Jak pobrać rekordy z bazy i wyświetlić je po cztery w jednym wierszu na stronie ?

0

Witam

Jak wyświetlić rekordy z bazy MySQL, po cztery w jednym wierszu i po czwartym, kolejny nowy wiersz z czterema rekordami itd. ?
Z góry dzięki.

2

@lukasz_prog:

Z czym masz problem, i co pytasz

Pobranie z MySQL czwórkami (nie ma nic wspólnego z designem graficznym)

Design graficzny, style CSS.(nie ma nic wspólnego z bazą, możesz ćwiczyć na "Ala ma kota")
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=css+divs+in+a+row

Opanowanie ilosci niepodzielnych przez 4 ...
goły PHP czy co tam używasz, czy jakiś framework

Dziel zagadnienia na selektywne, bo utoniesz

0

Cenię twoją wiedzę.
Ale mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć, jak to ugryźć.
Czy to się robi od strony MySQL (poprzez odpowiednie zapytania) czy raczej po front-endzie ?
Goły PHP.

1

@lukasz_prog: Fajnie, że cenisz wiedzę @ZrobieDobrze, ale czy przeczytałeś to, co on napisał?

Mieszasz pojęcia/zadania.

Pobieranie danych z bazy to jedno - możesz albo przy SELECT FROM dać jakiś LIMIT, albo sobie pobrać większą ilość danych, a potem je już sobie "obciąć" po stronie aplikacji.

Drugą rzeczą jest formatowanie - tak, aby się wyświetlało po 4 w linii, a potem kolejna. To jest sprawa wizualna - jak wyświetlić jakiekolwiek dane. Możesz sobie to poćwiczyć na jakimś lorem ipsum czy nawet wpisać do każdej komórki skjdfslkgjelkg3232dfslkjfw - nie ma to żadnego znaczenia, chodzi o układ.

Napisz konkretnie w czym masz problem, to będzie można pomóc konkretniej. Bo na razie to dałeś bardzo ogólne pytanie, do tego dotyczące dwóch całkowicie niepowiązanych ze sobą rzeczy/tematów.

0

Mam w bazie wpisy z imprezami, które się odbędą.
Chciałbym, żeby domyślnie wyświetlały się z bazy wpisy, o np. czterech imprezach.
Po kliknięciu w link/button, mają się wyświetlić na stronie pozostałe -dotychczas ukryte- imprezy i dołączyć do już wyświetlonych wcześniej.
Wpisy mają się wyświetlać w formie kafelków graficznych (linki do nich będą w zapisane bazie).
Takie jest założenie. Przepraszam bo rzeczywiście wcześniej, źle to opisałem.
Dzięki

1

Mam w bazie wpisy z imprezami, które się odbędą.

W sumie to nie ma większego znaczenia, co to są za dane - czy imprezy, imiona dzieciaków czy waga zwierząt w ZOO :P

Po kliknięciu w link/button, mają się wyświetlić na stronie pozostałe

Jak to przeczytałem to temat wydał mi się dziwnie znajomy - Leniwe dociąganie większej ilości postów. Dostałeś tam w miarę przystępnie opisane co i jak masz zrobić, ale widzę, że zamiast ciągnąć tam temat to zakładasz nowy wątek i trochę inaczej pytasz o to samo :/

pozostałe -dotychczas ukryte- imprezy

To jest to, co pisałem Ci w poprzednim poście - możesz albo pobrać z bazy tylko 4 pozycje, a potem je dociągać, albo zassać ich więcej i potem działać po stronie aplikacji. Skoro piszesz o "ukrytych" pozycjach to dla mnie to bardziej brzmi jak 2 scenariusz. Jeśli imprez nie będą setki czy tysiące, tyko kilkadziesiąt, to ja bym się nie bawił w męczenie SQL'a każdym dociągnięciem, tylko bym zassał wszystkie na strzała, a potem tylko właśnie pokazywać kolejne - ale już mając te dane w apce, nie dociągając z serwera.

Wpisy mają się wyświetlać w formie kafelków graficznych (linki do nich będą w zapisane bazie).

Powtórzę ponownie co pisał @ZrobieDobrze i ja - masz tutaj dwa osobne zadania i nie mieszaj ich. Jedno to sama kwestia wyświetlania kolejnych kafelków/pozycji/linii w tabeli itp - żeby to opanować totalnie nie musisz niczego robić z bazą, możesz sobie ten mechanizm przećwiczyć na losowych danych. A osobną sprawą jest pobieranie kolejnych rzeczy przyrostowo z serwera w odpowiedzi na działania użytkownika.

0
ZrobieDobrze napisał(a):

@lukasz_prog:

Z czym masz problem, i co pytasz

Pobranie z MySQL czwórkami (nie ma nic wspólnego z designem graficznym)

Design graficzny, style CSS.(nie ma nic wspólnego z bazą, możesz ćwiczyć na "Ala ma kota")
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=css+divs+in+a+row

Opanowanie ilosci niepodzielnych przez 4 ...
goły PHP czy co tam używasz, czy jakiś framework

Dziel zagadnienia na selektywne, bo utoniesz

lukasz_prog napisał(a):

Po kliknięciu w link/button, mają się wyświetlić na stronie pozostałe -dotychczas ukryte- imprezy i dołączyć do już wyświetlonych wcześniej.> Wpisy mają się wyświetlać w formie kafelków graficznych (linki do nich będą w zapisane bazie).

Aaaaa, to ty ...

Zapomnij.
Dynamiczne dociąganie przekracza o rząd wielkości wszystkie powyższe zagadnienia razem, a ty jesteś na poziomie "hello world" *) (choć nawet tego z twoich rąk nie widzieliśmy)

lukasz_prog napisał(a):

Goły PHP.

To masz pecha. Dynamicznego dociagania NIE DA SIĘ zrobic w gołym PHP. Musisz poznac podstawy JavaScript, rzetelny poziom HTML,. upilnować zdrową architekturę tego rozwiązania itd.
Czy w "gołym PHP" da sie zrobić zagadnienia podstawowe z pierwszych punktów, to nie jest kwestia nie/mozliwości, bo się da, tylko ekonomii (ile zmarnowania roboty, w pierwszym wykonaniu i aktualizacjach). Ale dynamika podnosi trudności 10x

*) jak nie da się w pierwszym tygodniu nauki angielskiego analizować Hamleta w oryginale do formy rozprawki, tylko (wiele) pózniej, tak samo tutaj. Etap za etap, zwiększaj kwalifikacje itd..

lukasz_prog napisał(a):

Czy to się robi od strony MySQL (poprzez odpowiednie zapytania) czy raczej po front-endzie ?

To pytanie mówi wszystko o umiejętniosciach / wiedzy. To nie tak, że bycie początkujacym przekreśla człowieka jako człowieka, ale porywasz się z motyką na słońce.
Albo mini projekty PHP od bardzo prostych, do bardziej skomplikowanych (ale zostaw idęę dynamicznego dociągania na boku **) , albo inna ścieżka Worpressa, Joomli czy co tam teraz jest.

**) mi to się zawsze nasuwa, jak ktoś zupełnie na początku, jak refren tłucze w ten sam projekt ewidentnie użytkowy, na wyrazistą branżę, pachnie jakas komercha, komuś obiecałeś?
No nie, tak sie nie da, to tak nie działa

1

To nie tak, że bycie początkującym przekreśla człowieka jako człowieka

Ufff, bo już się martwiłem... :D

Dzięki wszystkim za udział.
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1