Edytor - Pomysł na funkcję

0

Mam pytanie do Forumowiczów
Jakie funkcje wg. was powinien posiadać dobry edytor stron www
Dzięki i Pozdrawiam
Muchozol

0

Powinien mieć to, czego nie mają inne... :)

0

Jeśli chcesz robić edytor html to daj sobie spokój.
Jest tego pełno i wątpię, czy ktoś zechce użyc akurat Twojego.

0

Jeśli chcesz robić edytor html to daj sobie spokój.
Jest tego pełno i wątpię, czy ktoś zechce użyc akurat Twojego.

Chyba ze zrobi cos, co bedzie chociaz probowalo dorownac np. produktowi Macromedii, dodatkowo bedzie darmowe :). Wtedy na pewno znajda sie uzytkownicy :D.

Czysto kodowych edytorow jest juz od cholery i to bardzo dobrych... musialbys dodac edycje wizualna zeby czyms zaskoczyc.

0

Najlepiej zainstaluj sobie wszelkie najepsze edytory i polacz ich wlasciwosci w jedna calosc, jakbys wypuscil to za free no to bylby szal na twoj program, ale to wymagalo by ogromu umiejetnosci i duzo wody by uplynelo zanim bys napisal sam cos takiego...

0

Najlepiej zainstaluj sobie wszelkie najepsze edytory i polacz ich wlasciwosci w jedna calosc,

Niezły pomysł, tylko że z dobrych edytorów znam tylko pajączka. Zażućcie paroma tytułami...

Jeśli chcesz robić edytor html to daj sobie spokój.
Jest tego pełno i wątpię, czy ktoś zechce użyc akurat Twojego.

dzięki za otuchę chmolu

0

Zażućcie paroma tytułami...

Zajaczek, EzHTML, Homesite...

0

Nie rozumiem, dlaczego chłopaka zniechęcacie... przecież on nie napisał, że chce tworzyć coś na "światową" skalę! Robie edytor, coby się czegoś nauczyć i ok, a że chciałbym, żeby był przydatny, pytam, jakie opcje powinien zawierać!
Wg mnie dobrze byłoby popracować nad narzędziami np. konwersja jpeg<-->bmp, tworzenie gifów, również animowanych itp. itd./ poza tym jakaś optymalizacja kodu i edycja WYSIWYG (czy jakoś tak:P). Tworzenie na podstawie kodu dla IE, kodu dla innych przeglądarek i w drugą stronę (tzn. chodzi głównie o JS, np. document.layers a document.all itp...). Pomoc w mapowaniu obrazków, no i na pewno fajnie byłoby, jakby program posiadał gotowe skrypty do wykorzystania, również takie mniej typowe, DHTML-owskie, np. zabawę światłem itp. itd.
Możesz również stworzyć gotowe szablony stron. Ponadto dobrym pomysłem byłby spis wszystkich znaczników oraz krótki (albo dłuższy:P) opis + możliwe parametry (czy jak to się tam zwie).
No, rozpisałem się, a tak naprawdę nie znam żadnych edytorów, więc przepraszam, jeśli wymienione przeze mnie opcje są bardzo popularne...

0

(tzn. chodzi głównie o JS, np. document.layers a document.all itp...)

hmm... przed chwilą oglądałem twoją stronę (wątek niżej)
i zobaczyłem tam konstrukcję że aż mi się łza w oku zakręciła,
tutaj znowu widzę wzmiankę więc pozwól że wcisnę swoje 3 grosze:

document.layers już nie istnieje a document.all może i istnieje
ale nie powinien, nawet jeśli są jeszcze przeglądarki które znają
takie obiekty to nie wypada im się do tego przyznawać...

mamy w końcu DOM... [hurra]

0

Co musi mieć? Nie wiele, kolorowanie składni i liste z wszystkimi komendami do różnych języków(Html, js, php, mysql, asp, perl, jsp, ...) i co najważniejsze musi być stabilny, bardzo stabilny. Nie żerał dużo pamieci i procka, po co? Bo webdesignerzy na raz używaja wszystkiego: programów graficznych, edytorów, serwerów, itd.

Wiem coś o tym :]

Jeśli koledzy znacie taki, proszę o podesłanie :)

0

Ja używam od dawna EditPlus'a i jestem bardziej niż zadowolony.

