hiperlącze na obrazku.....

0

Witam !
mam pytanko czy wie ktos moze jak wstawic hiperlącze na jakis okresloncyh wspolrzednych obrazka jpg ??? np mam obrazek na stronie i chce ustalic jakies wspolrzedne na ktore jesli najade kursorem bedzie mozna kliknąc na hiperlącze
pozdrówka

0

Witam !
mam pytanko czy wie ktos moze jak wstawic hiperlącze na jakis okresloncyh wspolrzednych obrazka jpg ??? np mam obrazek na stronie i chce ustalic jakies wspolrzedne na ktore jesli najade kursorem bedzie mozna kliknąc na hiperlącze
pozdrówka

tosz to podstawy htmla :-D

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/odsylacz/odsylacz.htm#mapy

0

takie proste a nikt chlopakowi nie moze pomóc!!

mapy na grafice

Opcja ta polega na wydzieleniu obszarów na rysunku, które przejmą rolę zwykłych odsyłaczy. Popatrz na poniższy przykład:

zeby bylo uczciwie to jest to z kursu www.foock.vel.pl :-P

Pomiędzy tagami zdefiniowane są poszczególne obszary (mapy); później w dodana zostaje informacja o mapach, które zostaną użyte do grafiki .
Teraz czas na poszczególne obszary. Ich wierzchołki definiujemy współrzędnymi x i y wg zasady: coords="x1, y1, x2, y2, x3, y3". Mogą być trzy rodzaje map:
shape="rectangle" (kwadrat) - podajemy współrzędne przeciwległych rogów;

shape="circle" (okrąg) - podajemy współrzędne środka okręgu oraz długość promienia;

shape="polygon" (wielokąt) - podajemy współrzędne conajmniej trzech wierzchołków.

0

takie proste a nikt chlopakowi nie moze pomóc!!

[CIACH!]

przecieŻ dałem link, co się można więcej nad tematem rozwodzić :-D

0

a jeszcze są edytory do robienia map. Bedziesz mił szybciej i prościej.
http://www.binboy.org
jest wiele innych poszukaj!!

0

Srki piechnat ale nie zauważyłem tego linku bo pod postami najczęsciej znajduja sie jakies linki - reklamy wiec nie zwracam uwagi. :p

0

Dreamweaver ma takie opcje. Ja z biego korzystałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0