Wlasny serwer i dostep do pliku

0

Juz pisalem na podobny temat, ale chce go podrazyc dalej.

Mam stronke na wlasnym serwerze i kiedy laduje strone pojawia sie komunikat

Warning: open(/tmp/sess_f7dfa5e8f61d2eee0cca4bb575ceb1ea, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /mnt/router/www/piel/index.php on line 2

a w 2 linijce mam

session_start(); 

a idac dalej probuje sobie ustawic na serwerku wpisujac w konsoli:

chmod 777 /tmp

i w tym momencie znika to ostrzezenie ale i tak sesja nie jest zachowywana, poniewaz powinna przechowywac login a jednak go nie wyswietla.

A probujac zrobic to w PHP (chmod(/tmp, 0777) ) wpisujac w linijce przed SESSION_START() wyskakuja bledy sesji, a jak po to informacja:

Warning: chmod failed: Operation not permitted in /mnt/router/www/piel/index.php on line 3

Co na to poradzic ??

0

A nie możesz ustawić CHMOD`ów ręcznie?

0

a idac dalej probuje sobie ustawic na serwerku wpisujac w konsoli:

chmod 777 /tmp

i w tym momencie znika to ostrzezenie ale i tak sesja nie jest zachowywana, poniewaz powinna przechowywac login a jednak go nie wyswietla.

a co ja napisałem ??? :(

wlasnie tu mnie boli ze to sie zachowuje jak bym ustawial tylko na jakis czas :) ten dostep.

0

Hmm... To mi wygląda, że ustawiasz uprawnienia do katalogu, a do pliku nie... Chodzi o to, że w Linuxie nie ma uprawnień spływających, tzn. jak ustawisz uprawnienia dla katalogu, to nie znaczy, że wszystko co się w nim znajduje ma też takie uprawnienia... Ogólnie masz dostęp do katalogu, tworzysz plik (bo możesz), a potem nie jesteś w stanie otworzyć go, bo uprawnienia ci na to nie pozwalają... Spróbuj po stworzeniu pliku ustawić jego (nie katalogu, tylko pliku) uprawnienia na 777 (w skrypcie PHP, nie ręcznie). Myślę, że rozumiesz, o co mi chodzi.

0

No oki, wiem o tym ze nie ma czegos takiego jak uprawnienia spływające, ale muszę zauważ, że to jest błąd sesji, hmmm czy sesja to plik ???

Spróbuj po stworzeniu pliku ustawić jego (nie katalogu, tylko pliku) uprawnienia na 777 (w skrypcie PHP, nie ręcznie).

biorąc pod uwagę to probuję robić następująco:

session_start(); 
chmod ("/tmp .session_id(). ", 0777);

i inne zabiegi (s_name itp.) i nie chce działać.... nadal ten błąd

Warning: open(/tmp/sess_66145c856478089faa0dccab715e7430, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /mnt/router/www/piel/index.php on line 2

Warning: chmod failed: No such file or directory in /mnt/router/www/piel/index.php on line 3
0

[pzwolę sobie wtrącić trzy grosze nie koniecznie na temat:
zamiast

chmod ("/tmp .session_id(). ", 0777);

chmod ("/tmp ".session_id(), 0777);

0

No w koncu juz nie wiem - zglupialem. <nie_ma_takiego_emot> :)

Czy jak ktos wchodzi na strone to na serwerze tworzy sie plik sesji ???
Mam to na linuxie (serwer) i probowalem wszystkiego o czym pisano i nic - czy ktos pomoze??

Czy te numery "sess_938........." to jest ID sesji czy jakas inna wartosc ??

POMOCY bo wystawia mi zolte papiery :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1