[HTML] ActiveX

0

Tak teoretycznie pytam używa ktoś na stronach kontrolek (pomijam te standardowe wykorzystane w formularzach)?

Ja bym chętnie użył, ale mam kilka obaw, po pierwsze będzie to już strona typowo "IE only", sprawdzałem najnowszy Netscape i najnowsza Mozilla nie potrafią ich pokazać, choć Znaczniki <object> są w specyfikacji HTML 4.

Potestowałem prosty przykład z menu rozwijanymi podlistami, żadna metoda (zarówno pisana przy użyciu DHTML jak samego JS) nie była tak zadowalająca jak użycie kontrolki hhctrl.ocx

0

Sorry stary, ale jesli powaznie myslisz o webmasteringu to zapomnij o technologiach microsoftu: ActiveX dziala tylko w Ie, a np ASP sie zajebiscie sypie... o reszccie szkoda wspominac... chociaz XML...

0

NIe do końca uważam że należy zapomnieć o technologiach Microsoftu...
Nie chodzi mi o to, że kontrolki nie działają w innych przeglądarkach. W końcu zawsze można by było olać inne przeglądarki skoro IE ma 95% w Polsce, a na świecie ponad 80% ;-) .
Uważam jednak że jeszcze troche a spokojnie będzie można wstawiać ocx do swoich stron i nikt się nie będzie zastanawiał nad kompatybilnością.
Temat napisałem, bo zrobiłem stronę (w ramach testów) opartą na kontrolkach ActiveX, i jestem zadowolony z osiągniętego wyniku.
Zakładam że jak pisze sklep Internetowy, to robię go tak, żeby każdy niezależnie od przeglądarki mógł go obejrzeć.
Jednak czasem zdarza mi sie pisać aplikacje dedykowane dostepne z poziomu przegladarki WWW, to mozna by było narzucicz przeglądarkę użytkownikom, w końcu każdy program ma jakieś wymagania...
Takie tam po prostu rozważania nad przyszłością...

0

kontrolki nie sa przyszloscia i moim zdaniem nigdy nie stana sie standarem. a jesli mowa o przyszlosci to wg. mnie: wszystkie tehcnologie zwiazane z JAVA, XML i Flash.

na dzis dzien najlepiej prezentuje sie Java jesli chodzi o programowanie sieciowe, nie ma problemow z kompatybilnoscia, nie obciaza za bardzo serwera bo dzilala po stronei usera, a serwer tylko przerabia beta kod i wysyla do przegladarki, a zwazywszys na niewielkie rozmiary beta-kodow... progam napisany w Javie bedzie dziala zarowno na komputerach PC, Apple i innych, na systemach typu UNIX czy windows, potrzeba tylko miec zainstalowane odp. dla danego systemu Java RunTime Environtment.

Tępo i kierunek w jakim rozwija sie JAVA pozwala spokojnie inwestowac w ten jezyk swoj czas i nie bac sie przyszlosc :)

poczytalem i wiem swoje na tmat ActiveX i JAVA ;)

//Taka mała uwaga: nie "beta-kod" a "b-code" lub "byte-code" czyli przekładając na mowę ojczystą: "bajt-kod" :-) - m.M

0

poza tym ludzie sie boją aktivex, a javy nie!!
;)

do tego swojego menu panczo to uzyj sobie flash'a i zobaczymy w czym będzie ładniejsze. Zresztą i tak wszyscy powtarzają ciągle że nie wygląd jest najważniejszy, a tresć. strona ma być przede wszystkim czytelna i szybko sie ladować, a nie jakies tam animowane menu w ActiveX , jak juz to Flash do tego. (chociaż w javie też widziałem fajne menu)

0

BTW: Dlaczego IE6 nie ma JVM? Microsoft się boi dominacji Javy?
A czy ktoś stosuje VBScript zamiast JavaScript?

