liczenie klikniec

0

mam taie małe pytanie , jak zliczyc klikniecie na link

0

Do tego najlepiej wykorzystac bazy danych. Domyslam sie, ze chodzi Ci o samo rozwiazanie zliczania klikniecia. Sa dwa sposoby.

1) Jezeli masz dostep do logow serwera mozesz przeanalizowac taki pliczek i wyliczyc ile ludzi sciagnelo dany plik (tak jak to robia analizery olgow serwera). Jest to jednak rozwiazanie troche skomplikowane.

2) Kolejny sposob latwiejszy to skonstrulowanie specjalnego odnosnika prowadzacego do naszego programu - np. http://4programmers.net/download.php?id=1

W takim wypadku skrypt download.php na podstawie ID ustala w bazie danych jakiemu plikowi odpowiada ID = 1 i odczytuje jego URL (tego plikui). Teraz pozostaje juz tylko uaktualnienie licznika sciagniec w bazie danych i nakazanie przegladarce rozpoczecia sciagania:

header('Locate: ' . $tutaj_url_do_pliku);

Mam nadzieje, ze pomoglem - musisz jednak wiedziec w jaki sposob dzialaja bazy danych. Mozesz to rownie dobrze rozwiazac poslugujac sie plikami tekstowymi.

0

poczatkujacy powinni zobaczyc to na plikach tekstowych

0

poczatkujacy powinni zobaczyc to na plikach tekstowych

Lakonicznosc Stosowana

header('Locate: ' . $tutaj_url_do_pliku);

moze to jakis zamiennik, o ktorym nie wiem, albo byles po prostu spiacy :), ale powszechnie stosuje sie
header('Location: ' . $tutaj_url_do_pliku);

0

to ja jeszcze wtrące 3 PLN że można bez location tylko:

$file = './jakis_katalog/jakis_plik.zip';
header('Content-Type: application/octet-stream');
header('Content-Length: '.filesize($file));
header('Content-Disposition: attachment; filename='.basename($file));
readfile($file);

i wtedy programy ściągjące chyba sobie nie poradzą, a przynajmniej mój sobie nie radzi :-D

0

Do tego najlepiej wykorzystac bazy danych. Domyslam sie, ze chodzi Ci o samo rozwiazanie zliczania klikniecia. Sa dwa sposoby.

1) Jezeli masz dostep do logow serwera mozesz przeanalizowac taki pliczek i wyliczyc ile ludzi sciagnelo dany plik (tak jak to robia analizery olgow serwera). Jest to jednak rozwiazanie troche skomplikowane.

2) Kolejny sposob latwiejszy to skonstrulowanie specjalnego odnosnika prowadzacego do naszego programu - np. http://4programmers.net/download.php?id=1

W takim wypadku skrypt download.php na podstawie ID ustala w bazie danych jakiemu plikowi odpowiada ID = 1 i odczytuje jego URL (tego plikui). Teraz pozostaje juz tylko uaktualnienie licznika sciagniec w bazie danych i nakazanie przegladarce rozpoczecia sciagania:

header('Locate: ' . $tutaj_url_do_pliku);

Mam nadzieje, ze pomoglem - musisz jednak wiedziec w jaki sposob dzialaja bazy danych. Mozesz to rownie dobrze rozwiazac poslugujac sie plikami tekstowymi.

a czy nie istnieje jakis prosty sposob na zliczenie ilosci wszystkich klikniec wykonanych przez danego uzytkownika na mojej stronie, niezwiazany ze sciaganiem plikow, po prostu ile razy kliknal w jakikolwiek link.... ?

0

bezbazy danych ebdzie cienko

0

bezbazy danych ebdzie cienko

fakt, bo zrobić system newsowy na plikach to już wyzwanie, a co dopiero zliczanie kliknięć, a co dopiero nie z Downloadu ogólnie ale to wszytskich i jeszcze dla jednego użytkowanika !! :-) [angel]

0

ale jets mozliwe i chyba wiem jak tylko nie mam czasu napisac kodu

0

jak skończysz, to daj znać :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0