pozycja scrollbara

0

Jak odczytać pozycję scrollbara pionowego i poziomego ? :)

0

Jak odczytać pozycję scrollbara pionowego i poziomego ? :)

hmmm... pozycje ? jedyne co znam to wartości takie jak:
document.body.scrollWidth
document.body.scrollHeight
document.body.scrollTop
document.body.scrollLeft

ale uważaj bo pod Opera 6 są popsute...

0

Chodzi mi o pozycję scrolla, jak np jest na środku stronki. Bo jest takie coś jak ScrollTo() i tam sobie wpisuję pozycję do której ma scrollować, a ja chcę zrobić to w odwrotną stronę, czyli odczytać pozycję.

Albo chociaż sprawdzić czy suwak jest na samym dole strony.

0

Albo chociaż sprawdzić czy suwak jest na samym dole strony.

onscroll=function(){
with(document.body)
if(clientHeight+scrollTop==scrollHeight)
alert('Scroll jest na dole');
}

0

No właśnie tego mi było trzeba. Szukałem po całym necie właściwości document.body ale nigdzie nic nie było :(

dzięki

0

Szukałem po całym necie właściwości document.body ale nigdzie nic nie było :( dzięki

lepiej zainteresuj się pętlą for in i nie będziesz miał
problemów z szukaniem właściwości obiektu, przykład:
http://piechnat.iglu.cz/upload/analiza_obiektowa.htm

0

Szczerze mówiąc to nie znam java script, a wykrywanie czy pasek jest na dole potrzebne mi było do WebBrowsera w delphi, a że na tamtym forum nie dostałem odpowiedzi, spytałem się tutaj. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0