0

"O problemach z ActiveX oraz przegladarka internetowa IE wie juz chyba kazdy. Jest to totalny niewypal. Microsoft twierdzi oczywiscie, iz ActiveX dziala poprawnie i nie posiada zadnych bledow. Przydaloby sie jednak to zmienic. Nie bede tutaj pisal zrodel do kontrolek ActiveX, gdyz za duzo by pisac. Dam po prostu odnosniki do stron http://www.halcyon.com/mclain/ActiveX/ program do zamykania systemu bez pytania:
Program Exploder zamykajacy "bez pytania" system Windows 95: http://www.halcyon.com/mclain/ActiveX/ (Dolaczylem go do faq) Program ktory przenosi katalog c:/win95 do innego katalogu (uwaga dziala po wejsciu na strone):
http://www.thur.de/home/steffen/rename.html Ciekawa sprawa zaskoczyla nas niedawno niemiecka grupa Chaos Computer Group. Dzieki ActiveX czlonkowie grupy dokonywali przelewow pieniedzy z kont bankowych. (http://berlin.ccc.de/). "

I to chyba wszystko na temat kontrolek ;)

0

moze i IE6 nie ma JVM ale wystarczy to zassac i zainstalowac. a MS chyba nie boi sie JAVY bo maja swoja maszynke MS-JVM, ktora zajmuje chyba ze 4 mega - instalka. A tak poza tym ja wole Opere, z ktora nie ma problemow, a ktora jest co raz to lepsza :)

0

Ja tam jestem zmuszony inwestować swój czas w technologie Microsoftu (praca). I powiem szczerze nie jest mi z tym źle. Czytając odpowiedzi niektórych można odnieść wrażenie, że dla nich wszystko co wiąże się z MS to strata czasu i lamerstwo, ich sprawa.
Moje ubogie doświadczenie programisty nauczyło mnie jednego, użytkownik docelowy twoich aplikacji czy stron nie jest zainteresowany w czym to jest zrobione.
Nie wiem skąd przeświadczenie że ludzie boją się ActiveX. Ja rozumiem że ktoś tam robi wałki w systemach bankowych, jednak ktoś to umieścił w aplikacjach, że tak się stało. Nie znam sprawy ale z tego co piszesz to nie wina ActiveX tylko programisty(ów) którzy umieścili kontrolkę w aplikacji.
nie znam się za bardzo na Javie, ale czy i ona nie może zagrażać, bezpieczeństwu naszyk komputerów? Myślę że jeden mądry programista i może być ciekawy efekt...

Do halfika:
Na czym oparłeś stwierdzenie że ASP się zajebiście sypie? Ja ostatnio czytałem test serwerów internetowych na różnych platformach i nie było tam zdecydowanego faworyta, ani tak samo kogoś kto by odpadał.

0

oj Panczo!

w javie jest cośtakiego jak model bezpieczeństwa(piaskownica), sama maszyna wirtualna oraz przeglądarka www chronią kompa. aplet nie może:
-połączyć sie z innym hostem niz ten z ktorego jest uruchomiony
-nie moze uruchamiac zadnych progow na kompie klienta
-nie moze pobierac zadnych danych z kompa klienta
I już! po prostu nie moze!
dodatkowo aplet uruchamiany jest w ten sposob aby nieprzeciazac procesow na kompie(to akurat mozna latwo obejsc, ale z reszta juz nie barzo).
Takze java nie jest groźniejsza od javascript :P a daje możliwości że hoho!!

a ActiveX? one mają jakis model bezpieczeństwa? dupa! nic nie mają i wiele osób ktore znam mają zablokowane wyswietlanie kontrolek. I co ty na to? właściwie kazdy kto wie co to activex blokuje je albo przynajmniej na nie uważa.

jak sam powiedziales ze klienta nie interesuje w czym jest napisane coś! a jednak nie dokońca! do animacji na stronach flash jest nie do przebicia

0

Gaborek, mam w takim razie do Ciebie pytanie, znajdź wszystkie pliki z rozszerzeniem ocx na twoim kompie i powiedz mi czy jesteś wstanie powiedzieć mi co robią wszytkie i za co odpowiadają?
Przecież ActiveX to głównie komponenty programowe, sam nie spotykam ich często w internecie.
Ja nie chce umniejszać wartości javy, ani uczyć się animacji w flash-u, temat jest ogólny. Nie chce abyście podawali mi jak można zrobić coś inaczej.
Argument że to jest niebezpieczne, to tak jak by powiedzieć komuś nie odbieraj poczty bo dostaniesz wirusa.
Albo ile osób używa kazy, ja jej nie używam, ale nie mam pewności czy udostępnia tylko pliki wskazane przez użytkownika...
poza tym ściągając jakiś plugin do Netscape skąd masz pewność że nia narobi Ci szkód?
poza tym jak oglądasz stronę we flashu do zdarza ci się zobaczyć pytanie czy chcesz zainstalować macromedia cośtam cośtam, a w okienku opcja zawsze ufaj zawartości macromaedia costam costam i wszyscy akceptują sprawę.
Więc jak ktoś dostanie komunikat, że musi zainstalować kontrolkę HTML help, firmy microsoft to jak myślisz co wybiorą? Ja nie mam z tym problemów ufam zawartości komponentów microsoftu.
Gdyby wszystko było kolorowo, to nikt by nie dostawał do systemowego katalogu dialerów...
Decydując się na korzystanie z netu, trzeba mieć świadomość jakie to niesie za sobą "niebezpieczeństwa" lub nie przejmować się niczym i luz.

