Rzeczywiscie - nie zauwazylem.

Zawsze mozesz uzyc
mysql_query("create database zawodnicy");

tylko co jest z tym mysql_create_db()... :-/

0
emte napisał(a)

tylko co jest z tym mysql_create_db()... :-/

Manual php napisał(a)

Notatka: Stosowanie funkcji mysql_create_db() jest niezalecane. Sugerowane jest wydawanie polecenia CREATE DATABASE przy u?yciu funkcji mysql_query().

widocznie wywalili już tą funkcję...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1