0

Dzięki wam bardzo!! jak będzie gotowy to się odezwę (jeśli będzie gotowy :-) )

0

No dobra. Teraz dalsza część pytania. Czego dobry Edytor nie powinien robić. ;p

0

No dobra. Teraz dalsza część pytania. Czego dobry Edytor nie powinien robić. ;p

Dobry edytor powinien być jak najbardziej prosty, dla
mnie nawet notatnik ma za dużo funkcji :-D dlatego właśnie
napisałem sobie edytor dla prawdziwych twardzieli - MinEdit
http://piechnat.debian.black.pl/get_delphi.php?id=19
jak dla mnie doskonały (bierz z niego przykład)... ;-)

0

No dobra. Teraz dalsza część pytania. Czego dobry Edytor nie powinien robić. ;p

Dobry edytor powinien być jak najbardziej prosty, dla
mnie nawet notatnik ma za dużo funkcji :-D dlatego właśnie
napisałem sobie edytor dla prawdziwych twardzieli - MinEdit
http://piechnat.debian.black.pl/get_delphi.php?id=19
jak dla mnie doskonały (bierz z niego przykład)... ;-)

a nie jest on aż za prosty bardziej ubogi niż notatnik ale praktyczność się liczy!!

0

Mysle, ze jesli bedzie w czystym WinAPI to bedzie mial szanse. Uzywam notatnika, bo po prostu jest szybki.

0

Jeśli chcesz robić edytor html to daj sobie spokój.
Jest tego pełno i wątpię, czy ktoś zechce użyc akurat Twojego.

Request for chmolu: ja będę używał Edytora Muchozola (kur*e! Muchozol! zmień nazwe :P), choćby dlatego, że to mój kolega ze szkolnej ławy :P

0

Jak dla mnie taki edytor powinien dawać możliwość szybkiego wyklikania stronki:

  • powinien mieć zestaw komponentów opartych o JS/DHTML czy inne cuda, klikam sobie na komponent z Login i ustawiam gdzieś na stronie. Później gdzieś w object properties (takie coś też powinien mieć ów edytor i tam w Action podpinam skrypt sprawdzający np. validate_login.php, onClick skrypcior.js itp.) Edytor na podstawie layoutu tworzy odpowiednią strukturę tabel, wciska komponenty gdzie trzeba i jest dobrze ;>
  • możliwośc pisania własnych pluginów (trzeba by do tego bogate API, na pewno nie takie jakie jest w GELu ;)
  • code completion, syntax hilighting
  • autowyskakujące helpy
  • duuuużo komponentów (tak jak ASP ;p)
  • szybki

pzdr,

y.

0

W sumie to mozesz zrobic notatnik z pluginami, czyli to co ci nie potrzebne, wylaczasz ... pluginy, dlatego, ze jesli to bedzie jakas funkcja typu zbior kodu to musi byc do tego okienko, a to zwolni aplikacje. Czyli taki program, kory kazdy bedzie mogl sobie dostosowac/przerobic na tyle, ze da sie z niego zrobic 'minedit' (jak pokrecilem nazwe to sry piechnat). Poza tym na nowym edytorze raczej nie zarobisz, wiec mozesz tez go wypuscic jako OpenSource.

0

Poza tym na nowym edytorze raczej nie zarobisz, wiec mozesz tez go wypuscic jako OpenSource.

Edytor na pewno będzie Freeware (jeżeli w ogóle będzie) robię go dla nauki, doświadczenia, sprawdzenia się i satysfakcji a nie dla kasy.

syntax hilighting

Chyba nie bardzo rozumiem co to jest :/

Dzięki Omikron87 za te słówka :D.

0

syntax hilighting

Cos takiego by bylo fajne w PHP i JS, np jak zapomnieez stringa zamknac ...

0

dobra. Potrzebuję rady. Czy w edytorze HTML, sprawdzi się coś takiego?

po kliknięciu na podgląd otwiera się normalne okno z podglądem strony pod podglądem będzie wyświetlała się lista błędów w kodzie z opisem błędu, a po ort! kliknięciu, otworzy się ponownie okienko edycyjne z podświetloną linijką z błędem.

Dobre??

0

po kliknięciu na podgląd otwiera się normalne okno z podglądem strony pod podglądem będzie wyświetlała się lista błędów w kodzie z opisem błędu, a po dwókrotnym kliknięciu, otworzy się ponownie okienko edycyjne z podświetloną linijką z błędem.

Debuger?? Jak to zrealizujesz... Byłoby całkiem przydatne, no ale patrząc na trudniejsze "projekty", czy czasem nie zaczeło by to przeszkadzać. Przy trudniejszych stronach zaczął by się sypać:-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1