0

Tak teoretycznie pytam używa ktoś na stronach kontrolek (pomijam te
standardowe wykorzystane w formularzach)?

Powiem Ci szczerze, że moje jedyne doświadczenia z AciveXem to
jak przez maila w formacie HTML i genialny system Windows 98
wraz z genialnym oprogramowaniem Outlook Express 4.0 przy pomocy
ActiveXObject('Scripting.FileSystemObject') sformatowałem kumplowi
dysk, dopisując mu do autoexec.bat: format c: /autotest

Później jeszcze na jednej stronie widziałem skaner antywirusowy on-line
ale jak skumałem że mi grzebie po dysku to Od razu się z netem rozłączyłem.

AciveX stosuje się jeszcze w domowych archiwach html off-line.

No i koniec genialności tego wynalazku, żaden szanujący się webmaster
nie wstawi tego na stronę, a jak już ktoś tego używa to zazwyczaj nie
ma dobrych intencji, no bo po co się bawić w ActiveX skoro mamy Javę.
Dla tego właśnie zawszę kiedy widzę komunikat ostrzegawczy, klikam
na NIE i dziękuje Billowi że chociaż o to zadbał.

Potestowałem prosty przykład z menu rozwijanymi podlistami, żadna metoda
(zarówno pisana przy użyciu DHTML jak samego JS) nie była tak zadowalająca
jak użycie kontrolki hhctrl.ocx

eeee... a HTML Help Java Applet ci nie odpowiada ?

P.S. Nie licz na to że AciveX się rozwinie w innych przeglądarkach,
to jest fizycznie nie możliwe, ponieważ potrzebny jest do niego windows.

0

Albo ile osób używa kazy, ja jej nie używam, ale nie mam pewności czy
udostępnia tylko pliki wskazane przez użytkownika...

Ci co uzywaja kazdy nie wiedza jakie niebezpieczenstwo to ze soba niesie, to jak postawic kartke przed domem nim sie wyjedzie na wakcje: "nie ma mnie w domu, wroce za 7 dni... robcie co chcecie"

poza tym ściągając jakiś plugin do Netscape skąd masz pewność że nia narobi
Ci szkód?

ano stad ze jesli narobi szkod, to pozwe producenta...

poza tym jak oglądasz stronę we flashu do zdarza ci się zobaczyć pytanie
czy chcesz zainstalować macromedia cośtam cośtam, a w okienku opcja zawsze
ufaj zawartości macromaedia costam costam i wszyscy akceptują sprawę.
Więc jak ktoś dostanie komunikat, że musi zainstalować kontrolkę HTML
help, firmy microsoft to jak myślisz co wybiorą? Ja nie mam z tym
problemów ufam zawartości komponentów microsoftu.

i to wlasnie jest Twoj problem, ufasz microsoftowi i jego produkta...

Decydując się na korzystanie z netu, trzeba mieć świadomość jakie to
niesie za sobą "niebezpieczeństwa" lub nie przejmować się niczym i luz.

i tu masz racje. jesli chcemy by siec bylka bezpieczniejsza nie mozemy popierac takich technologii jak ActiveX, trzeba poczekac az zdechna smiercia naturalna, wyparte przez lepsze, bezpieczniejsze technologie.

0

Do piechnata:

Nie znam kontrolki o której piszesz, może jest zadawalająca.
ActiveX w Internecie to rzeczywiście niewypał, o czym świadczy fakt że się ich nie stosuje.
Nie masz jednak racji że nie uruchomie ich w innych przeglądarkach, znalzałem plugin do Netscape'a który pozwala na stosowanie kontrolek przy użyciu ich przglądarki niestety tyklko do wersji Netscape poniżej 6. Podejrzewam że jest to spowodowane rozwojem ASP.
poza tym ActiveX chodzi z powodzeniem na Mac'ach. Jednak przeglądając witryny microsoftu, to mam wrażenie, że odpuścili i nie drążą by kontrolki umieszczać w witrynach.

Do halfika:

Ciągle czekam na odpowiedź na pytanie dlaczego tak napisałeś o ASP?

