Sesje raz jeszcze...

0

Panowie przeszukalem wlasnie forum ale nie ma opisu sesji dla "laika" ja w sumie zaczynam zabawe z sesjami i nie bardzo umiem znaleŹĆ posty dzieki ktorym stalbym sie oswiecony.
Wiec moze tak:
Jest plik 1.php3 ktory ma pole formularza o nazwie "imie" i to imie chce przekazac za pomoca sesji to innego pliczku np. 2.php3 jak to zrobic ?

0
$imie = $HTTP_POST_VARS['imie']; ($_POST['imie'])
session_start();
session_register('imie');

a na innej stronie jak chcesz odczytac to dajesz:

session_start();
$imie = $HTTP_SESSION_VARS['imie']; ($_SESSION['imie'])
0

$imie = $HTTP_POST_VARS['imie']; ($_POST['imie'])
session_start();
session_register('imie');

a na innej stronie jak chcesz odczytac to dajesz:

session_start();
$imie = $HTTP_SESSION_VARS['imie']; ($_SESSION['imie'])

Wszystko dziala ale pojawia sie komunikat:
Warning: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at ...

Warning: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at .. )

Plikiem glownym u mni ejest plik main.php3 i cala reszta dolacza do niego przez includy i zrobilem to tak ze do glownego pliku dolaczylem kod:
$imie = $HTTP_POST_VARS['imie']; ($_POST['imie'])
session_start();
session_register('imie');

I ? :)

0

standard ;)
zobacz funkcje sluzacze do buforowania danych: ob_flush i inne takie duperele. odpalasz taka funckje buforujaca i juz nie bedzie Ci pisalo ze naglowki zostaly wyslane i nie mozna wyslac nowych or dodac czegos do naglowkow ;)

podobny topic juz gdzies byl na forum, ale ja radze manuala, wystarczy poczytac o funkjach zw. wlasnie z buforowaniem...

powodzenia :)

0

hmmm wszystko jest oki ale lokalnie natomiast po wgraniu na serwa cos jest z sesjami nie tak bo zmienna nie jest przekazywana , katalog tmp jest ustawiony domyslnie prawa odpowiednie sa nadane nie wyrzucane sa zadne bledy czyzbym cos przegapil ?

0

hmmm wszystko jest oki ale lokalnie natomiast po wgraniu na serwa cos jest z sesjami nie tak bo zmienna nie jest przekazywana , katalog tmp jest ustawiony domyslnie prawa odpowiednie sa nadane nie wyrzucane sa zadne bledy czyzbym cos przegapil ?
Sorry nie zalogowalem sie ;-)

0

może otwierasz stronę przez alias prv.pl albo jest po prostu w ramce ?
sprawdź czy masz w nagłówku ciacho od sesji.

0

może otwierasz stronę przez alias prv.pl albo jest po prostu w ramce ?
sprawdź czy masz w nagłówku ciacho od sesji.

fakt jest alias prv.pl i jest ramka :( ale odpalilem bez aliasa i sama stronke bez ramek i tez jest kapa. Na ramkach sesje nie chodza? troszke to bez sensu wszystkie stronki sa na ramkach ;-)

0

ramki to kicz i tylko poczatkujacy webmasterzy ich uzywaja... ;)

0

ramki to kicz i tylko poczatkujacy webmasterzy ich uzywaja... ;)

czyli require i include ?:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0