baza danych

Odpowiedz Nowy wątek
2003-06-03 14:02
hyk
0

mam pytanko:
szybciej jest komunikować sie z bazą danych czy z plikiem tekstowym? nie chodzi mi o to które ma mniej kodu tylko jak szybko zapisuje sie dane do bazy a jak szybko do pliku?


olekazol

Pozostało 580 znaków

2003-06-03 16:11
0

Baza danych jest lepsza. Bezwarunkowo. EOT

b
jak najbardziej, liczniki na mysql'u to jest to!!


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

2003-06-03 17:06
0

Baza danych jest lepsza. Bezwarunkowo. EOT

Pytanie nie było czy jest lepsza tylko co jest szybsze,
bez wątpienia łączenie z bazą jest wolnijesze od
wykonania operacji na pliku, który jest bliziutko na serwerze,
ale za to baza ma szybsze i gotowe możliwości wyszukiwania
i innych pierdół, więc w przypadku większych serwisów jest
na pewno lepsza, ale jak się robi księgę gości na stronie
Jasia Kowalskiego to ja obstawiam pliki - szybciej, łątwiej i wygodniej :-P

[b][dopisek do kolegów na dole] [/b]

:p

wy pewnie nawet liczniki gości piszecie oparte o baze danych :-D :-D


Pozostało 580 znaków

2003-06-04 16:15
0
<quote> > ale jak się robi księgę gości na stronie > Jasia Kowalskiego to ja obstawiam pliki - szybciej, łątwiej i wygodniej :-P a ja tam i tak wole baze ;)
Pozdrawiam...wszystkich :)
<><

Pozostało 580 znaków

2003-06-04 17:47
0

piechnat: pliki sucks - ja tam nie korzystam z nich poki nie musze. bazy danych t ocudowna sprawa i nawet ksiege gosci prosciej sie piszena bazie niz na plikach - zreszta zobaczysz ;-)


Zaraza, zaraz, co ja tutaj robie... ?

Pozostało 580 znaków

2003-06-04 20:26
0

Istanieje opcja ze serwer bazy danych jest na tym samym serwerze tak wiec w tym przypadku nie ma co sie nawet zabierac za pliki bo i po co? :-)

Poza tym mozna wykorzystywac połączenia stałe do bazy dancych :d , -> mysql_pconnect()


Pozdrowienia Chodek ;)

Pozostało 580 znaków

2003-06-05 09:42
0

chodek polaczenie stalo, no nie wiem, bo skryptach ktore widzialem - sam z niego nie korzystam - ludzie go uzywali, a po wykonaniu skryptu nic z nim nie robili, nadal zostawalo zajmujac pamiec,a to nie jest chyba dobra rzecz. tak poza tym po co Ci polaczenie stale z baza ? skryptu to i tak jakos znaczaco nie przyspieszy.


Zaraza, zaraz, co ja tutaj robie... ?

Pozostało 580 znaków

2003-06-05 15:57
0

ludzie go uzywali, a po wykonaniu skryptu nic z nim nie robili, nadal zostawalo zajmujac pamiec,a to nie jest chyba dobra rzecz. tak poza tym po co Ci polaczenie stale z baza ? skryptu to i tak jakos znaczaco nie przyspieszy.

No cóż wszystko zależy od specyficznej sytuacji , jezeli "koszt" nawiązania połączenia z bazą danch jest wysoki wtedy warto cos takiego zrobic . Poza tym ilosc połączeń stałych ogranicza sie dla serwera tak wiec ile tej pamieci potrzeba to kazdy sie z góry decyduje.;-)


Pozdrowienia Chodek ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0