To że pozwiesz producenta może nie uratować Twojego systemu, a poztym skąd wiesz że taki producent rzeczywiście istnieje.

Uważam też że to nie ja mam problem z microsoftem, tylko Ty. Naprawdę nie chce sprowokować dyskusji co jest lepsze czy windows czy nie bo wszystko ma swoje plusy i minusy.
Jednak niepoważne są stwierdzenia typu, że chcąc się zając webmasteringiem zapomnij o technologiach microsoftu itd., ponieważ brak w nich merytorycznych argumentów jak i są bezpodstawne.

0

microsoftu technologie? nalezy chyba investować w te które zdają się przyszłościowe i lepiej zeby nie ograniczały się do microsoftu. ta firma nie zrobi osobnej wersji dla linucha ;p

dyskusja juz tak troche odbiega od temata :)
więc jakie było pytanie? :p

0

microsoftu technologie? nalezy chyba investować w te które zdają się przyszłościowe i lepiej zeby nie ograniczały się do microsoftu. ta firma nie zrobi osobnej wersji dla linucha ;p

Oczywiście masz racje,chyba nie zaprzeczysz że ASP jest przyszłościowe. Może PHP 5 mu dorówna, ale na razie daje więcej możliwości. Żeby nie było sam programuje w PHP i ASP.NET, jak i słyszałem to od ludzi którzy mieli doczynienia zarówno z jednym jak i drugim.

dyskusja juz tak troche odbiega od temata :)

Tak szczerze to skończyliśmy stwierdzeniem że ActiveX jako wspomagacze witryn są do d**y;-|

więc jakie było pytanie? :p

A czy to ważne :d
Genarlnie ja dowiedziałem się że są na forum ludzie nie zawracający kijem rzeki, jak i Ci "romantycy" którzy nie będą nigdy korzystać z technologii Microsoftu...

0

Do halfika:
Na czym oparłeś stwierdzenie że ASP się zajebiście sypie? Ja ostatnio
czytałem test serwerów internetowych na różnych platformach i nie było tam
zdecydowanego faworyta, ani tak samo kogoś kto by odpadał.

Panczo: na wlasnym doswiadczeniu, widzialem kilkadziesiat witryn opartch na ASP i tylko 1 z nich sie nie wysypala ani razu, a wiekszosc z nich sype sie non stop.

0

Nie będe przytaczał przykładów stron w PHP które też się sypią, to nie jest argument że ASP się zajebiście sypie..
Przyczyną mogą być niedosciągnięcia webmasterów którzy dobrze nie przetestowali swoich stron.

0

ASP technologia przyszlosci? troszke w to watpie, zwarzywszy na rozwuj PHP. jakby co bede trzymal kciuki żeby ASP zdechlo smiercia naturalna - wyparte przez inne technologie.

btw. nie twierdze ze wszystko co robi MS jest beeee, pracuje na pakiecie office i nie nazekam.

a swoja droga: co takeigo niby ma ASP a nie ma PHP, poza bardziej rozbudowanym systemem programowania obiektowego, bo jakos przegladalem klinge do ASP.NET i nic nie zauwazylem ?

a swoja droga: PHP jest przenosne, a ASP raczej na sytemie UNIX nie pojdzie :)

daj mi adresik jakiejs stronki z PHP, ktora sie sypie bo ja jeszcze takiej nie widzialem.

0

aha: nie chodzi mi o to, ze "chcac zajac sie webmasteringiem" nalezy zapomniec o technologiach MS, tutaj chodzilo mi tylko a kontrolki, bo np. ASP powinnien znac ktos kto pracuje jako webmaster bo klient czesto ma widzi-mi-sie i chce miec page'a w ASP.

ale wg. mnie po prostu szkoda czasu na ASP, lepiej zajac sie PHP, Flash j JAVA. Sama JAVA to juz troszke pracy: aplety,serwlety,JSP :)

0

Żeby ukrucić tą dyskusje, bo niedługo zaczniemy gadać o wyższości świąt wielkiej nocy, nad bożym narodzeniem.
Halfik chcesz inwestować w technologie Javy to tak rób, ja inwestuje swój czas w Microsoft bo mi szef kazał...
Jedno jest pewne, nawet najlepsze narzędzia nie zastępują człowieka i tak strony w PHP i ASp będą się kaszanić jak ktoś spapra sprawę.
Ale też Microsoft jak i chłopaki od Javy zdają sobie sprawę, że nie zdominują rynku całkowicie, dlatego spokojnie można zająć się wyłącznie jedną z nich...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1