Listowanie i filtrowanie produktów

0

Witam,
Na początek- jestem na początku drogi, nadal się uczę, a najlepiej uczyć się przez praktykę.

W ramach treningu chcę wykonać prostą aplikację wyświetlającą produkty z możliwością filtrowania.
Proszę o porady i wskazówki co do wykonania.

Próbować napisać to w JS czy React?

screenshot-20221018162330.png

3

Próbuj to napisać w tym czego chcesz się nauczyć. Nie próbuj reacta dopóki nie znasz podstaw javascript (closures, prototype).

"doładowywuje"? Pięciolatek pisał ci to zadanie?
Nie wklejaj tekstu jako obrazka, polecam Microsoft PowerToys - przyda się w webdeveloperce (selektor kolorów, linijka ekranu) i w zamieszczaniu tekstu na forum też

Należy napisać aplikację, wyświetlającą listę produktów oraz umożliwiającą ich filtrowanie,
aplikacja umożliwia filtrowanie po kategorii oraz producencie.
• Aplikacja na start wyświetla 5 produktów
• Każdorazowe kliknięcie w przycisk load_more doładowywuje po 5 produktów
• Jeżeli wiemy że nie mamy już więcej produktów, wówczas chowamy przycisk load
more
• Jeśli użytkownik wybierze jakiś filtr, wówczas filtrujemy mu listę
• Potem flow działa jak na początku
Dane do wyświetlenia możemy wziść z https://dummyjson.com/ jeżeli chodzi o ich
filtrowanie/pobieranie to można skorzystać z https://github.com/typicode/json-server

2
Mateusz T napisał(a):

Próbować napisać to w JS czy React?

Brak logiki w tym pytaniu mnie razi, bo pisanie w React to dalej pisanie w JS, więc "JS czy React" to źle postawione pytanie.

Poza tym zauważyłem, że React przysparza szalonych problemów ludziom, którzy nie rozumieją JavaScript, w szczególności korzysta się w React z closures (w komponentach funkcyjnych), ze zmiennej this (o ile pisze się komponenty klasowe), z asynchroniczności, niemutowalności, z działań na tablicach, na obiektach... Więc lepiej ogarnąć najpierw JS.

Po drugie - React to jednak dodatkowa warstwa abstrakcji, więc lepiej na początku i tak nauczyć się robić proste aplikacje z użyciem JS, HTML, CSS, a potem włazić w Reacta, który narzuca dodatkowe koncepcje takie jak stan, efekty, hooki...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1