Automat do odświeżania stron WWW

1

Dzień dobry, potrzebuję informacji w jak sposób mogę czy w ogóle jest to możliwe stworzyć automat tak aby odświeżał strony na danym serwisie www. Potrzebuję aby on szukał wszystkie podstrony kategorie produkty itp na sklepie prestashop i wchodził z automatu na dane strony. Potrzebuję tego abym mógł w szybki sposób zapełnić pamięć cache serwisu/sklep który odświeża się po wejściu na dana stronę, produkt, kategorie.

1
dsxsoft napisał(a):

Potrzebuję tego abym mógł w szybki sposób zapełnić pamięć cache serwisu/sklep który odświeża się po wejściu na dana stronę, produkt, kategorie.

A z kolei to potrzebujesz zrobić po co?

0

Jak wyczyszczę cache bo prowadzę duże zmiany na stronie i musze to robić w danej chwili:) To strona działa znacznie wolniej zanim ponownie klienci będa sobie chodzić po serwisie klikać i odbudowywać cache. A tak po prostu automat wyklinał by wszystko w kilka chwil bez zbędnej pracy:) Cache odbudowany na daną chwile np na noc weekend kiedy prace zmian nie są prowadzone i serwis od razu chodził by znacznie szybciej.

0
dsxsoft napisał(a):

Jak wyczyszczę cache bo prowadzę duże zmiany na stronie i musze to robić w danej chwili:) To strona działa znacznie wolniej zanim ponownie klienci będa sobie chodzić po serwisie klikać i odbudowywać cache. A tak po prostu automat wyklinał by wszystko w kilka chwil bez zbędnej pracy:) Cache odbudowany na daną chwile np na noc weekend kiedy prace zmian nie są prowadzone i serwis od razu chodził by znacznie szybciej.

Czyli chcesz po prostu wypełnić cache servera początkowo?

A nie możesz tego zrobić od strony servera? To byłoby dużo lepsze rozwiązanie.

0

Aby serwer a nie ja jako klient odświeżył cały dany serwis? Hmm a powiesz mi jak mogę to zrobić na ubuncie serwer www litespeed?;)

1

Milion lat temu się pobierało całe site'y wget z opcjami (mirror coś), czy innymi klientami http.

Bałbym się przy dzisiejszej złożoności, co więcej, ta opcja nie działa jak pod-linki są realizowane javascriptem

1

Jak to prestashop to szukaj może jakiegoś pluginu. To coś ciągle używa SMARTY? Jaki cache ustawiasz?
Ja chyba za bardzo nie pomogę bo z tym nie pracowałem, ale może daj szczegóły, a ktoś pomoże, bo to typowy X/Y

0

No moje dwa pomysły są takie:

  • Albo nie usuwaj całego cache'a, jak wprowadzasz nową wersję.
  • Albo dodaj sobie komendę która odpalisz na serverze, która zawoła te klasy które ogarniają cache

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1